[ milorad @ 26.02.2004. 17:17 ] @
U bios-u sam podesio da prvo ide flopy ,pa sam stavio hdd disable , pa cd( u koji sam stavio knoppix).,pokrenuo sistem i pojavio se logo knoppix ,i u dnu pise boot , ja pritisnem enter i pocinje neko ucitavanje u razlicitim bojam e onda odjednom tap i crn ekran ,ja cekam cekam cekam i nista se ne desava .Onda restartujem racunar ponovo udjem u bios i vratim ko sto je bilo i zabatalim sve .Gde sam pogresio , citao sam da je to OS koji moze da se pokrece sa cd i da se uopste neinstalira i jos mnogo sta al ja ne mogu da ga pokrenem ,da napomenem da je verzija 3.3
Ako neko ima vremena neka pomogne.Hvala
[ tdjokic @ 26.02.2004. 17:31 ] @
U biosu stavi da je prvi CD, drugo ne diraj, trebalo bi da radi. Eventualno ce te pitati da napravis swap, ako nemas dovoljno memorije. To se napravi na hdd-u ali posle mozes bez problema obrisati, nista drugo ne dira.
[ VRider @ 26.02.2004. 18:08 ] @
Sta se poslednje ispise pre "Black Screen of Death"?
[ milorad @ 26.02.2004. 18:32 ] @
Citat:
VRider:
Sta se poslednje ispise pre "Black Screen of Death"? :)

kako to da znam kad sve proleti u sec.

Citat:
tdjokic:
U biosu stavi da je prvi CD, drugo ne diraj,

ok,podesio sam da je prvi cd i sad se desava sledece
kad pocne pokretanje pise da pritisnem return za video mod a space da nastavim dalje ,ja pritisnem enter i ono me pita verovatno za rezoluciju od
0 80 25
1 80 50
2 80 48
. . .
. . .
ja sam sve ove rezolucije probao i uvek isto dodje do jednog dela i cini mi se pise
Starting X11 i tu se monitor ugasi i sve stane.Sta da radim , pokrenucu ga pa makar crko i ja i on..
[ VRider @ 26.02.2004. 20:19 ] @
Kad se pojavi boot, kucaj "linux 3". To ce ga bootuvati u run level 3 (bez X-a). Nakon sto se startuje linux, mozes da pokrenes X sa "startx".
[ milorad @ 26.02.2004. 20:35 ] @
kad ukucam linux 3 izadje
Could not find kernel image:linux
[ VRider @ 26.02.2004. 20:39 ] @
Kad se pojavi boot pritisni [tab]. To treba da ti da opcije za boot. Verovatno umesto linux stoji knoppix ili tako nesto. Pogledacu, pa cu javiti nesto kasnije ako ne uspes.

[Ovu poruku je menjao VRider dana 26.02.2004. u 22:40 GMT]
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 20:39 ] @
Ma ljudi ne valja cd.
[VRider's note: uzgred budi receno, imas temu za to]
Al si brz :(
uzgred budi receno sta mislis jel cd?
il je od onih 5% slucajeva da knoppix nema drajvere za njegovu graficku?
[ milorad @ 26.02.2004. 21:00 ] @
Citat:
VRider:
Kad se pojavi boot pritisni [tab]. To treba da ti da opcije za boot. Verovatno umesto linux stoji knoppix ili tako nesto
.
Evo odma probam.U svakom slucaju hvala ti na strpljenju i dosadasnjoj pomoci
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 21:05 ] @
Placam pivo obojici ako sa tog cd-a dignete Knoppix.
[ milorad @ 26.02.2004. 21:15 ] @
Pritisno sam tab i nista , ma ja sve mislim da se nesta radi oko rezolucije monitora ,graficku kartu mi je prepozno i mnogo hardware al kad dodje da se startuje kad ispise na dnu starting x10 onda malo zastane i bljesne monitor i onda se ugasi cd jos malo radi i onda i on stane....
Sto se tice cd-a pa narucio sam ga na ovim linkovima gore gde je i dato za narucivanje kako sad disk nije u redu...
Citat:
linuxscg:
il je od onih 5% slucajeva da knoppix nema drajvere za njegovu graficku?

pa sta cu onda da ponovo narucim isti cd ili...
a graficka je nwidia gforce 4 64mb

