[ onako @ 08.03.2012. 19:03 ] @
Data su matrice , , i poznato je da B minimizira Frobenius normu
,
koja je ustvari kvadratni koren summacije kvadrata elemenata matrice A-B (zvuci jezivo, ali je jednostavno).
U literaturi je cest slucaj da se minimizacija svodi na neku srodnu formu, tipa
a) ili
b)

Interesuje me da li je resenje B iz primarne minimizacije ||A-B|| identicno resenjima C za a) i b) (tj, bez potrebe za C=cB, za c != 1).
[ Nedeljko @ 08.03.2012. 20:40 ] @
Kako misliš da rešenje bude nešto što je data (matrica B)?
[ darkosos @ 09.03.2012. 07:45 ] @
Meni izgleda da da... Pitanje se svodi na to, ako sam dobro razumeo, da ako B minimizira da li onda minimizira i ?
Posto je kvadriranje rastuca funkcija za x>0, onda imas za g(X)=||A-X|| i f(x)=x^2, da ako je B minimum funkcije g, da je onda B minimum i funkcije fog...
Slicno bi trebalo da vazi i za ovaj drugi primer.
[ onako @ 09.03.2012. 10:32 ] @
@Nedeljko: zbog toga sledi, "i poznato je..."

@darkosos: imam slicno rezonovanje. No, cudi me da u literaturi cesto srecem drugacije oblike, a resenje za
minimum bi trebalo biti identicno. Pretpostavljam da se radi o specificnoj aplikaciji/polju.

[ darkosos @ 09.03.2012. 10:43 ] @
Mozda je pitanje do toga kako to efektivno izracunati, pa se daju razni oblici koji se lakse ili teze racunaju...
[ Nedeljko @ 09.03.2012. 12:02 ] @
Čekaj, A i B su date matrice, tj. konstantne, pa je samim tim ||A-B|| konstanta. Kako misliš da nešto minimizira konstantu?

Da li se pitanje odnosi na ovo: Date su matrice i takve da za ma koju matricu važi , gde je Frobeniusova norma. Ako uzmemo neku srodnu formu kao što je neka od navedenih, da li onda imamo iste minimume ( je fiksirano).

Odgovor je "da" upravo iz razloga koji je darkosos naveo.

Ti tapravo minimizuješ nelinearne funkcionale , za i za . Odgovor je potvrdan zato što su funkcije i monotono rastuće.
[ onako @ 09.03.2012. 12:13 ] @
Upravo tako, izvinjavam se ako sam pogresno postavio problem.
Interesovalo me je da li je resenje B koje je minimum prve, je ustvari i resenje bilo koje druge norme
koja je monotona transformacije ove prve.

[Ovu poruku je menjao onako dana 09.03.2012. u 18:03 GMT+1]