[ Kawcek @ 27.02.2012. 18:34 ] @
Citat:
Država planira nova zaduživanja
Izvor: Tanjug

Beograd -- Uprava za javni dug Ministarstva finansija planirala je za mart aukcije državnih hartija od vrednosti u dinarima u ukupnoj vrednosti od oko 46 milijardi dinara.

Planirana je i aukcija hartija denominovanih u evrima u vrednosti od 50 miliona, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Za 26. mart planirana je aukcija dvogodišnjih državnih obveznica u ukupnoj vrednosti od 50 miliona evra, sa godišnjim kuponom od 5,75 odsto i polugodišnjom isplatom, a planirana su ponovna otvaranja emisije.

Prvog marta biće održana aukcija šestomesečnih državnih zapisa vrednosti šest milijardi dinara, a pet dana kasnije reotvaranje emisije osamnaestomesečnih zapisa u vrednosti od oko 5,05 milijardi dinara.

Za 13. mart zakazana je aukcija dvogodišnjih državnih zapisa u vrednosti od pet milijardi dinara, a nedelju dana kasnije aukcija pedesettronedeljnih zapisa u vrednosti deset milijardi dinara i planirana su ponovna otvaranja obe emisije.

Za 27. mart zakazana je aukcija trogodišnjih državnih obveznica, sa godišnjim kuponom od 10 odsto i polugodišnjom isplatom, a u pitanju će biti ili nova emisija ili reotvaranje emisije od 28. februara zavisno od rezultata te aukcije.


http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=27&nav_id=586139

Jos jedna "lepa" vest. Vlast planira sad u martu mesecu za koji dan da se na racun nas poreskih obveznika, zaposlenih , gradjana , zaduzi za novih preko 500 miliona evra.

Nakon toga mozemo da ocekujemo nove talase poskupljenja i dodatni pad kupovne moci i zivotnog standarda.

Ono sto je za mene kljucno u celoj prici jeste da se zaduzuju uz kamatu od 10%

Mozda ste znali a mozda i ne, drzave se zaduzuju uvek po najpovoljnijim stopama ne vecim od 3-4%

Grcka je zapala u problem kada nigde nije mogla da se zaduzi ispod 6%

A Srbija se kao sto vidimo zaduzuje po stopi od 10%

Da bi dug bio odrziv neophodno je da dzrava ostvaruje rast BDP-a jednak procentu kamate na svoj dug - to sam citao u sucaju Italije

No rast BDP-a Srbije se krece od -1% do 0.5% sto znaci automatski da je ceo dug - neodrziv i da ce se sistem pre ili kasnije "resetovati" putem totalno bankrota i zamrzavanje devizne stednje gradjana sto je neizbezan scenario u svakoj bankrotiranoj zemlji.

Sve u svemu - argentinski scenario totalni kolaps propast i katastrofa.

Ziveli!
[ ventura @ 27.02.2012. 18:46 ] @
Citat:
Kawcek
A Srbija se kao sto vidimo zaduzuje po stopi od 10%

Stopa od 10%, ali u dinarima, a godišnja inflacija 11.5% ... Tako da, i ako nađu nekog ludaka da im pozajmi pare po toj kamatnoj stopi, Srbija će nakon godinu dana vratiti 1.5% manje novca nego što je pozajmila.

Biti glup nije strašno, ali strašno je to što ti praviš kojekakve makroekonomske analize a ne znaš ni gde si šupalj.
[ Kawcek @ 27.02.2012. 18:51 ] @
na zalost ventura dugovi su indeksirani u evrima....

sto je i logicno, niko nije lud da kupi obveznice sa kamatom od 10% kada je jasno da ce dinar depresirati preko te cifre....

a ako si ti u pravu sumnjam da ce iko kupovati te obveznice

secam se da zadnje 3-4 emisija obveznica indeksiranim u dinarima nisu uspele , pa su onda prodavali obveznice u dinarima ali vezane za evro po kamati od 7% i to im je uspelo.

