[ nedjaa @ 02.03.2012. 01:33 ] @
da li je moguce snimak sa cd nasnimiti,odnosno prebaciti u gramofonsku plocu,ili jedino odgovara analogni snimak?
gde se u evropi proizvode gramofonske ploce?
[ Predrag Supurovic @ 02.03.2012. 06:51 ] @
Moguće je, što ne bi bilo moguće. Snimak na CD se uvek da pretvoriti u analogni, uostalom tome i služi.

Nekada su se ploče proizvodile i kod nas, a danas ko zna...
[ Sava @ 02.03.2012. 09:10 ] @
Na prostoru bivše Juge jedino su Slovenci sačuvali svoje rezače i koliko znam još uvek režu i štampaju klasične vinilske ploče. Mi ovde smo prepametni pa smo sve to bacili u staro gvožđe! Na svim svetskim hi-fi prezentacijama analogni gramofon je i dalje je jedan od glavnih referentnih izvora zvuka. Pretpostavljam da je to tržište toliko malo da se štampanje nikome ne bi isplatilo. Ipak...

Moje pitanje je koja bi svrha bila u prebacivanju digitalnog cd-a u analognu ploču?

Sa početkom ere cd-ova bilo je problema jer su prvi snimci prebacivani direktno sa analognih zapisa i nisu zvučali baš najbolje. Problem je bio u tome što je analogna tehnika snimanja podrazumevala i odgovarajuće frekventno korigovanje što nije odgovaralo prenosu na digitalni medijum. Kasnije se shvatilo gde se grešilo tako da je digitalno snimanje zvuka od početka do kraja bilo u mnogo čemu različito od analognog i to je ono što koristimo i danas.
[ Sceka @ 02.03.2012. 10:50 ] @
Citat:
Sava: Na prostoru bivše Juge jedino su Slovenci sačuvali svoje rezače i koliko znam još uvek režu i štampaju klasične vinilske ploče. Mi ovde smo prepametni pa smo sve to bacili u staro gvožđe!
...

Mislim da nije bacena ali u svakom slucaju se ne isplati upotrebljavanje i odrzavanje te tehnike.


Citat:
Sava:...Sa početkom ere cd-ova bilo je problema jer su prvi snimci prebacivani direktno sa analognih zapisa i nisu zvučali baš najbolje. Problem je bio u tome što je analogna tehnika snimanja podrazumevala i odgovarajuće frekventno korigovanje što nije odgovaralo prenosu na digitalni medijum. Kasnije se shvatilo gde se grešilo tako da je digitalno snimanje zvuka od početka do kraja bilo u mnogo čemu različito od analognog i to je ono što koristimo i danas.

Ne razumem ovo boldovano, kakve veze ima analogna tehnika snimanja (frekventno korigovanje?!) sa prenosom na digitalni medijum, digitalizaciju?

Gde se gresilo i u cemu je razlika izmedju analognog i digitalnog snimanja.

I opet ne razumem, sta to koristimo danas (podvuceno)?


Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 02.03.2012. u 12:03 GMT+1]
[ Sava @ 03.03.2012. 09:14 ] @
Citat:
Sceka: Ne razumem ovo boldovano, kakve veze ima analogna tehnika snimanja (frekventno korigovanje?!) sa prenosom na digitalni medijum, digitalizaciju?
Ako znaš kako se vršila priprema za štampanje ploča onda nema zabune u mom tekstu. Ukratko, kada se priprema matrica vrši se preempfasis jer bi inače brazde za vrlo niske frekvencije zauzele kompletan raspoloživi prostor ploče. Pri tom se prilkom rezanja gubi dosta od kvaliteta zvuka, takođe je kvalitet opadao sa brojem primeraka jer se matrica trošila pa je mogao da se uradi samo neki određeni broj primeraka. Ko je imao prilike da čuje pripremljenu matricu padao je u nesvet od tog zvuka koji nije ličio ni na šta. Basovi i visoki su bili jako izdignuti da bi se to znači prilikom rezanja dovelo u relativni sklad. Poslušaj neku numeru Novih fosila na primer pa ćeš videti kako su oni u snimku imali oba kraja spektra, a u master sobi to je zvučalo katastrofa! Na sve se mislilo i prilikom snimanja tako da je i sama tehnika snimanja bila drukčija. Zato je direktan prenos na cd u početku donosio relativno slab kvalitet zvuka. Veoma brzo se shvatilo gde se grešilo tako da su DDD izdanja zvučala jednostavno bolje od AAD.