[Ovu poruku je menjao milorad dana 26.02.2004. u 23:23 GMT]
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 21:16 ] @
Evo me sad izadjoh iz Knoppixa, tab ne radi, a linux 3 takodje daje istu gresku...
[ VRider @ 26.02.2004. 21:17 ] @
Pa iz pricanja Milorada ne mogu da provalim u kom trenutku se dizanje sistema prekine. Ako je prilikom dizanja X-a, onda je to tih 5%. Ako nema kernela (disk ne valja) to se ne manifestuje blinkanjem ekrana.
Ja pijem iskljucivo Lasko. Samo da znas.
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 21:23 ] @
@milorad
Im'o ja slucaj sa Mandrakom 9.1, u gnome oce a u kde nece a instalirao se na hdd sasvim regularno, kad ja tamo ono oko 50-100 rpm-ova na jednom disku jednostavno necitljivi tj. ne mozes da ih iskopiras... i to bas oni koji se odnose na kde graficko okruzenje..
E sad ne znam kako je to u Debianu=Knoppixu al pretpostavljam da je slicno.
[ VRider @ 26.02.2004. 21:25 ] @
Nemam Knoppix a ovoliko se trudim. Kao nagradu ocekujem da mi jedan od vas posalje kopiju.
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 21:33 ] @
Ma ocu ja daj adresu na pp al da manje brises:)
...ako je nvidia mx 440 a knoppix 3.3 onda 99.9% nisu drajveri...
Ostaju dva resenja: puko ti disk ... graficka pocinje da puca... npr. proveri kolko memorije prijavljuje u windowsu ili je propusti malo kroz 3d mark 2001se
[ milorad @ 26.02.2004. 21:34 ] @
pa evo kako podesio sam u biosu da se dize sa cd-a ,tako sam procito ovde onda izadje logo knoppix 3.3 i ispod toga stoji
boot_
ja pritisnem enter,onda izadje u vrhu nonitora press return za video ....or space za nastavak ja pritisnem space i ono pocinje da se ucitava u raznim bojama i to ide vidi prepoznaje moje uredjaje i vidim i graficka pise nwidia .... pa mis pa onda ide onaj ventilator sto se okrece i vrsi konfiguraciju pa oda se jos nesta ispise oko networka i onda brzo predje na
Starting X11 ili10 nemam pojma i bljesne ekran kao kod restarta racunara hdd i cd jos jedno vreme rade i ja vidim d a posle sve stoji ,..pa onda ponovo i isto.
[ VRider @ 26.02.2004. 21:42 ] @
Kada se pojavi prompt (boot) ukucaj linux. Ako to prodje sledeci put ukucaj "linux single". Ako to ne prodje, onda "linux 1". Ja i dalje mislim da je problem do X-a. Cak sam sugurniji nego malopre. 'Ajdemo lepo na [es] irc da ne gubimo vreme ovde sa porukama.
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2004. 21:50 ] @
I sta bi na kraju, do kakvog ste zakljucka dosli?
[ tdjokic @ 27.02.2004. 01:52 ] @
Da li bi pomoglo nesto odavde:
http://www.knoppix.net/docs/index.php/CheatCodes

da smanji rezoluciju ekrana ili nesto slicno?
[ VRider @ 27.02.2004. 14:17 ] @
I mene redoznalost pojede...
[ filo @ 27.02.2004. 15:08 ] @
Citat:
milorad:
pa evo kako podesio sam u biosu da se dize sa cd-a ,tako sam procito ovde onda izadje logo knoppix 3.3 i ispod toga stoji
boot_
ja pritisnem enter,onda izadje u vrhu nonitora press return za video ....or space za nastavak ja pritisnem space i ono pocinje da se ucitava u raznim bojama i to ide vidi prepoznaje moje uredjaje i vidim i graficka pise nwidia .... pa mis pa onda ide onaj ventilator sto se okrece i vrsi konfiguraciju pa oda se jos nesta ispise oko networka i onda brzo predje na
Starting X11 ili10 nemam pojma i bljesne ekran kao kod restarta racunara hdd i cd jos jedno vreme rade i ja vidim d a posle sve stoji ,..pa onda ponovo i isto.

jedno pitanjce
koji je monitor?da nije tft?
i nemoj da pritisnes space vec return pa odaberi 80x25
a i ako se onda podigne sa crnim ekranom ti se sa ctrl+alt+f1 do f7 mozes prebacivati izmedju konzola pa vidi da li u nekoj od njih pise sta informativno
[ Goran Mijailovic @ 27.02.2004. 19:42 ] @
Q: My computer won't boot from CD. What should I do?