[ ventura @ 27.02.2012. 18:54 ] @
Citat:
Kawcek: na zalost ventura dugovi su indeksirani u evrima....
A jel to neka novina od skora da je Srbija postala članica EMU (Evropske Monetarne Unije), pošto nisam čuo tu vest?
[ Kawcek @ 27.02.2012. 19:00 ] @
Citat:
ventura: A jel to neka novina od skora da je Srbija postala članica EMU (Evropske Monetarne Unije), pošto nisam čuo tu vest?


ne razumem tvoje pitanje ? Srbija nije clanica EMU verovatno to pitas zbog moje izjave da Srbija izdaje obveznice vezane za evro i dolar?

ako hoces da saznas vise o tome procitaj ovo

http://www.rtv.rs/sr_lat/ekono...d-400-miliona-evra_237028.html

Citat:
Prodaja državnih obveznica od 400 miliona evra
03. februar 2011. | 14:30 | Izvor: Beta
BEOGRAD -

Odluka o prodaji državnih obveznica u evrima doneta je na osnovu procene da je to korisno za državu jer su strani investitori zainteresovani za te dugoročne hartije od vrednosti, rečeno je danas Beti u Ministarstvu finansija.

Dodatni razlog što se država odlučila da na dve aukcije u februaru proda obveznice ukupne nominalne vrednosti 400 miliona evra je obezbeđivanje novca za finansiranje budžetskog deficita na duži rok.

Prva aukcija državnih hartija u vrednosti u evrima zakazana je za 9. februar kad će na prodaju biti ponuđene pedesettronedeljne (371 dan) diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 miliona evra.

Za 14. februar zakazana je aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica u vrednosti 200 miliona evra koje će biti isplaćivane polugodišnje, po stopi od 5,85 odsto.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je, predstavljajući budžet za 2011. godinu izjavila da je emitovanje evroobveznica poslednji korak za koji će se država odlučiti, ali da je stanje na finansijskom tržištu trenutno povoljno za prodaju tih vlasničkih papira zbog velike zainteresovanosti stranih investitora i pada kamata.

Do sada se država nije zaduživala prodajom dugoročnih hartija od vrednosti u evrima, a prva aukcija zapisa indeksiranih u evrima bila je 29. decembra 2010. godine kad su prodati svi ponuđeni šestomesečni zapisi ukupne vrednosti 21 milijardu dinara po godišnjoj prinosnoj stopi od 5,25 odsto.

Prodaja državnih zapisa indeksiranih u evrima izazvala je jačanje domaće valute, jer su učesnici na finansijskom tržištu podavali devize da bi obezbedili dinare za kupovinu tih hartija od vrednosti.

Procene stručnjaka su da bi i prodaja obveznica u evrima mogla da utiče na smirivanje, pa čak i obaranje deviznog kurs, ukoliko se strani investitori odluče za kupovinu.

Od početka 2011. godine povećano je interesovanje za kupovinu kratkoročnih dinarskih državnih zapisa, a na današnjoj aukciji prodati su svi ponuđeni tromesečni zapisi ukupne nominalne vrednosti tri milijarde dinara, po godišnjoj kamatnoj stopi od 13,50 odsto.

Prema planu Uprave za javni dug Ministarstva finansija u prvom tromesečju ove godine na prodaju će biti ponuđeni zapisu ukupne vrednosti 97 milijardi dinara.


http://www.b92.net/biz/vesti/s...01&dd=13&nav_id=485506

Citat:
Zapisi idu kao alva

Država je, inače, u poslednjih mesec dana izdavanjem hartija od vrednosti od investitora, a pre svega poslovnih banaka, povukla i za pokriće svojih potreba obezbedila oko 38,1 milijardu dinara, što je više od jedan odsto BDP. Bila je tu jedna aukcija 18-mesečnih zapisa (kamata 14,9 odsto), dve aukcije 12-mesečnih zapisa (kamata oko 15 odsto), dve organizovane prodaje šestomesečnih zapisa, od kojih jedna indeksirana u evrima (ukupno prikupljeno skoro 33 milijarde dinara), kao i jedna aukcija tromesečnih zapisa, vredna 2,6 milijardi dinara, uz kamatu od 13,88 odsto.