P.S. Gramofonske igle (njihova pretpojačala) su vršile obratan korak odnosno deempfasis po tkzv. RIAA krivulji da bi snimak mogao normalno da se čuje.
[ Sceka @ 03.03.2012. 13:52 ] @
Citat:
Sava: Ako znaš kako se vršila priprema za štampanje ploča onda nema zabune u mom tekstu. Ukratko, kada se priprema matrica vrši se preempfasis jer bi inače brazde za vrlo niske frekvencije zauzele kompletan raspoloživi prostor ploče. Pri tom se prilkom rezanja gubi dosta od kvaliteta zvuka, takođe je kvalitet opadao sa brojem primeraka jer se matrica trošila pa je mogao da se uradi samo neki određeni broj primeraka. Ko je imao prilike da čuje pripremljenu matricu padao je u nesvet od tog zvuka koji nije ličio ni na šta. Basovi i visoki su bili jako izdignuti da bi se to znači prilikom rezanja dovelo u relativni sklad. Poslušaj neku numeru Novih fosila na primer pa ćeš videti kako su oni u snimku imali oba kraja spektra, a u master sobi to je zvučalo katastrofa! Na sve se mislilo i prilikom snimanja tako da je i sama tehnika snimanja bila drukčija. Zato je direktan prenos na cd u početku donosio relativno slab kvalitet zvuka. Veoma brzo se shvatilo gde se grešilo tako da su DDD izdanja zvučala jednostavno bolje od AAD.

P.S. Gramofonske igle (njihova pretpojačala) su vršile obratan korak odnosno deempfasis po tkzv. RIAA krivulji da bi snimak mogao normalno da se čuje.

Znam kako se radila i najmanje desetak puta sam se svadjao sa matorim... da me ubijes ne mogu da se setim kako se zvao covek iz PGP-a koji je radio godinama i niko osim njega nije mogao da pridje tehnici. Za razliku od Jugotona, i tamo sam bio sa materijalima za plocu, gde nije bio nikakav problem ni oko cega! U PGP-u je uvek bilo kockanje kako ce da zvuci ploca, sta god da se radilo u studiju. Jedini nacin je bio da se prisustvuje pripremi ali samo ako je matori raspolozen inace on to odradi kako on hoce (ne kako on misli da je dobro nego bas kako mu dodje taj dan da radi!). Pa cak ni tada nije bilo garant za bilo sta. U Jugotonu se radilo sroz drugacije, uvazavali su svaku sugestiju, i ploce su zvucale vernije onome sto se radilo u studiju.

E sad, sam rad u studiju nije se bazirao na tome sta ce se desiti u pripremi jer se brzo svatilo da je uzalidan trud oko toga. Svi smo mislili da ce se promeniti kad pocne da se nosi DAT kaseta ali je neko vreme bilo isto a ja nisam isao vise na pripremu jer mi je dosadila svadja i ubedjivanje. O tome sam puno razgovarao sa Radeticem i Habicem i oni kao i svi ostali su bili misljenja da treba da se radi onako kako treba u studiju pa sta bude a doci ce dan kada ce i bez naseg uplitanja biti bolje, kao sto se i desilo.

