[ zp_tron @ 28.02.2012. 12:51 ] @
Pozdrav, Imam maticnu plocu asus p4pe-x izvadjenu iz kucista na kojem je crklo napajanje (ne znam koji je uzrok crkavanja napajanja ali predpostavljam da je crklo usled nestanka struje). Htio sam da testiram plocu ali ona nije htela da se "upali". Evo sta se ustvari desava kada se prikljuci na napajanje led dioda na ploci svetli ali ploca ne reaguje na pokusaje paljenja (pritisak na prekidac za paljenje) iako ploca nije upaljena I/O kontroler(chipset) na ploci se zagrije toliko da je nemoguce drzati prst na njemu ni celu sekundu. Imam i post karticu i kada nju ubacim led dioda na njoj svetli nekih 30-tak sekundi i onda se ugasi kao da napajanje dobija iz kondenzatora koji se polako prazni. Pregledao sam sve kondenzatore na ploci i svi su makar vizuelno ispravni odnosno nema naduvenih kondenzatora. Da pomenem jos i ovo posto ploca dobija napajanje sa standardnog ATX konektora + konektor ATX 2x12V kada izvadim standardni ATX konektor a ostavim ovaj sa 2x12V prikljucen na plocu i kada na standardnom ATX konektoru kratko spojim zelenu i crnu zicu da bi se napajanje pokrenulo bez prikljucivanja na plocu napajanje radi cak se preko povezanog konektora ATX 2x12V pocne okretati kuler na procesoru ali kada vratim standardni ATX konektor na plocu opet se na desava nista. Ja sumnjam da je crkao chipset ali sam htio da cujem i drugo misljenje kao i neki savet sta bih jos mogao da probam. Plocu sam probao da "upalim" sa svim komponentama prikacenim na nju kao i bez svih komponenti ali u oba slucaja isto ploca nece da se "upali". Unapred se zahvaljujem na svakom vasem odgovoru! |