[ TheSmeker @ 25.02.2012. 12:31 ] @
| U kutiji se nalazi 10 kuglica od kojih je TETA belih. Zelimo da testiramo hipotezu H0(TETA=2) protiv alternative H1(TETA=5). Izvlacimo 2 kuglice i ako i samo ako su obe bele odbacujemo nultu hipotezu.
a) izracunati prag znacajnosti testa
b) izracunati moc testa
Moj problem je sledeci, do sada sam radio zadatke u kojima je alternativa (vodeci se podacima iz ovog zadatka) H1(Teta>, < ili !=2) ne znam sta da radim sa ovom alternativom kada je teta=5, da li ja pretpostavljam da mi je teta !=2 ili da je teta>2? ili nesto trece????
Nadam se da nisam konfuzno postavio pitanje, ali nisam uspeo da shvatim sta treba da radim u ovakvoj situaciji
Hvala na odgovoru |
[ Nedeljko @ 25.02.2012. 16:35 ] @
Obnovi definicije praga značajnosti i moći testa, pa radi po definiciji.
Ne treba da radiš sa teta>2, već baš sa teta=5.
[ TheSmeker @ 25.02.2012. 18:09 ] @
Pogledao sam malo definicije.... dakle prag znacajnosti je isto sto i verovatnoca greske prve vrste tj alfa=P(H0){(x1,....xn)€W} a greska prve vrste je da je H0 tacno a mi smo je odbacili.... e sad bas nisam siguran da znam sta da uradim...
Da li ja sad ispitujem sledece alfa=P(H0){obe izvucene su bele}=2/10*9=1/45 tj da li je moja kriticna oblast "Izvucene su obe bele", jer ako se ovo desi ja odbacujem hipotezu??? (ovde sam pretpostavio da izvlacim kuglice bez vracanja)
E sad bi po ovoj mojoj logici funkcija moci testa bila M(teta)=P{obe su bele}=teta/10*(teta-1)/9 i sad sam opet zapeo malo... da li sada treba da uradim sledece: M(2)=2/10*1/9=alfa M(5)=5/10*4/9=1-beta gde je alfa greska I vrste a beta greska II vrste. Trebala bi mi neka smernica, jer je ovo prvi zadatak ovog tipa sa kojim se susrecem, uglavnom sam radio intervale poverrenja, testiranje hipoteza (bez moci testa i gresaka prve i druge vrste), HIkvadrat test i sl
[ Nedeljko @ 25.02.2012. 18:54 ] @
Dakle, imaš prostu hipotezu protiv proste.
Ako je H0 tačna, a ti si je odbacio, to znači da su dve od deset kuglica bele i da su obe izvučene bele. Verovatnoća toga je (2/10)(1/9)=1/45.
Sa druge strane, moć testa je funkcija koja parametru teta pridružuje verovatnoću odbacivanja nulte hipoteze. Dakle, M(2)=1/45, M(5)=2/9.
[ TheSmeker @ 25.02.2012. 19:50 ] @
Hvala Nedeljko, mislim da sam uspeo da "pohvatam" o cemu se tu radi... i samo jos jedno pitanje: Jel to znaci da mi je greska druge vrste 1-2/9=7/9?
I izvinjavam se "na rukopisu" ove moje jednacine su nepregledne, ali ne znam da koristim latex, ili cime se vec one matematickim simbolima zapisuju na forumu....
[ Nedeljko @ 25.02.2012. 21:40 ] @
Verovatnoća greške druge vrste je verovatnoća prihvatanja nulte hipoteze ako je faktički netačna. Dakle, verovatnoća da bude najviše jedna kuglica bela ako je u kutiji 5 belih od ukupno 10. Da, to je 1-2/9=7/9.
[ TheSmeker @ 25.02.2012. 21:45 ] @
Hvala Nedeljko, sada sam razjasnio sebi neke stvari
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.