Ono sto me najvise zainteresovalo u tvom postu je sledece, kako to mislis "...digitalno snimanje zvuka od početka do kraja bilo u mnogo čemu različito od analognog i to je ono što koristimo i danas." Sta podrazumevas pod tim da se danas koristi digitalno snimanje? Ako mialis na varijantu da je sada umesto analognih visekanalnih snimaca u upotrebi digitalni snimac, kompjuter, onda si u pravu. Ali to je samo deo procesa i nikako nije digitalno snimanje u pitanju jer u celom procesu ucestvuje i mikseta. Ako mislis na digitalne miksete, ok, ali to nije toliko zastupljeno da bi se ceo proces snimanja generalizovao kao nacin rada danas. Na kraju krajeva, i u svetu se sve vise koriste analogne miksete koje su se pokazale kao nezamenljive sto se samog zvuka tice. Ja se licno nikada vise ne bih vratio snimanju na analogni visekanalni magnetofon ali samo zbog prakticnosti.Sto se tice kvaliteta, nikada ni jedan kompjuter ne moze ni blizu da pridje klasicnom analognom 24-voro kanalnom magnetofonu. Ja u studiju imam dva "komada", Otari MTR 90 i Studer (ne mogu tacno da se setim oznake) oba su, naravno 24-vorokanalna, i saramota je reci ali ne da nisu ni povezana nego nemam pojma ni da li rade! Sama pomisao da imam izbor od samo jednog tejka po kanalu me u danasnje vreme uzasava! :) Inace, najbolje snimke u zivotu sam uradio na Studer A800 magnetofonu i Trident 80b mikseti, Pink studio - Zemun. Jedino tada sam dobijao snimke koji su bili "siri" od kutija a o dinamici da ne pricam! Nesto od toga se moglo dobiti i u "petici" ma MCI tehnici ali je tamo bilo teze raditi zbog samog slusanja, u "petici" je jedino Habic uvek dobijao to sto hoce! :)

Uf, ja kad pocnem nikad kraja. Jednostavno ne mogu da se zaustavim kad pocnem da pricam o nekadasnjim dogadjanjima i studijima. Bilo je to ipak lepo vreme, mnogo lepse nego danas, znalo se ko sta radi i svi su bili koncentricani na kompoziciju i sve je bilo podredjeno pesmi! Za razliku od danas kad se na prvom terminu u studiju, pre i jednog snimljenog tona, prica prvo o tome koji ce prvi hit da se snima!!! :) Ok, necu vise, obecavam. Znam da davim ali to je jace od mene! :) Ispardonjavam se, trudicu se da se kontrolisem! :)


Pozdrav!
[ Sava @ 03.03.2012. 15:52 ] @
Citat:
Sceka
Ono sto me najvise zainteresovalo u tvom postu je sledece, kako to mislis "...digitalno snimanje zvuka od početka do kraja bilo u mnogo čemu različito od analognog i to je ono što koristimo i danas." Sta podrazumevas pod tim da se danas koristi digitalno snimanje? Ako mialis na varijantu da je sada umesto analognih visekanalnih snimaca u upotrebi digitalni snimac, kompjuter, onda si u pravu.

Da, naravno da sam i na to mislio. Govorio sam o pristupu. Ajde u suštini ponoviću se - pristup snimanju i izradi analogne ploče je bio nešto različit od današnjeg. Pri tom mislim da i uzmeš trake sa čistim analognim snimkom opet moraš na njemu da radiš naknadno da bi to valjalo u digitalnom izdanju. Tako se u početku radilo, kasnije se pristupilo remasteringu za AAD izdanja. Znači, kada se ulazilo u studio već se razmišljalo kako će to na kraju da zvuči. Tu je razlika. Danas to usnimiš u računar kako mikrofoni čuju pa se naknadno igraš do mile volje, a snimak praktično ne gubi na kvalitetu. Moglo je to da se radi i u analogiji, ali se nije praktikovalo jer je bilo komplikovano, dugotrajno i gubilo se na kvalitetu. Beatlesi su bili perfekcionisti, ali su bili toliko veliki i jaki da su mogli mesecima da angažuju studio. Ubedljiva većina muzičara nije imala takvu priliku.
[ milanche @ 03.03.2012. 16:11 ] @
@Sava

mala ispravka:

Citat:
Basovi i visoki su bili jako izdignuti da bi se to znači prilikom rezanja dovelo u relativni sklad


Basovi su morali da se oslabe pre ulaska u rezac (razlog si tacno naveo - sirina brazde bi za kratko vreme
playback-a prekrila celu povrsinu ploce), dok su visoke frekvencije morale da se pojacavaju, jer ako bi se
zadrzala tacno proporcionalna sirina brazde, za te frekvencije bila bi red velicine granule vinila (sto bi znacilo
SNR oko 50-100%).

