[ TVMANIJAK @ 27.02.2012. 20:10 ] @
Evo stvari stoje ovako: Znam dosta o proizvodnji i nacinu proizvodnje peleta i td, nego imam sledeca pitanja:
- cene masina za proizvodnju peleta,
- cena mlina cekicara,
- e sad najbolnija tacka : Da li postoje neki fondovi ili neke subvencije drzave za nabavku tih masina, takodje da li je potrebno prijaviti se kao poljoprivredno gazdinstvo, kad je pravna regulativa u pitanju i da li kostoje krediti na primer na hipoteku i koliko moze uopste da se dobije, ako se pod hipoteku da hektar zemlje? Hvala svima, otvaramo ovu temu jer ozbiljno razmisljam da predjem u privatnike.
[ ventura @ 27.02.2012. 20:25 ] @
Vrlo neprecizno pitanje, samim tim svaki odgovor koji ćeš dobiti je besmislen. Ali ajde.

Kahl presa, kapacitet 3000 kg/h, cena oko 400.000 evra

Mlin čekićar za takvu presu, oko 45.000 evra


Međutim to je samo jedan deo sistema... Još toliko košta sve ostalo... Evo ti jedan pregled iz aktuelne ponude od Kahl-a za postrojenje za peletiranje slame od 3000kg/h:
1. De-Baliranje, € 112.310,-
2. Mlevenje, € 217.110,-
3. Peletiranje, € 384.030,-
4. Elektro oprema, € 90.890,-
5. Usluge projektovanja, montaže..., € 80.750
Ukupno za celo postrojenje: € 885.090,-


A što se tiče hipotekarnih kredita... Ako ti taj hektar zemlje vredi 5000 evra, na kredit ćeš dobiti 2500 evra (50% vrednosti). Što se tiče državnih para i raznih fondova, ako za to pitaš na forumu, bolje odustani odmah... Bude tu nekad nešto novca, ali da bi dobio i jedan evro od toga, tu moraš da plivaš non stop u tim vodama, stalno pratiš gde šta ima, i da si informisan bolje od ministra finansija.. I naravno, da imaš mnogo sreće i brzine pa da ugrabiš čim se nešto pojavi...
[ TVMANIJAK @ 27.02.2012. 21:55 ] @
Izvinjavam se nisam napomenuo, mene interesuje za pocetak mini sistem koji bi proizvodio oko 100 kg na sat
[ ventura @ 27.02.2012. 22:07 ] @
Podeli onda onu cifru sa 30, ali imaj na umu da ce ti kvalitet peleta biti mizeran u odosu na ozbiljne masine, a proizvodni troskovi toliki da se za sve osim hobi-licne upotrebe ne isplati.
[ TVMANIJAK @ 28.02.2012. 10:18 ] @
Gledao sam na nekom domacem sajtu naturalenergy tako se nesto zove, imaju neke od 70 do 100 kg na sat oko 2000 eura su, mene za pocetak prvenstveno interesuje agro pelet. Znaci mislite da se sa malim masinama ne moze da postigne neka zavdna cvrstoca peleta?
[ ventura @ 28.02.2012. 16:09 ] @
Sa tim malim mašinama možeš dobiti nešto što na oko liči na pelet, ali po svojstvima nije ni približno većim mašinama...

Takođe eksploatacioni uslovi su mnogo gori u smislu trošenja matrica, struje, radnih časova, zaglavjivanje mašine, kvarovi itd... Nije bez veze što Khalova presa košta 400.000 evra za 3000kg/h, odnosno €133/kg kapaciteta; a da presa sa 30 puta manjim kapacitetom košta 7 puta manje, nema nikakve logike (pod uslovom da kvalitet ne ispašta)...

Drugo za agropelet ne postoji lokalno tržište (trebaju specijalne peći koje mogu da sagorevaju taj tip peleta), i takođe taj pelet pravi ršum na matricama i mlinu zbog peska koji se nalazi na sirovini u daleko većoj količini nego što je to u slučaju drvenog peleta.
[ Zeljackoba @ 17.03.2012. 09:28 ] @
Zanima me da li se kao sirovina za proizvodnju peleta moze koristiti otpad iz pilana i grane koje se uglavnom bacaju prlikom sece suma?
Pretpostavljam da je kavalitet nizi i da na trzistu ne postoji interesovanje za tu vrstu peleta.
Unapred hvala!
[ TVMANIJAK @ 09.05.2012. 14:56 ] @
Citat:
Zeljackoba: Zanima me da li se kao sirovina za proizvodnju peleta moze koristiti otpad iz pilana i grane koje se uglavnom bacaju prlikom sece suma?
Pretpostavljam da je kavalitet nizi i da na trzistu ne postoji interesovanje za tu vrstu peleta.
Unapred hvala!