A: Look in your computer's BIOS to see whether it's set to boot from CD
(on most computers you need to push the "delete" key during the RAM test).
If this is already set, your computer may not be able to read the CD (some
notebooks have problems with black-coated CD's, for example). Some
computers will only use the new BIOS settings after a hard reset. If your
computer doesn't support booting from CD, you can create a boot floppy
using the "rawrite" program in the "KNOPPIX" directory on the CD.

Q: Auto configuration doesn't work on my computer, or the computer hangs
at boot. What should I do?

A: It might work if portions of the auto configuration are skipped. This
can be specified with "knoppix noscsi" or "knoppix nopcmcia". If the
problem can be identified -> please send the exact error message and when
possible a proposed solution using the web form at
http://www.knopper.net/kontakt/! Sometimes the output of
"lspci ; lspci -n" is very helpful, especially if the problem involves
incorrectly identified graphics cards.

Q: My graphics card doesn't work!

A: It may be that very new (or exotic) graphics cards are not in the
hardware database yet. These will still usually work under Linux! You can
type
knoppix xmodule=vesa
or
knoppix xmodule=fbdev
at the first boot screen, and the initial un-accelerated XFree86 modes
will produce a usable screen. Version 31-01-2002 and later have a frame
buffer boot option (especially for older notebooks)
fb800x600
(instead of typing in knoppix), which uses a resolution of 800x600 pixels
in frame buffer mode. Regardless of whether these workarounds are
successful or not, support can be built into the next version of KNOPPIX
more quickly if (as in the previous question) the PCI numbers of the
graphics card along with a description can be sent to us via mail
("lspci ; lspci -n").
[ milorad @ 27.02.2004. 21:52 ] @
ajd veceras opet da probamo instalaciju , opet sam ukucao linux-nista ,linux 1-nista, linux single-nista , sad se spremam da ukucam knoppix xmodule=vesa i knoppix xmodule=fbda , cemo da vidimo....
I evo sta se desilo ukucam
knoppix xmodule=vesa -sve po starom, znaci radi radi nesta i onda dodje do starting X11..i pljas crn ekran , e ,onda ukucam ponovo
knoppix xnodule=(ali sad)fbda i onda rada radi nesta i na kraju pocne da blinka ekran dva tri puta i izadje
Starting X11....
Starting X11....
Retrying with Server XFree86(vesa...
Retrying with Server XFree86(fbda..
Eror:no svitable x-server found for your card
spurions 82591 intrerupt:IRQ7
eto to je to sta cu sad?????
[ VRider @ 27.02.2004. 22:43 ] @
Probaj "knoppix 3", "knoppix 1", "knoppix single".
[ milorad @ 27.02.2004. 23:20 ] @
probo sam knoppix 1 i dodje do dela
root@tty1[/]#_ itu stane i tad se monitor ne gasi
[ tdjokic @ 27.02.2004. 23:36 ] @
Imam na hdd-u instaliran Knoppix 3.3 od prosle godine, ne secam se trenutno koji je datum izdavanja, 14.11.2003, tako nesto i radi mi dobro ali se pri startovanju javlja slicno obavestenje:

spurions 82591 intrerupt:IRQ7.

Opet ne znam tacno da kazem da li je i kod mene 82591 ali je IRQ7. Graficka mi je nvidia Riva 64 ali je prikazana na IRQ11. Da li neko zna sta je to? Monitor je neki stari Zenith, 800x600, radi dobro.
[ milorad @ 27.02.2004. 23:50 ] @
isto,prijatelju i kod mene samo sto ja jos nisam video od tog knoppix-a ama bas nista maximalno dokle sam doso je do ove linije spuriors 82591 interupt :IRQ7
eto ,sad stvarno vise ne znam sta da radim j...ga.
[ tdjokic @ 28.02.2004. 00:19 ] @
Citat:
milorad:sad stvarno vise ne znam sta da radim

