[ Go2Bosnia @ 08.03.2012. 06:18 ] @
Koliko sam do sada upoznat sa SEO folovima i golovima nije bas preporucljivo da ti stranica bude copy-paste tekstova sa drugih siteova, te da Google jako voli originalnost i autorski rad.

Do sada sam se na svojoj stranici www.go2bosnia.com trudio da to ispostujem i nije bilo nekih problema, medjutim, nedavno sam upoznao jednog Nijemca koji je napisao nekoliko tekstova o Bosni i Hercegovini na jednoj turistickoj stranici o svojim utiscima tokom putovanja i koji mi je dao dozvolu da koristim sve te materijale, te da ih objavim kod sebe na siteu.

Koliko je dozvoljeno i mudro iskopirati te tekstove i postaviti na site? Da li ce Google pomisliti da se radi o copy-paste taktici da se napuni content sitea? Da li se u tom slucaju mora postaviti link na izvor teksta uz pojasnjenje da je sadrzaj preuzet sa te stranice?

Ukratko - sta mi savjetujete?

Hvala unaprijed i nadam se da cemo se vise druziti
[ SStudio @ 08.03.2012. 06:32 ] @
Bilo bi korektno postaviti link ka izvoru ako ništa drugo onda iz poštovanja prema autoru, a google mašinerija će već to na svoj način razumeti kao pozajmljen tekst, ceo www to radi što ne bi i ti :)
[ Go2Bosnia @ 08.03.2012. 06:47 ] @
Definitivno cu postaviti ime autora i neke stvari o njemu, medjutim, on je napisao tekstove na turistickom siteu koji nije njegov, te nema interesa da postavim linkove prema izvoru.

Na drugoj strani, za citaoca na mom siteu puno bolje izgleda tekst koji je autorski potpisan i koji izgleda kao da je napisan za moj site, nego da je preuzet sa nekog drugog mjesta.
Ali opet... nije problem ni staviti link na izvor. Mogu jednostavno navesti - vise od autora na tom i tom mjestu...
[ SStudio @ 08.03.2012. 13:01 ] @
Linkuj do njegovih priča, pa mu javi da si to uradio, i on će možda da linkuje ka tebi i eto malo trafika i tebi i njemu.
Tebi malo i neki rank više ako je sajt posećen, na gubitku sigurno nećeš da budeš.
[ MTodorovic @ 11.03.2012. 11:16 ] @
Suština je u sledećem,

Po aktuelnom algoritmu nećeš dobiti penale za Copy paste, al nećeš ni dobiti rast na SERPu.

Veoma je bitan odnos kopiranog i originalnog, ako imaš 100 svojih tekstova i par tuđih nije strašno, al ako imaš 2 svoja i 100 tuđih, šta misliš o svojim pozicijama na SERP-ovima :)