[ Pedja IP @ 27.02.2012. 10:15 ] @
Kada iz TELENOR mreže zovem fiksni broj u Beogradu (ne znam za unutrašnjost ili inostranstvo) i kada fiksni broj po završetku razgovora prekine vezu, veza na Telenor broju (mobilnom) nije prekinute i neće biti prekinuta dokle god na mobilnom telefonu ne pritisnete "end call". Proverio sam sa više TELENOR brojeva na više različitih fiksnih brojeva u Beogradu. Ovo ovako NIJE BILO ranije.

Medjutim kada iz TELEKOM mreže zovem fiksni broj u Beogradu i kada fiksni broj po završetku razgovora prekine vezu, veza na Telenor broju će biti istog trenutka prekinuta. I ovo sam proverio sa viče TELEKOM brojeva ka više fiksnih brojeva. Ovo je NORMALNA SITUACIJA

Od TELENOR call centra nema vajde, kažu "pa prekinite razgovor i sve će biti u redu"

Meni ovo ne liči na tehnički problem, već možda na nešto što bi eventualno moglo imati dublje konsekvence, da ne kažem da bi se moglo smatrati i krađom.

Da li neko ima slična iskustva?
[ djricky @ 27.02.2012. 10:21 ] @
Citat:
Pedja IP: Medjutim kada iz TELEKOM mreže zovem fiksni broj u Beogradu i kada fiksni broj po završetku razgovora prekine vezu, veza na Telenor broju će biti istog trenutka prekinuta. I ovo sam proverio sa viče TELEKOM brojeva ka više fiksnih brojeva. Ovo je NORMALNA SITUACIJA


ovo nije normalna situacija, samo ISDN brojevi mogu da prekinu vezu, koliko ja znam... a sto ti je tesko da sam prekines vezu?
[ Pedja IP @ 27.02.2012. 10:33 ] @
Nije mi teško, ali ne mogu baš uvek da pritisnem na vreme. S druge strane produžava se vreme razgovora koji je završen, pa samim tim i tarifiranje.

Opet, normalno je da se veza na mobilnom prekine kad vezu prekine fiksni broj. I tako jeste kako sam opisao. A tvrdim da je bilo ovako i kod TELENORA ranije.

A šta da rade ljudi, kao moj otac od 85 godina, koji baš i nisu brzi kod prstiju, treba da stave naočare da ubodu pravo dugme .... zaborave ....
[ calexx @ 27.02.2012. 10:58 ] @
Ovo nikada nije bilo moguće, pozvani fiksni broj ne može da prekine vezu, svejedno da li je poziv sa drugog fiksnog ili nekog mobilnog. Što se ISDN brojeva tiče, možda sa ISDN telefonima i može ali analogni telefoni na ISDN liniji takođe ne mogu da prekinu vezu.
Jedino ako nisu menjali na nekim centralama pa sada može. Što se prekidanja razgovora tiče ... valjda onaj ko je pozvao ima neku obavezu da prekine a i njemu ce naplaćuje. Zoveš nekog na fiksni i onda očekuješ da on prekine tvoje trošenje kredita? ;)
[ samo_da_pitam @ 27.02.2012. 11:46 ] @
Citat:
Pedja IP
Opet, normalno je da se veza na mobilnom prekine kad vezu prekine fiksni broj. I tako jeste kako sam opisao.Da li imas neki potpuniju informaciju da je to "normalno"? Neki link?

Kako i sam koristim ISDN telefone u fiksonj telefoniji i meni je ovo o cemu pricas postalo normalno, da se veza sama prekine kada sagovornik prekine ali nisam obracao paznju na te stvari. Takodje i na mobilnom se to desava ali nisam ispratio zakonitost, jer sa druge strane bih smatrao nerealnim od treceg lica (Telekoma/Telenora) da je u obavezi da prekida vezu/spusta slusalicu umesto mene.

Mesanje ljudi u poodmaklim godinama je potpuno spinovanje teme i nepotrebno!

Zamisli zoves svoju stariju poznanicu (cca 85 god.) iz malog planinskog mesta (a moze i iz Beograda) i imaju dva telefona u kuci, i javi se prva osoba ti trazis dugu, ona kaze 'sacekaj sada cu da prenesem da se javi' i zalupi slusalicu. Dok se ne javi druga osoba tebi veza nije prekinuta. Ovo je bio normalan scenario pre x godina, tako da to tako JESTE BILO ranije.

Citat:
Pedja IP:

Meni ovo ne liči na tehnički problem, već možda na nešto što bi eventualno moglo imati dublje konsekvence, da ne kažem da bi se moglo smatrati i krađom.


A sto se ovog dela tvog posta tice, ja sam potpuno zatecen (speechles)
[ JovanKKP @ 29.02.2012. 17:29 ] @
Pedja, sad sam proverio, na Mt:s-u se posle minut i 20tak sekundi(nakon spustanja slusalice na fiksnom telefonu) veza na mobilnom prekine.
U pitanju je stara digitalna centrala (ima ADSL, nema identifikaciju poziva) i nije u pitanju Beograd.
[ Matarese @ 04.03.2012. 21:27 ] @
>
Evo pa ko hoće neka čita:
http://www.soft-switch.org/unicall/mfcr2/ch02s02.html

tu je objašnjen princip. Sad da ulazim u termine kao što je
"inteworking" i slično - ovde nema prostora.
Međutim, normalno je da kada "B" (pozvani) položi slušalicu (u fiksnoj
telefoniji), šalje se "clear back" signal i počinje "time out" koji kad
istekne - veza se kida.

U mobilnoj se šalje "forced release" iz razloga što se u početku plaćao
"air time", pa su plaćali i "A" i "B".
[ Mr One @ 05.03.2012. 01:28 ] @
Kod mene je oduvek bilo fiksni - fiksni kada prođe 60 sekundi nakon spuštanja veze od strane pozvanog, tada se prekida veza pozivaocu. Tako je bilo kada sam bio na staroj analognoj centrali (MetacAnta), a i sada na novoj digitalnoj (Ericsson Softswitch Class V).

Što se Telenora tiče, sa tim nisam imao iskustva, ali sad sam probao sebe da pozovem na fiksni sa mobilnog (Telenor), vezu na fiksnom sam prekinuo 00:04 sekundi razgovora, na mobilnom sa kog sam pozvao, veza se prekinual tačno u 01:04. Znači isto 60 sekundi.