Imas li mogucnosti da probas na bilo kom nekom drugom PC-u, bar da vidis da li je CD defektan ili vec sta je? Ako i na drugom ne radi, onda je mozda to.
[ Goran Mijailovic @ 28.02.2004. 07:19 ] @
http://www.knopper.net/kontakt/
sto ne probas ovo kad su ljudi vec dali? ...ali prethodno probaj cd na drugom compu
[ milorad @ 28.02.2004. 07:26 ] @
Imam na poslu,al to tek u ponedeljak....do tad cu jos da cackam, i jos me interesuje da li je ovo ovako normalno podizanje knoppix sa cd-a, ovo ubacis cd,u bios namestis da prvo ide cd pa flopy pa hdd,pa onda izadje logo knoppix i dole u dnu boot pritisnes enter i posle ide ono ucitavanje .... i tako dalje.
[ Goran Mijailovic @ 28.02.2004. 10:04 ] @
Bitno je da namestis da prvi boot uredjaj bude cd rom a ostalo kako hoces.
Enter u svakom slucaju...
Daj malo podataka o konfiguraciji... jel ti Intelov procesor... a pretpostavljam da jeste.
[ milorad @ 28.02.2004. 11:23 ] @
evo moj gornji post ima upload za to
[ Goran Mijailovic @ 28.02.2004. 12:31 ] @
...a ja na par amd-a nikad nisam dobio logo knoppixa (vec samo na intelu) vec samo plavi ekran sa "boot:" , al pritisnem enter i sve radi... uzgred budi receno tanak si malo sa memorijom... koja ti je graficka brand ili no name i koji je proizvodjac?
[ milorad @ 28.02.2004. 12:44 ] @
mislim da je eagle imao sam od albatron pa sam zamenio jer mi prva bolje radi u clon modu sa TV-om, memorije u ponedeljak kupujem jos 128Mb..
Kako ide ono Sve za Knoppix......
[ VRider @ 28.02.2004. 14:17 ] @
Citat:
milorad:
probo sam knoppix 1 i dodje do dela
root@tty1[/]#_ itu stane i tad se monitor ne gasi

Cestitam. Bootovao si ga u single mod. Problem je do X servera. Probaj nakon sto bootujes u single da kucas "telinit 3", ili prilikom boota kucaj "knoppix 3". Nakon toga probaj startx, kdeinit... Javi greske.
[ Goran Mijailovic @ 28.02.2004. 15:30 ] @
Vrider potpuno je jasna stvar da ne moze da startuje X, a da moze knoppix bi ga sam startovao znaci ostecen cd, jer ako si pogledao njegovu konfiguraciju pa takvih ima na milione u svetu i na svima knoppix radi...
@milorad
dao si Albatron za eagle (Albatron sa velikim A, eagle sa malim e), kakav downgrade!?
[ milorad @ 28.02.2004. 17:35 ] @
telinit 3 posle ovoga ide
INIT:Switching to runlevel 3
INIT:Sending processes the TERM signal
INIT:Sending processes the KILL signal
root@tty1[/]#
posle kdeinit
Kdeinit:Aborting.$DISPLAY is not set
posle start x ugasi si se i nista
sta cemo dalje
sto se tice kartice ova Albatron nijehtela nikako da mi radi u clon modu sto na PC to na TV ma ubio se zamenim i ono sve ok
[ VRider @ 28.02.2004. 18:31 ] @
Kad dignes u runlevel 3, pogledaj kako je podesen /etc/X11/XF86config. U tom grmu lezi zec.
[ milorad @ 28.02.2004. 19:51 ] @
Piiii,majkumu ,kolko malo mu fali samo bljesne i mesto da se otvori on pap.
sve sto sam mogao da vidim je da ispod mouse,soundcard, video in nVidia gf xFree86(nv)server
monitor is GSM36b9 H:28 0-96kHz V:50 0-75Hz
Using modus 1024x758 800x600 640x480
eto to je sto sam video
one tvoje komande nema nigde
[ VRider @ 28.02.2004. 20:14 ] @
Koje komande nema?
[ milorad @ 28.02.2004. 20:22 ] @
Citat:
VRider:
/etc/X11/XF86config. U tom grmu lezi zec.

