[ novy @ 11.03.2012. 23:58 ] @
Ako ima neki stručnjak za hardver, možda će moći da mi pomogne.
Naime, već neko vreme imam problem sa mašinom, ali je poslednja dva dana baš kulminiralo.
Simptom je sledeći - za vreme rada kompjuter se blokira i počne da se vrti onaj plavi krug kao kada se čeka na izvršenje nekog procesa. E sada, nekada se potpuno zamrzne i slika se zabeli i ne reaguje na bilo koju komandu, a nekada mi dozvoli da se slobodno krećem mišem po radnoj površini i čak da izvršim poneku radnju u nekim aplikacijama, iako ne mogu da uradim ništa u aplikaciji u kojoj sam radio u momentu kada se zablokirao. Nekada se zamrzne na dvadesetak sekundi, a nekada tako da mi ne preostaje ništa sem da ga resetujem. U ekstremnim slučajevima moram da ga resetujem po par puta dok se koliko-toliko ne normalizuje.
Teško mi je da blokadu povežem sa nekim određenim procesom jer ne postoji nikakva zakonitost u vezi toga kada će da se zablokira. Nekada je to prilikom pokretanja više zahtevnih aplikacija istovremeno (Firefox, Photoshop, Dreamweaver), a nekada pri običnom surfovanju netom. Juče mi se pojavio i BSOD, ali nisam stigao na vreme da zapišem one cifre koje se pojave.
Nisam u skorije vreme ubacivao neki hardver niti instalirao (koliko znam) neki novi softver.
To mi se prvi put desilo još pre nekih mesec dana kada sam radio nešto u Firefoxu i tada se baš "zaglupeo", pa sam pomislio da je do Windowsa, jer je prošlo više od godinu dana od poslednje instalacije. Uradio sam reinstalaciju, ali mi je odmah nakon toga (isti taj dan) nastavio da koči, pa je prestao tek nakon još jedne reinstalacije. Onda nije bilo problema sve do pre par dana kada su se problemi intenzivirali.
Pokušao sam više stvari - isključivao eksterni hard disk, skenirao antivirus softverom, deinstalirao firefox (pošto mi se to češće dešavalo tokom rada u njemu nego u Chrome-u), potpuno očistio prašinu...
Da li neko ima neku ideju šta bi moglo da bude pre nego što pribegnem odlasku u servis?
Meni sve nešto vuče da je hard disk u pitanju, ali nisam baš neki stručnjak.
Konfiguracija:
OS - Windows 7 SP1 Ultimate x86
CPU - Intel Dual CPU E2220 @ 2.40 ghz, Socket 775 LGA
Ploča - Biostar Group G31-M7 TE
3 GB RAM
Hard Disk - HD Samsung HD502HI 5400pm 500gb
Grafika - AMD Radeon HD 6670 DDR5 512 mb
Napajanje - LPE2-23 420w

Hvala unapred svima koji uopšte pročitaju ovaj poduži tekst
[ Binary Mind @ 12.03.2012. 11:41 ] @
Sta podrazumevas pod reinstalacijom? Repair postojece instalacije Windowsa na sistemskoj particiji ili formatiranje sistemske particije i ponovnu instalaciju Windows-a od nule (clean install)?
[ novy @ 12.03.2012. 12:16 ] @
Mislio sam na clean install.
[ gilopile @ 12.03.2012. 12:22 ] @
I meni vuce na HDD (losi sektori). Postavi nam screenshoot `health status`-a iz programa HDtune pro da vidimo da li je S.M.A.R.T zabelezio kakvu gresku.
[ novy @ 12.03.2012. 12:53 ] @
[ Binary Mind @ 12.03.2012. 17:18 ] @
Iz iskustva znam da atribut UDMA CRC error count ukazuje vise na probleme sa kablovima, i maticnim plocama (SATA konektor, SATA kontroler ili south bridge) nego na probleme sa hard diskovima. Ponekad ce i neispravna SATA optika (na primer DVD rezac) da utice na rad SATA hard diskova ako su na istom kontroleru. Probaj da otkacis optiku i vidi da li to poboljsava stanje. Ako ne pomaze, onda probaj da zamenis SATA data kabl kojim je taj disk spojen sa plocom i/ili da premestis SATA data kabl kojim taj hard disk spajas sa plocom na neki drugi SATA konektor na ploci.