[ morgenstern @ 29.02.2012. 01:30 ] @
Pozdrav za sve članove...

Imam neke neudoumice (probleme) za koje mi trebaju saveti...

Student sam informatike dogurao sam 2. godine informatike ali sam u teškoj materijalnoj situaciji i zaista postaje upitno da li ću moći da završim fakultet. Samim tim se pitam kakve bi šanse za posao imao odustao od fakulteta. Naravno mislim na posao programera sa isključivo teorijskim znanjem prog. jezika JAVA/C#. Pored ovoga znam još i HTML, JS, CSS, XML, SQL... Praktično nikada nisam radio i naravno ne tražim odmah posao za platu. Zapravo moje pitanje je kakve šanse imam da u nekoj novosadskoj softverskoj firmi dobijem praksu od par meseci ili duže gde bi ovo teorijsko znanje unapredio do nivoa da mogu koliko toliko pristojno zarađujem ? Pod praksom podrazumevam da me ne plaćaju ali da mi daju projekte da radim... Ako treba zauzvrat bi radio i "niže poslove" tipa kuvanje kafe i sl. :) Hoću da kažem da sam svesan toga da sve firme gledaju da zarade novce i da nemaju ni para ni vremena da obučavaju nekog ko može sutra da im okrene leđa i ode...

Takođe me još zanima kakve šanse imam pored velikog broja školovanih informatičara ? Da li uopšte postoje programeri sa SSS ili je to samo redak slučaj...? Da li je moguće raditi kao programer i studirati vanredno na nekom privatnom faksu (naravno vezanom za IT) ?

[ Nedeljko @ 29.02.2012. 02:02 ] @
Može. Evo, Ivan Dimković je radio u neru i po još nekim odličnim firmama, a nije završio fakultet. No, treba biti majstor svog zanata. Dobar programer se može postati i vanškolskim putem (može i sve ostalo, ali za programiranje to nije nešto atipično). Kao junior, znači neko ko zna nabrojane jezike + OOP, ali nema radno iskustvo bi mogao da imaš početnu platu od bar 300 (a realno 400, ponegde i 500) evra uz probni rad od recimo tri meseca, pri čemu bi te oni obučavali onome što ne znaš. To je nešto sasvim tipično u solidnim firmama (da, traže se i mladi juniori, a ja pretpostavljam da si mlad). No, moraćeš na testovima da pokažeš dobre osnove Java/C#, OOP, HTML, CSS, JS, XML, SQL. To je sasvim pristojna osnova za početak.

No, peoblem je što se mnogi koji misle da nešto znaju slabo pokažu na testovima. Navala je velika, a kvalitet većine nizak. Ako si dobar, bićeš sigurno u užem krugu.
[ nkrgovic @ 29.02.2012. 09:24 ] @
Apsolutno sve privatne firme zabole sta imas od skole kao programer. OK, mozda ih ima par sa kompleksima, ali 99% interesuje sta znas. Osim ako nemas ambicije da radis u nekoj "drzavnoj" "firmi", ne treba ti fax. Jedino je razlika gde i kako ces nauciti neke stvari. Stavise, vecina vrhunskih programera koje sam upoznao - nema fakultet. Mnogo ih je vise od onih koji ga imaju.

Da li ce te neko primiti bez imalo znanja je drugo pitanje. Nije stvar da li te placa, vec sto moras da imas uvid u projekat, a to je poslovna tajna. To znaci da im TREBA ugovor sa tobom, a to znaci da moraju da te zaposle i (nesto) plate, da ne spominjem da im moze inspekcija leci na kicmu.

Probaj da se bavis nekim open source projektom ili da radis na nekom free sajtu, ili da napravis par stvari da bi nesto naucio - pa onda, sa tim iskustvom, trazi posao pocetnika. I da, ovo vazi imao ili nemao fax, retko ko ce da te primi bez imalo iskustva, nevezano za skolu - stavise iskustvo vredi vise nego skola.
[ mmix @ 29.02.2012. 09:37 ] @
Problem ti nece biti u tome da budes dobar programer, problem ce biti sto ce vecina poslodavaca pokusati da ti smanje platu zbog toga. Problem ce ti biti i ako budes planinrao da odlazis odavde u neku od drzava koje imaju minimum skolovanja za skilled migrant programe.
[ Shadowed @ 29.02.2012. 12:32 ] @
Morgenstern, imas privatnu poruku.