pa ovoga nema nigde , a kad ja to ukucam nema nista
[ VRider @ 29.02.2004. 00:42 ] @
To nije program, to je fajl, koji treba editovati. Mozda nemas taj, ali onda je tu XF86Config-4. Kad mi stigne Knoppix, zahvaljujuci linuxscgu, kome se ovom prilikom zahvaljujem, moci cu preciznije da te uputim.
[ milorad @ 29.02.2004. 07:18 ] @
a ja cu do tada da probam sa ovim cd-om na drugom racunaru (u firmi) u ponedeljak , ma i ja bi ti poslao al ko zna dal je ispravan cd.
ma ja ovo sve radim zbog obecanog piva
[ milorad @ 29.02.2004. 10:53 ] @
Jao , ljudi ,sto je ovo dobro uspeo sam (u firmi) da pokrenem Knoppix ,odlican je jes da nisam imao vremena al sam samo preleteo onako open office,mozila i igrice zar je moguce onoliko programa i svega na jednom cd-u, ma osto sam bez teksta.
Ja sto sam mogao da vidim je ,da je moj monitor 14” a na poslu 17” i kad pocne pokretanje u levom uglu vidim ikonicu pingvina a kod mene kuci to ne vidim.Takodje,mozda vrlo bitno,meni kad se racunar startuje ide logo graficke kartice gde pise 64mb rama ,dok na poslu mi ide ono normalno startovanje ucitavanje memorije pa omo primari master ,pa slave i td.Tu je mozda problem ,kako to da postavim znaci onaj zeleni znak pa ,skeniranje memorije ,prim master ,pa slave pa onda ono ostalo.
Windows vise nikad , samo da udjem u ovaj knoppix ,stvarno je odlica.
[ VRider @ 29.02.2004. 12:49 ] @
Ovo sa pingvincicem je posledica toga sto na poslu radi framebuffer, a kod tebe kuci ne. Graficka...
Prikazivanje logoa graficke je vec zbog ploce. Nema nikakvog uticaja.
[ milorad @ 29.02.2004. 13:10 ] @
Pa , onda sam samo siguran da je cd uredu , ostaje i dalje da se mucim, sta li je u pitanju?????ma.....je...m
[ VRider @ 29.02.2004. 13:46 ] @
Problem je do lose podesene graficke. Pogledaj fajl koji sam naveo u prethodnim postovima. Ili ga zipuj i zakaci ovde da ga pogledamo.
[ milorad @ 29.02.2004. 14:55 ] @
ako mislis na ono xf86config toga ja nigde nemam na kompu, a i na cd-za knoppix
to samo vidim kad krene ono pokretanje knoppix-a u jednom redu,ja hocu da postavi al mi reci odakle, gde da ga nadjem...
[ VRider @ 29.02.2004. 15:30 ] @
Ne znam kakvo ti je poznavanje linuxa. Znas li da koristis vi, wvdial, uopste shell? Kontaktiraj me na ICQ ili jabber, moci cemo sve brze da zavrsimo.
[ milorad @ 29.02.2004. 16:01 ] @
Pa ovo mi je prvi dodir sa linux-om , zato sam i narucio ovaj cd da se prvo upoznam jer sam procitao da je ovaj knoppix najlaksi za pocetnike, irc ne koristim niti znam sta je vi, wvdial, izgleda da ja najbolje da odustanem od svega ovoga.....
[ Goran Mijailovic @ 29.02.2004. 16:34 ] @
A sto ne probas da uzmes cd-rom od nekog pa probas na tvom compu mozda se laser malo zaprljao/razdesio pa ne moze da procita taj cd jer sad svi rezu na 40x... i vise pa stariji cd romovi(preko godinu dve dana i vise) imaju problema sa citanjem... samo sam ja Vrideru rezo na 32x ;)
[ milorad @ 29.02.2004. 17:55 ] @
Pa imam ja i cd rom i cdrw posebno ,stvarno nisam probo sa cd stalno sam iso preko cdrw-a, aj da probam i to u p....m...
[ milorad @ 29.02.2004. 18:10 ] @
probo sam sad ii sa cd isto uvek dodje do starting X11 i poleti da se pojavi slika i pljas crn ekran i ugasi se ona zelena lampica na monitoru....
[ VRider @ 29.02.2004. 18:57 ] @
Ako hoces, mogu da ti objasnim kako da se konektujes iz konzole (wvdial), zakaci se na net, cimni me, daj mi root passwd i ja cu preko ssh sve da podesim. Sad je jos samo pitanje da li mi verujes.
[ milorad @ 29.02.2004. 19:31 ] @
sto da ti ne verujem, skoro sam formatirao disk tako da i nema mnogo sta da se vidi sto se tice pass za internet ja sam na wiraless-u i ovo je u Uzicu prommotivno besplatno prva dva meseca tako da nes valjda nista pokvariti ajd ito da vidim,samo reci sta treba da radim...
ili je bolje preko ICQ ....
[ tdjokic @ 29.02.2004. 19:34 ] @
Citat:
milorad: najbolje da odustanem od svega ovoga.....