http://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization
crvena kriva na desnoj strani je deemphasis (korekcija koja se radi na signalu ocitanom sa ploce). Bez te korekcije
basovi bi zvucali bledo i bez snage, a visoki bi parali usi (= histericno rahitican zvuk).[Ovu poruku je menjao milanche dana 03.03.2012. u 17:51 GMT+1]
[ Sceka @ 03.03.2012. 16:34 ] @
Citat:
Sava: Da, naravno da sam i na to mislio. Govorio sam o pristupu. Ajde u suštini ponoviću se - pristup snimanju i izradi analogne ploče je bio nešto različit od današnjeg. Pri tom mislim da i uzmeš trake sa čistim analognim snimkom opet moraš na njemu da radiš naknadno da bi to valjalo u digitalnom izdanju. Tako se u početku radilo, kasnije se pristupilo remasteringu za AAD izdanja. Znači, kada se ulazilo u studio već se razmišljalo kako će to na kraju da zvuči. Tu je razlika. Danas to usnimiš u računar kako mikrofoni čuju pa se naknadno igraš do mile volje, a snimak praktično ne gubi na kvalitetu. Moglo je to da se radi i u analogiji, ali se nije praktikovalo jer je bilo komplikovano, dugotrajno i gubilo se na kvalitetu. Beatlesi su bili perfekcionisti, ali su bili toliko veliki i jaki da su mogli mesecima da angažuju studio. Ubedljiva većina muzičara nije imala takvu priliku.

Boldovano - Da li mozes da kazes ko je to radio? Naravno da se razmisljalo o miksu jos od prvog termina, ali samo o miksu (i to ne svi, samo oni koji su imali nesto u glavi, kako god to zvucalo). I tada i sada se, recimo, bubanj usmimavao "onako kako cujes" pa se sredjivalo u miksu ali u odnosu na potrebe kompozicije, pesme, a ne u odnosu na tehnicke varijante koje su bile posle miksa. Znalo se da je emitovanje na TV-u bilo takvo da je rezano sve ispod 80 herca a gore, koliko se secam, sve iznad 8 kiloherca. Ali to se znalo jer je TV takav bio tada i kraj. Cak sam redovno davao i trake sa mono varijantom miksa za emitovanje na TV-u jer se cesto desavalo da puste samo jedan kanal! I to je bilo skoro sve o cemu se moralo voditi racuna... Tada, nekada, o tome i pricamo...

Evo, sad za 5 do 10 dana izlazi CD Nevernih Beba koji sam ja snimao i producirao, zadnje skoro 4 godine se radilo na tom materijalu. Sve je radjeno u Studiju u Kosutnjaku, Amek Angela - stari analogni mikser pa u kompjuter, Nuendo kao snimac. Obzirom da sam snimao sva izdanja Necernih Beba do sada... i kad smo radili miks na traku, pa posle na DAT, pa sada ni na sta - sve se daje "na hardu", uvek je sve snimano onako kako si ti rekao a ja podvukao. Tako da "malo te ne razume" pa ako mozes malo mi razjasni ovo sto mi nije jasno. Ako te ne mrzi! :)


Pozdrav!
[ Sava @ 03.03.2012. 18:21 ] @
Citat:
Sceka: Boldovano - Da li mozes da kazes ko je to radio?
Seti se Riblje čorbe i onog Engleza kojeg su pozvali svojevremeno da im producira ploču (skleroza, zaboravih ime čoveku!)! To je bio u to vreme najmoderniji 24-ro kanalni studio. Prvo što je uradio na čuđenje nekih naših tonaca isključio je sve limitere i od početka do kraja sve odradio na sluh! Čovek je tačno u glavi imao ton koji je želeo da postigne na kraju.

Moram ti priznati da nijedan album Nevernih beba nisam slušao u izvornom obliku, ne zato što ih ne volim već jednostavno nisam imao prilike.

Uzgred, kada si već pomenuo Košutnjak ja odavno nisam u materiji i ne znam šta se tamo danas događa. Poslednji put sam tamo bio pre mnogo godina na sinhronizaciji jednog dokumentarca. Tonac stari i iskusan Pera Smederevac i ja ga pitam da li gleda u instrumenti na miksu, kaže da za to nema vremena! Ko je gledao kako izgleda radna kopija filma zna o čemu pričam. Na traci hiljadu nekih oznaka uključujući i veliko T, iza leđa režiser koji diriguje, maksimalna koncentracija i sve na sluh! Ne kažem da nam je filmski ton bio nešto kvalitetan, ali tako se radilo tamo tada.