kad odete na pumpu ili prodavnicu i vidite da je nesto poskupelo 10-20% znajte da je to zato sto krediti i kamate na pozajmljen kapital moraju da se vrate. a vracaju se tako sto se uzme vama/nama(narodu) a daje bankarima.
[ Odin D. @ 27.02.2012. 19:06 ] @
^ Pa sta onda. Ja npr. bas volim da se uzima meni i daje bankama, i da drzava to ne radi - ja bi sam to radio.
A vjerujem da ce ti to isto potvrditi i vecina forumasa ovdje.
[ ventura @ 27.02.2012. 19:31 ] @
Citat:
Kawcek
ne razumem tvoje pitanje ? Srbija nije clanica EMU verovatno to pitas zbog moje izjave da Srbija izdaje obveznice vezane za evro i dolar?

Da, pitam to zbog tvoje izjave, jer je to jedini način da NBS emituje obveznice/zapise u evrima, a ne u dinarima.


[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 28.02.2012. u 09:06 GMT+1]
[ Marko83 @ 27.02.2012. 19:55 ] @
Citat:
ventura:....

Drzavni zapisi su indeksirani u € po kamatnoj stopi od 5,25% godisnje (2010 god)
Sad je gora situacija i veca je kamata

Osim ako su bankari veverice pa su dali dinare po 5,25% godisnje kamate. Ventura?
Banke vecinski kupuju obveznice

Zasto vredjate coveka kad je u pravu?
[ Dexic @ 27.02.2012. 20:15 ] @
Zar nisu 2011. bile izdate evro-obveznice Srbije sa kamatom od 7%?? Ovo cak nisu bolje kamate.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...-od-milijardu-dolara/komentari
Jesu to bile 10yr obveznice, ali sa jaaaako dobrom kamatom svejedno.

Ne da je tesko iole gledati ove teme sa ovim Trolcekom...

Citat:
Marko83: Drzavni zapisi su indeksirani u € po kamatnoj stopi od 5,25% godisnje (2010 god)
Sad je gora situacija i veca je kamata

Osim ako su bankari veverice pa su dali dinare po 5,25% godisnje kamate. Ventura?
Banke vecinski kupuju obveznice

Zasto vredjate coveka kad je u pravu?
[ vladd @ 27.02.2012. 21:25 ] @
7% je neka vrsta "granicne" kamate, koja oznacava propast. Berluskoni je morao u penziju (da se vise bavi sojkama) zato sto su mu obveznice isle po stopi 7,3%.

Ovi nasi ne bi sisli sa fotelje ni za 107%

10% je tezak cabar i hiperinflacija u najavi

Poz
[ Dexic @ 28.02.2012. 00:13 ] @
Koja crna granica kada se Hrvatska zaduzuje po vecim stopama u evrima??
A i Italija/Spanija/Portugalija su sve imale vece stope. Ko mislis da se PIIGS zemljama manje veruje nego Srbiji taj je Srbiju zamenio Siberijom :)
(Da, cak i Grckoj se vise veruje - jer se zna ko stoji iza toga)

Usput, mi smo se 10yr obveznicama zaduzili 7% - to nije ko zna koji yield. Najmanje se veruje kratkorocnim obveznicama PIIGS trenutno, dok su long-term obveznice uvek plodonosnije (tipa US 1-5yr imaju smesan yield dok 30yr ima skoro 10x veci od nekih).

Citat:
vladd: 7% je neka vrsta "granicne" kamate, koja oznacava propast. Berluskoni je morao u penziju (da se vise bavi sojkama) zato sto su mu obveznice isle po stopi 7,3%.

Ovi nasi ne bi sisli sa fotelje ni za 107%:D

10% je tezak cabar i hiperinflacija u najavi:)

Poz
[ Francuzzz @ 28.02.2012. 05:57 ] @
Zadužićemo se za još 1,4 milijardi evra

Kada poslanici Skupštine Srbije budu ratifikovali ugovore koji se nalaze na dnevnom redu, Srbija će biti zadužena za još milijardu i četiristo miliona evra.