Nemoj Milorade, pobogu, mozda je samo defektan CD ili slicno. NIKAKO NE NAMECEM DA TREBA ili ne daj boze, MORAS, preci na Linux ali je u svakom slucaju dobro da ga upoznas i steta je da odustanes zbog mozda neke sitnice. Probaj taj CD sutra na poslu, kao sto si rekao. To je veoma redak slucaj da Knoppix nece da krene.

Pokusaj jos ovo, mozda slucajno uspe, mada sumnjam - kad se na pocetku pojavi ono boot: upisi knoppix screen=800x600 (mozda je jos bolje da upises jos nizu rezoluciju, kako ono bese 640x480?)
[ milorad @ 29.02.2004. 19:39 ] @
Probo sam danas kao sto rekoh gore , i odusevio se ,al to je na poslu sta cu kuci ,na poslu bas i ne mogu da eksperimentisem mnogo ipak su tu podatci ,pa nebi da se igram . Tu radi sve ,i to odjednom sve se otvori programi igrice ma super je ...
[ jonathan @ 29.02.2004. 19:58 ] @
Ovaj... stvar je verovatno mnogo prostija.
Čim se monitor _gasi_, očigledno je da se X diže, ali u modu koji monitor ne može da izgura.
U boot promptu treba kucati:
knoppix screen=800x600 vrefresh=60
To će raditi na svakom 14" monitoru.

poz.
Alek
[ milorad @ 29.02.2004. 21:04 ] @
OOOOOOOOOOOOOOOOOO najzad samo sto sam ukuco knoppix screen=800x600 vrefresh=60 kad se startuje boot verovatno je to do monitor ,uglavnom vas vise necu daviti sa ovim
HVALA puno svima, posebno moderatorima koji su imali strpljenja sa ovakvim jednim pocetnikom kao sto sam ja ( VRideru,linuxscg,i ostalima)....
Neko je spomenuo PIVO moze i to lasko...
E, a sad idemo dalje ,odnosno sutra cemo da podesimo wiraless...i ostalo al sad se vec lakse dise..
Pozdrav svima.
[ VRider @ 29.02.2004. 21:17 ] @
Upravo je to to sto si trebao da izmenis u XF86Configu.
Svaka cast, jonathan.
[ Goran Mijailovic @ 29.02.2004. 21:43 ] @
Sve su genijalne stvari u osnovi proste, placam pivo;)
[ tdjokic @ 29.02.2004. 23:53 ] @

Ja sam promasio 'za dlaku' preporucivski screen=800x600 ali bez vrednosti za refresh. U svakom slucaju, citirani sajt je vrlo koristan za korisnike i ostale zainteresovane za Knoppix.

Uz rizik da budem dosadan, ali iz najbolje namere, pitao bih i sledece:

@jonathan: sta mislis, da li bi nesto stetilo da proba i bez vrefresh? Kod mene je situacija slicna, mada ne i potpuno identicna: ako krenem bez icega, slika na monitoru se pojavi u onoj rezoluciji preko 1000 ali je visestruka tj. neupotrebljiva, a ako na pocetku napisem 'screen=800x600' onda je normalna.

@VRider: "Upravo je to to sto si trebao da izmenis u XF86Configu" Da li je to moguce u Live CD? Koliko je meni poznato, princip izmene bilo cega je da nadjes fajl, otvoris ga odgovarajucim programom, uneses izmene koje zelis i fajl zatvoris, pri cemu se on pojavi umesto onog starog a od starog postane rezervni, sto u slucaju Live CD nije moguce jer je sistem read only i javlja se poruka da je pristup odbijen i slicno.

Doduse, ti si rekao da nemas Knoppix, pa te ovo mozda pitam preuranjeno. Mislim da su zbog toga dali sve one opcije navedene na vec spomenutoj adresi a koje su u velikom broju na raspolaganju i u pocetnom helpu, da bi bile upotrebljene prilikom starta.
[ jonathan @ 01.03.2004. 01:00 ] @
Linuxscg, zaleteo si se malo :)
Imaš sreće, ja više volim zaječarski Pils od Laškog !

cu,
Alek
[ jonathan @ 01.03.2004. 01:11 ] @
Citat:
tdjokic:
@jonathan: sta mislis, da li bi nesto stetilo da proba i bez vrefresh? Kod mene je situacija slicna, mada ne i potpuno identicna: ako krenem bez icega, slika na monitoru se pojavi u onoj rezoluciji preko 1000 ali je visestruka tj. neupotrebljiva, a ako na pocetku napisem 'screen=800x600' onda je normalna.