Na kraju da rezimiram - ne znam koliko godina imaš, ali prva digitalna snimanja kod nas su bila sredinom 80-tih (možda 86-te recimo) u Zagrebu na Sony prepravljenim videorekorderima. To je oprema koju su naši dobili da probaju pa kasnije krenuli putem digitalije. Upravo od tada potiču moja saznanja o problemima direktne konverzije analogno snimljenog materijala u digitaliju. Ne verujem da danas postoji i jedan jedini snimak direktno prebačen na cd već se prethodno radi remastering iz razloga koje sam pominjao.
[ Sceka @ 03.03.2012. 20:09 ] @
Citat:
Sava: Seti se Riblje čorbe i onog Engleza kojeg su pozvali svojevremeno da im producira ploču (skleroza, zaboravih ime čoveku!)! To je bio u to vreme najmoderniji 24-ro kanalni studio. Prvo što je uradio na čuđenje nekih naših tonaca isključio je sve limitere i od početka do kraja sve odradio na sluh! Čovek je tačno u glavi imao ton koji je želeo da postigne na kraju.
...

Uf, sad si me zaintrigirao do ]aja! :) Ni ja nisam mogao da se setim ali tu je pomoc prijatelja velikog brata gugla pa se setih imena:
Citat:
Za one koji ne znaju, Džon Mekoj je britanski bas gitarista i kompozitor koji je slavu stekao radeći sa legendarnim Janom Gilanom. Osim što je muzičar, Mekoj je i producent, a “Ribljoj čorbi” producirao je tri značajna albuma u karijeri – “Mrtvu prirodu”, “Buvlju pijacu” i “Istinu”.

Celavi basista koji je izazivao paznju gradjana Beograda dok se setao Knez Mihajlovom sa Borom svaki dan (a setnja zavrsavala u Šumi - Šumatovcu). Ja sam ga tada i upoznao prisustvujuci snimanju o kome pricas i u studiju koji opisujes kao "To je bio u to vreme najmoderniji 24-ro kanalni studio."! Tako da tacno znam o cemu se radi jer sam bio tada tamo, nisam nista radio konkretno osim sto sam pomagao Vicku da stimuje bubanj i svirao umesto njega dok se trazio ton bubnja. Mekoj je tada poceo rad tako sto je ne samo iskljucio limitere nego sve postavio "na nulu" kako na mikseti po kanalima tako i u reku sa efektima, pa iskljucio sve efekte u slusanju i tako poceo da radi, sto je bilo strano svima tada jer se drugacija postavka radila - u to vreme. I nije cudno sto je radio "na sluh" jer se tako radilo tada ali i sada, samo se sada zbog digitalije moraju pratiti neki pokazivaci,"cajgeri", jer za razliku od analogije koja dopusta da signal "ulazi u crveno" - kod digitalije "u crveno" znaci tehnicki neispravno, neupotrebljivo za dalje koriscenje". Ali to nema veze sa desavanjima posle miksa. Samo je radio onako kako treba, vec sam to napisao u prosloj poruci, od prvog usnimljenog tona se razmislja o miksu, kako ce to da zvuci u miksu, kako ce da taj zvuk bude pozicioniran po panorami, dali ce biti u prvom, drugom ili trecem planu, sa koliko i kakvim efektima ce se cuti u miksu... Vec tada je, recimo, Sasa Habic isto tako snimao, pa "cuveni" Boban Petrovic iz "sestice (Studio 6 u Radiju) i jos mnogi... Miksalo se na traku, BASF "cetvrt" inca, pa blank posle svake pesme, na pocetku duzi - oko 6 sekundi, izmedju pesama dve sekunde a na kraju najmanje 10 sekundi blanka "da ne iscuri pa mora rucno da se namotava"! :) Na kraju krajeva i sam Mekoj je tokom rada nekoliko puta Bori i Misi objasnjavao da ga ne zanima kako ce da se izbore sa rezanjem i da i oni u Londonu imaju isti takav problem da nije isto kao sto se smiksa i da je i tamo to uvek iznenadjenje ali je razlika u tome sto je kod nas to bilo zavrsena prica (cim predas master traku!) a kod njih je mogao da se uradi probni tiraz od par hiljada komada pa ako producent nije zadovoljan - ponovo se radi. To kad smo culi skoro da nismo mogli da poverujemo! :)

