[ PREDSJEDNIK @ 24.02.2012. 10:45 ] @
Pozdrav,

može li mi netko reći tko može napraviti kloniranje dump-a (sadržaja) EEPROM čipa TMP47P800N i ubaciti dump u novokupljeni isti čip?

Karakteristike čipa; čip je duguljastog oblika (prva slika), klasično lemljen te ima 42 PIN-a, 21 PIN po svakoj strani.

http://pdf1.alldatasheet.com/d.../32510/TOSHIBA/TMP47P800N.html

U kratko, radi se o čipu koji je nalemljen na elektroničku komandnu ploču digitalne kuhinjske pečnice Candy koja radi na principu dodirivanja crnog stakla sa ucrtanim simbolima. Ukućani su prevrnuli vodu koja je trebala biti čaj...dalje znate što se dogodilo.

Kompletnu SMD ploču sam preispitao digitalnim multimetrom i pokureno je bilo 16 SMD otpornika, dva SMD tranzistora, jedna klasična dioda. Ovo sve je zamijenjeno i samo je čip ostao problem.

Kupljena je kompletna nova rezervna elektronička ploča i ne mislim je stavljati jer je kuhinja loše konfigurirana i isti scenario će se dogoditi kad tad stoga ova ploča služi isključivo kao EEPROM dump donor.

Našao sam jednog servisera koji ima programator ali nemože ga priključiti jer mu ne odgovara broj pinova i još kaže da je dump nakon unosa tvornički zaključan (MCU sa OTP memorijom).

Sve se da otključati samo tražim osobu koja to može.


Unaprijed zahvaljujem


[Ovu poruku je menjao PREDSJEDNIK dana 24.02.2012. u 11:55 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 25.02.2012. 06:12 ] @
to je mikrokontroler, ne eeprom, najbolja sansa za otkljucavanje je mika ( http://break-ic.com/ ) i ta usluga kosta cca 300 evrica, pitanje samo da li mogu / hoce i da li ti mozes uopste da nabavis "prazan" taj mikrokontroler posto ih u slobodnoj prodaji slabo ima, da ne spominjem da ti nemas pojma da li je stvarno rsno mcu ili nesto drugo (ili ko zna sta sve jos) posto sa DMM-om tesko da si mogao pravilno da istestiras plocu.

mnogo bolje resenje je rekonfigurisati tu kuhinju da se to vise ne desava (spreciti nacin da voda dospe do te elektronike, da li nekim boljim pakovanjem, boljom zastitom .. ) nego obezbediti donor za menjanje mikrokontrolera kada isti crkne
[ PREDSJEDNIK @ 25.02.2012. 08:09 ] @
Imam novi čip, nabavio sam ga iz Engleske za 20 Eura.
[ bogdan.kecman @ 25.02.2012. 08:12 ] @
ako si ubedjen da je samo mcu, kontaktiraj break-ic pa vidi uslove, ja licno ne verujem da ima sanse da ti se to isplati al generalno jeftinije citanje tog otp-a tesko da ces naci
[ PREDSJEDNIK @ 26.02.2012. 02:47 ] @
Sve elemente sam pojedinačno ispitao (otpornike, tranzistore, diode), najviše sam se namučio ispitivanjem kondenzatora jer sam svaki SMD kondenzator morao odlemiti sa ploče, ispitati i nazad zalemiti. Za čudo svi su kondenzatori bili ispravni.

Jedino što nije ispitano je taj spomenuti mikrokontroler TMP47P800N kao glavni i najveći, zatim nisu ispitani mali čipovi ali napon dolazi do njih (ispitano); LM393, TD62003AF, 74HC238D.

I nije ispitan kristal oscilator koji daje radni takt glavnom čipu TMP47P800N budući da nemam osciloskop. I nije ispitana ispravnost svijetlećih dioda koje pale simbole po kontrolnoj ploči, LED brojčanici sata te LED brojčanici temperture pećnice. Vjerojatno je po koja LED-ica izgorijela ali nemoguće da su sve.