Pazi ovako, DDC kanal (ako ga monitor uopšte ima) šalje samo informaciju o opsegu za frekvenciju horizontalne i vertikalne sinhronizacije, a ne i njihove kombinacije.
Znači da će X server na dobijenu informaciju iz ovog slučaja
monitor is GSM36b9 H:28 0-96kHz V:50 0-75Hz
setovati video karticu na rezoluciju koja odgovara maksimalnim vrednostima. U ovom slučaju izgleda mi (mada me mrzi da računam) da je to 1152x864 ili 1280x1024 na 75Hz. Monitor verovatno može da postigne 96KHz sa 60Hz, i 50KHz sa 75Hz, ali ne oba ekstrema istovremeno.

U svakom slučaju je dobro da se zadaju obe vrednosti, i rezolucija i vertikala. Bilo iz boot prompta kao kod Knoppixa, bilo iz XF86Config u bilo kojoj distribuciji.

ppoz,
Alek
[ RAIN--SONG @ 01.03.2004. 12:14 ] @
Nisam citao cijeli post neda mi se :-) al jes pokusao utipkat failsafe kad ti se pojavi onaj boot screen
[ tdjokic @ 01.03.2004. 14:51 ] @
Citat:
RAIN--SONG:
Nisam citao cijeli post neda mi se :-) al jes pokusao utipkat failsafe kad ti se pojavi onaj boot screen

To u Knoppixu znaci: Boot with (almost) no hardware detection, sto pise na sajtu http://www.knoppix.net/docs/index.php/CheatCodes gde su date razne opcije za boot. Sta bi se time dobilo? Inace, covek je resio problem sa screen=800x600 vrefresh=60
[ RAIN--SONG @ 01.03.2004. 16:42 ] @
Meni jednu graficku nije htio detektrirat failsafe i sve rjeseno. Uostalom sto ce ti linkovi za opis pojednih naredaba sve ti pise kad ubacis cede i uz malo zahebavanja i goni.

[Ovu poruku je menjao RAIN--SONG dana 01.03.2004. u 20:51 GMT]
[ tdjokic @ 01.03.2004. 18:20 ] @
Citat:
RAIN--SONG:sve ti pise kad ubacis cede

Nije bas tako, u pocetnom helpu pise dosta toga, ali na navedenom sajtu su detaljno navedene sve opcije. Dokumentacija nikad ne steti, narocito kod naprednih stvari kao sto je Knoppix.
[ RAIN--SONG @ 01.03.2004. 18:54 ] @
Citat:
tdjokic:

Nije bas tako, u pocetnom helpu pise dosta toga, ali na navedenom sajtu su detaljno navedene sve opcije. .

Pa ono sto je u helpu je dovoljno da potegnes sistem a onda ak si sretnik kojem nisu uvalili winmodem ides na gugl i traziz. I de mi molim te objasni sto bi trebalo

Citat:

znacit naprednih stvari kao sto je Knoppix

Sta je tamo napredno . Ne treba ti cak ni instalacija :-)

[ VRider @ 01.03.2004. 22:52 ] @
Ono sto sam rekao za editovanje fajla sam rekao napamet, jer Knoppix nisam imao do danas (kad sam ga dobio zahvaljujuci dobroj volji linuxscga). Medjutim...
Code:
[b]man XFree86[/b]
. . .
−xf86config file
               Read the server configuration from file.  This option will work
               for any file when the server is run as root (i.e, with real‐uid
               0),  or  for files relative to a directory in the config search
               path for all other users.
. . .

P.S. Koristim ovu priliku da se jos jednom zahvalim linuxscgu, koji je poslao Knoppix ekspresno. Kako li tek salje kad je za pare?
[ Goran Mijailovic @ 02.03.2004. 20:51 ] @
Hvala, hvala
[ KNidza @ 08.12.2006. 18:03 ] @
Dali postoji nacin da se knoppix pokrene sa GIGABYTE Radeon X1300?
imam isti slucaj kada boot-uje stane i samo "The Black Screen Of Death"

Molim vas ako ima nacina javite