Inace, moram da dodam, posle toliko godina ja sada radim u Kosutnjaku bas na toj opremi koju pominjes da je bio "To je bio u to vreme najmoderniji 24-ro kanalni studio."! Znaci bas ta tehnika je u pitanju! :) Vec sam to pisao ali volim da to napomenem jer nije malo da se koristi danas tehnika koja je stara toliko godina! :)

Citat:
Sava:...Moram ti priznati da nijedan album Nevernih beba nisam slušao u izvornom obliku, ne zato što ih ne volim već jednostavno nisam imao prilike....

Kako mislis "u izvornom obliku"? Ako te zanima mozemo to da organizujemo, da cujes, samo ne razumem tacno sta znaci "u izvornom obliku"?


Citat:
Sava:...Uzgred, kada si već pomenuo Košutnjak ja odavno nisam u materiji i ne znam šta se tamo danas događa. Poslednji put sam tamo bio pre mnogo godina na sinhronizaciji jednog dokumentarca. Tonac stari i iskusan Pera Smederevac i ja ga pitam da li gleda u instrumenti na miksu, kaže da za to nema vremena! Ko je gledao kako izgleda radna kopija filma zna o čemu pričam. Na traci hiljadu nekih oznaka uključujući i veliko T, iza leđa režiser koji diriguje, maksimalna koncentracija i sve na sluh! Ne kažem da nam je filmski ton bio nešto kvalitetan, ali tako se radilo tamo tada.
...

Odavno se vise to tamo ne radi. Zadnje sto se radilo kad su paljeni projektori i gledalo se u velikoj sali (ali samo gledalo, bez rada na zuku) je bilo davno, kad je Kusturica radio neki film pa je dolazio da pregleda snimljeni materijal.


Citat:
Sava:...Na kraju da rezimiram - ne znam koliko godina imaš, ali prva digitalna snimanja kod nas su bila sredinom 80-tih (možda 86-te recimo) u Zagrebu na Sony prepravljenim videorekorderima. To je oprema koju su naši dobili da probaju pa kasnije krenuli putem digitalije. Upravo od tada potiču moja saznanja o problemima direktne konverzije analogno snimljenog materijala u digitaliju. Ne verujem da danas postoji i jedan jedini snimak direktno prebačen na cd već se prethodno radi remastering iz razloga koje sam pominjao.

Secam se toga iako nisam imao dodira, licnog, sa tim tada. Prvi dodir sa digitalnim bilo cim je bio u studiju "Cvetni Breg" u Resniku (drzao ga je Andra basista iz Pilota) kad je Viktorija donela snimak iz Lisinskog u Zagrebu na DAT kaseti (ploca na kojoj je bila Barakuda pesma). Htela je da izda za PGP a oni nisu imali DAT pa je donela kod nas da prebacimo na traku da moze da se reze ploca!!! Andra je petnaestak dana pre toga doneo Sony DAT, portabl - zaboravio sam oznaku, davno je bilo-, prvi privatni DAT uredjaj u Jugoslaviji. Ako me secanje ne vara, kostao ga je osam hiljada maraka! Pazi apsurda - digitalni snimak miksa na DAT kaseti se u nasem studiju prebacuje na cetvrt inca analognu traku, sa sve blankiranjem...!!! :) Smesno ali istinito. Dobijala je ponudu od Jugotona da izda za njih kao ekskluzivu prvog digitalnog snimanja kod nas ali nije htela iako u tom trenutku nije imala potpisan ugovor sa PGP-om, samo usmeni dogovor!


Citat:
Sava: ... Ne verujem da danas postoji i jedan jedini snimak direktno prebačen na cd već se prethodno radi remastering iz razloga koje sam pominjao.

Ne radi se nikakav remastering jer nema potrebe.