Isto tako svakim dodirom na staklo za uključenje neke funkcije prati kratak zvuk buzzera BIP! koji daje do znanja da smo nešto aktivirali, međutim niti on se ne čuje, ploča je i dalje mrtva. A i kada se išteka pečnica iz mrežne utičnice i ponovno ušteka moraju se upalit se sve LED-ice na dvije sekunde i paralelno čuti buzzerov BIP, međutim to se ne događa. Ako ste gledali Zvijezdane staze onda znate kako to funkcionira. :)

Mogu jedino probati odlemiti čip sa nove ploče pa probati utaknuti u staru ploču budući da sam na staru ploču ugradio podnožje za lako uštekavanje čipa, a problem je rizik odlemiti ispravan čip sa nove ploče budući da se teško odlemljuje jer je klasični čip na ploči sa dvostrano tiskanim vodovima i teško se odlemljuje.

Neznam da li je majstoru, koji će klonirati dump, nužno da se čip odlemi sa ploče ili može ostati zalemljen na ploči pa se samo spoji na nožice koje su mu potrebne za snimanje.

Ako mi majstor napravi za 100 Eura pristajem jer sam novu ploču kupio za 180 Eura, a 300 Eura mi je malo previše, ne znam.

[Ovu poruku je menjao PREDSJEDNIK dana 26.02.2012. u 22:04 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 26.02.2012. 03:10 ] @
break-ic radi tako sto baci kiselincinu na cip i pojede gornji deo cipa, onda pod mikroskopom ubije zastitu za cip i onda regularno procita cip. Pitanje je sad za taj direktno cip zato sto je OTP pa mu se mozda ta zastita ne moze skinuti uopste... u svakom slucaju ako je cip zasticen to ti dodje jedina metoda i kosta toliko koliko kosta .. ti posaljes kinezu zasticen cip i 2 prazna cipa, on ti vrati nazad napecen jedan prazan cip i hex fajl kojim peces cip sam.. naravno u medjuvremenu se izmeni i 300 evrica od tebe ka njemu ..

dodatno ako pogledas spisak cipova koji su podrzani videces da nema te tosibe na spisku, to znaci da ih nisu do sada probali i da ne garantuju da kada mu posaljes ispravan cip da ce da ti vrati hex vec ce vrlo moguce da ske*a i taj dobar sto si imao (nema garancije!!) ..

zato ti i kazem, bolje ti je resenje da nadjes neki nacin da zastitis tu plocu od sledece kafe nego da racunas na to da ces da je opravljas svako malo ... neke hdpe ploce u kombinaciji sa silikonom bi trebalo da odrade posao ... ili izmestanje te ploce i zatvaranje iste u neki plasticni kontejner ili ...
[ PREDSJEDNIK @ 26.02.2012. 20:53 ] @
Hvala na odgovorima @Bogdan. :)

Nemože se Mika kontaktirati već cijeli dan jer im je server u kvaru, vidim da imaju još FAX, to mi je zadnja opcija.

Što se tiče izolacije na pećnici ona je tvornički postojala u obliku spužvaste mase na spojevima limova kučišta ali nakon 10 godina sva se je izmrvila i sad sve lako uđe u nju, nešto ću smisliti.
Uostalom znaš talijane da im kvaliteta izrade nikada nije bila jača strana ali dizajneri su zato vrhunski.

Budem vidio što ću trenutno napraviti jer trenutno baš ne stojim dobro financijski ali da imam para napravio bih to bez razmišljanja i bez obzira na cijenu onako čisto iz zadovoljstva da sam nešto popravio što se uopće ne popravlja to mi je najveći gušt, međutim moja država me bacila na koljena...

Još jednom zahvaljujem.

Pozz

[ bogdan.kecman @ 27.02.2012. 00:17 ] @
ako je to radilo 10godina pre nego je crklo, zalijes to silikonom otpornim na visoke temperature (imas u prodavnicama autodelova na primer) po tim coskovima i resis problem ... stavis tu plocku koju imas novu i ne mislis ... miran si jos 10 godina :)