Za nove državne garancije za kredite nekoliko javnih preduzeća, o kojima je parlament danas raspravljao, opozicija tvrdi da bi ta sredstva bila korišćena za predizbornu kampanju, dok je vladajauća većina poručila da je njihov cilj zapravo završetak velikih infrastrukturnih projekata.

Pošto su poslanici opozicije kritikovali nameru države da da garancije za nova zaduživanja pojedinih javnih preduzeća, posebno kompanije Galenika i tvrdnji da će vlast taj novac koristiti za predizbornu kampanju, poslanici vladajuće većine naveli su da ta sredstva nisu namenjena potrošnji, a nikako predstojećim izborima. "Ovi krediti i aranžmani nisu namenjeni potrošnji, već infrastrukturnim projektima i nema nikakve sumnje da je besmisleno optuživati stranke koje će za njih glasati da to rade zbog izbora", rekla je šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija u raspravi o 13 zakonskih predloga davanja garancija za zaduživanje u korist Galenike, Jata, EPS-a, Građevinske direkcije Srbije, grada Beograda…

Ona je istakla da je "previše politikantski" tvrditi da ti aranžmani imaju veze sa izborima, budući da će se ta sredstva "videti" u narednim godinama i decenijama, jer će građanima omogućiti da dobiju neke vrlo važne objekte, poput potpunog završetka Mosta na Adi, naselja "Stepa Stepanović"…

Poslanici opozicionih stranaka saglasni su da je novo zaduživanje "katrastrofalno za ekonomiju" države, a kritikovali su i davanje garancije za zaduživanje kompanije Galenika. DSS smatra nepravednim da građani plaćaju dugovanja javnih preduzeća, a SNS da Galeniku treba sačuvati, da je potrebna državi, ali da ne treba dozvoliti da dođe na "ovakve grane", za šta je odgovorna Vlada Srbije.

Poslanik DSS Milan Lapčević se u kritikama na račun Vlade Srbije i zaduživanja poslužio i svojom računicom, pa je rekao da se "Vlada od početka mandata zaduživala u proseku 55 evra u sekundi".

Radikali dodatno zaduživanje smatraju besmislenim i suludim, dok poslanici NS nova zaduživanja vide kao sredstvo u izbornoj kampanji. "Vladajućoj koaliciji gori pod nogama i želi da započne neke projekte, a pare koje će uzeti za njih koristiće u izbornoj kampanji", rekao je lider te stranke Velimir Ilić, navodeći da je vladajuća koalicija pred kraj mandata, s obzirom na predloge za dodatnim zaduživanjima, kao “deda mraz”.

http://www.021.rs/Info/Srbija/Zaduzi...ardi-evra.html
*********************************

Posledice ovoga: veći porezi, veće cene, smanjenje broja zaposlenih, samnjen budžet, manja kupovna moć, manje tržište, usled toga još veće slabljenje dinara u odnosu na evro i neminovan krah-bankrot koji je samo pitanje vremena.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 28.02.2012. u 23:33 GMT+1]
[ Braksi @ 30.03.2012. 23:24 ] @
Zasto se Srbija zaduzuje ?

Evo ja mogu da postavim jedno pitenje umesto odgovora. Zamislite da sad izadje neki politicar pred nas turbo narod i kaze:

"Krv, znoj i suze vam obecavam, stezanje kaisa 10 godina da bi se vratili na standard iz 87". Garant bi ga izabrali- aha. Pre bi Hitler postao glavni rabin Tel Aviva.

Ovako udri, rasprodaj sve sto mozes, pomoli se da kane sta iz dijaspore, neka strana investicija ako uleti dobro je i gledaj reality show. Neko rece da je to Argentiski scenario, ali meni se cini da vise lici na Afriku. Ustvari, bolje da se ne podsmevamo Africi, tako smo se nekad smejali Siptarima i Bugarima, pa...
[ Boris_ZR @ 23.04.2012. 19:16 ] @
Ja bih glasao za tog čoveka.