- Predaje se obican, standardan CD - najgora moguca varijanta jer se onda "u fabrici" na klasicnom PC kompjuteru na najklasicniji moguci nacin grbeuje sa tog CD-a pa se urade DDP fajlovi koje kao jedini standard svud u svetu cita masina koji radi "glas master" i tako dalje na stancovanje diskova.

- Predaje se Nekoliko CD-a ili DVD-a, u zavisnosti od velicine fajlova, sa *.wav formatom fajlova (44.100Hz, 16bit) - malo bolji nacin jer nema grebovanja, ostalo je sve isto.

- Odnese se HDD opet sa *.wav-ovima - jos malo bolji nacin, ostalo sve isto.

- Odnese se HDD sa uradjenim DDP fajlovima koji se prekopiraju na HDD masine koja radi glas master i tako dalje, stancovanje CD-a... NAJBOLJI NACIN!

Ja uvek radim ovu zadnju varijantu jer je najbolja a i tako se radi svud u svetu. Pre toga je radjen Mastering u Ljubljani, na profesionalnoj opremi za Masterovanje i u jednom od najboljih studija za Mastering u Evropi. Pa onda uradimo DDP fajlove i to nosimo direktno u fabriku koja stampa CD. Pod uslovom da covek koji radi sa masinom koja vrsi pripremu za glas master ne "prčka" po parametrima (uzasno retko se to dogadja ali ipak se dogodi po nekada), izdanje CD-a bude identicno onome sto se smiksa u studiju, a to je poenta celog postupka snimanja!

Inace to masterovanje nije ono sto si ti pisao. Vrsi se ujednacavanje pesama po nivou i ako je potrebno sitne frekventne korekcije ali se to radi uz prisustvo autora i samo na predlog, zelju... autora a vezano cisto za slusni utisak koji se dobija nivelisanjem nivoa pesama i slusanjem materijala "u cugu"!

Ja se izvinjavam na duzini posta ali mislim da nece biti dosadno za citanje obzirom na forum u kome se tema nalazi. Predpostavljam da ovu temu prate ljudi koji se bave muzikom ili vole o tome da se informisu pa se nadam da ce ponesto interesantno procitati! :)


Pozdrav!


EDIT
DDP nije jedini standard u svetu ali je najzastupljeniji u "rezacnicama". Izvinjavam se! :)

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 03.03.2012. u 21:23 GMT+1]
[ Sava @ 04.03.2012. 07:36 ] @
Citat:
Sceka: Kako mislis "u izvornom obliku"? Ako te zanima mozemo to da organizujemo, da cujes, samo ne razumem tacno sta znaci "u izvornom obliku"?

Mislim da je izvorni oblik svakog muzičkog dela ono što je autor zamislio. To podrazumeva najčešće cd izdanje sa omotom kao vrlo bitnim delom kompletnog autorskog rada. Znači da nisam imao prilike da čujem ni jedan cd Nevernih beba, već samo one snimke koji su puštani na radiju i tv, a ja bio u prilici da ih čujem. Deluje pomalo neverovatno, ali u svojoj ne baš sasvim maloj fonoteci nemam ni jedan jedini snimak te grupe iako imam i dosta raznih gluposti!
[ Sceka @ 04.03.2012. 13:12 ] @
Citat:
Sava: Mislim da je izvorni oblik svakog muzičkog dela ono što je autor zamislio. To podrazumeva najčešće cd izdanje sa omotom kao vrlo bitnim delom kompletnog autorskog rada. Znači da nisam imao prilike da čujem ni jedan cd Nevernih beba, već samo one snimke koji su puštani na radiju i tv, a ja bio u prilici da ih čujem. Deluje pomalo neverovatno, ali u svojoj ne baš sasvim maloj fonoteci nemam ni jedan jedini snimak te grupe iako imam i dosta raznih gluposti!

Pa i to je originalni izvorni oblik pesme. U svakom slucaju, kad izadje javljam ti pa ako bude (a potrudicu se da bude!) raspolozivih primeraka javicu ti pa ako si iz Beograda, a pretpostavljam da jesi, dodjes do Kosutnjaka kad se dogovorimo i tako dalje... OK? :)


Pozdrav!
[ Sava @ 04.03.2012. 16:10 ] @
Ok!