U svakom slucaju i najlosiji pelet je bolji od vecine drveta.
[ acaskorpion @ 31.05.2014. 00:42 ] @
Citat:
TVMANIJAK: U svakom slucaju i najlosiji pelet je bolji od vecine drveta.

Evo da mi savest bude cista...
Sto se tice presa od 400000e i onih od 2000e tacno je da ima razlike ogromne u ceni ali nikako ne znaci da je ta razlika ogledana i u kvalitetu. Sto se tice ovih od 2000e itekako mogu napraviti i bolji kvalitet nego one od 400000. Problem u ovoj proizvodnji je tehnologija koja se ne odnosi samo na vlagu i vrstu drveta...Poredjenja radi , svi znaju u srbiji (ili bar oni koji se interesuju za to) celokupan sastav rostilj mesa ali leskovacko je jedinstveno, ne nije u pitanju tajni sastav vec tehnologija. Da je sve u vlaznosti i vrsti drveta , mislite da bi se do tih informacija bas ovako lako dolazilo??? I jos nesto, pazite na vrstu prese koju kupujete jer gotovo niko od proektanata tih presa nema iskustvo u proizvodnji istih... (ili bar ne neko veliko).
Citat:
TVMANIJAK: Evo stvari stoje ovako: Znam dosta o proizvodnji i nacinu proizvodnje peleta i td, nego imam sledeca pitanja:
- cene masina za proizvodnju peleta,
- cena mlina cekicara,
- e sad najbolnija tacka : Da li postoje neki fondovi ili neke subvencije drzave za nabavku tih masina, takodje da li je potrebno prijaviti se kao poljoprivredno gazdinstvo, kad je pravna regulativa u pitanju i da li kostoje krediti na primer na hipoteku i koliko moze uopste da se dobije, ako se pod hipoteku da hektar zemlje? Hvala svima, otvaramo ovu temu jer ozbiljno razmisljam da predjem u privatnike.

Sto se tice tvog znanja o proizvodnji pelleta ne znam iz kog izvora poticu , ako je to citanje po netu kojekakvih uputstava i blogova.. hmmm neces se ti leba najesti od toga.... Nacito se ja kojekakvih gluposti od kvazi strucnjaka koji tako samouvereno deluju, sigurno, a po njihovim izjavama vidim da su jadnici pellet vidli samo na TV-u. (ovo se ne odnosi na nikog sa ovog foruma , niti mi je namera da ikog omalovazim.)
Mislim da bi trebao opet da porazmislis o tome da li ti zaista znas da napravis pellet, a sto se masine tice , cak i ako ne valja znaces to kako da ispravis.
[ lav102 @ 03.06.2014. 21:30 ] @
A ja mislio ova tema mrtva. Na ovom forumu sam pronasao dosta korisnih stvari .
Pitanje> da li je neko napravio peletirku ili je radio na kupljenu peletirku agro-pelet pa me zanimaju neki podaci posto pravim peletirku i planiram da radim bio-masu ili da pravim miksove sa piljevinom.

Pozdrav svima.
[ Dragan-Siki @ 27.10.2014. 09:51 ] @
Zna li neko da li se od drveta sakupljenog sa Dunava može izraditi isplativi pelet? Negde sam pročitao da bi u ovom slučaju vlaga bila problem, ali da je rešenje sušara. Da li neko zna neki kontakt sa kim bih mogao porazgovarati na ovu temu. Da li su kineske mašine dovoljno dobre za neku najminimalniju isplativost. Koje bi mi mašine bile potrebne za kompletnu izradu od otpadnog drveta iz vode (grane, drvo itd) do peleta?
[ safettuzovic @ 29.11.2014. 21:04 ] @
Nabavio sam pelet iz Foče od firme FL WOOD, pa ovim putem obavjestavam javnost da od njih za živu glavu ne kupuju pelet jer je izuzetno lošeg kvaliteta, gotovo neshvatljivo i krajnje neozbiljno i nepošteno od citirane firme.
Koliko je loš kvalitet govori i činjenica da mi se i peć pokvarila. Nije mi jasno kako se može na tržište sa tako lošim kvalitetom.
Kroz moje iskustvo, savjetujem svakog dobronamjernog domaćina da citirani pelet ne kupuje već da se snađe na neko drugo mjesto.
[ acaskorpion @ 20.11.2015. 16:02 ] @
https://sites.google.com/site/proizvodnjapelleta/
tamo imate sve sto vas zanima oko pelleta i masina pa probajte ...
[ Carli1234 @ 15.11.2016. 22:35 ] @
dali ima nekih novina u vezi proizvodnje peleta
[ Nikola Lazarevic Laza @ 26.06.2017. 12:57 ] @
Pozdrav svima, pocinjem sa proizvodnjom peleta, nasao sam dosta piljevine od camovine, pa me zanima da li je moguce praviti pelet samo od camovine? Kakav bi bio ? Da li je iko pravio takav pelet? Na internetu nisam uspeo pronaci informacije o tome? Hvala unapred !