[ GMarco24 @ 17.03.2012. 14:22 ] @
Moze li neko da me uputi gde da trazim teoriju o programerskoj kombinatorici. Negde sam cuo i naziv dela matematike koji se izucava na elektrotehnickom fakultetu i koji se podrobno bavi ovim delom (tipa: sah, rubikova kocka i sl. stvari koje mogu da se svedu na princip grananja kombinacija i traversing kroz iste). Meni treba da napravim nesto tipa "svajcarca" sistema za parovanje (sahisti sigurno znaju o cemu je rec), ali ne bas standardnog, vec dosta modifikovanog. Nema mnogo veze sa php-om, ali nemam gde da stavim, a php inace radim, pa eto...
[ GMarco24 @ 17.03.2012. 14:35 ] @
A zasto nije programiranje?
[ vlaiv @ 19.03.2012. 08:16 ] @
Pojasni o cemu se tacno radi i sta ti treba i ako spada, prebacicemo u art of programming ...
[ djoka_l @ 19.03.2012. 08:55 ] @
Da si odmah napisao šta ti treba, neko bi, recimo, mogao da te uputi na Bergerove tablice, tj. na Bergerov sistem i na algebarski ili aritmetički sistem parovanja.
Naravno, uvek možeš da radiš i na teži način...
[ GMarco24 @ 19.03.2012. 12:26 ] @
Evo pojasnjenja sta je svajcarac:
Igra se sah recimo, 10 igraca. U prvom kolu se sastaju 1. i 2. , 3. i 4. , ... , 9. i 10. i to je idealan svajcarac. Svako po plasmanu igra sa plasiranim odmah pored. Medjutim, pravilo je da ne smeju 2 igraca da igraju 2 puta, pa tako u nekom narednom kolu ako su 1. i 2. vec igrali, igrace 1. i 3. , a 2. i 4. Kombinacija ima mnogo i trazi se sto idealnija, sto je manji razmak po plasmanu izmedju igraca, to je svajcarac bolje sklopljen.

Ok, evo sad problema prevedenog u matematicki model (za samo jedno kolo):
Napravi se matrica 10x10 gde su dijagonalni elementi vrednosti -1 (jer niko ne moze da igra sa samim sobom). Kada igraju 2. protiv 4. recimo clan a24 i a42 se promene u 2, a kolone 2 i 4 i vrste 2 i 4 se promene u vrednost 1, sto oznacava da je igrac zauzet za to kolo. To je prvi par, sada se ide dalje, na drugi i tako dalje u dubinu.

Dakle, za pocetak treba mi sledece: korisnik unese dimenziju matrice (broj igraca), a meni program (skripta, sta god) vrati skup svih (unikatnih) resenja gde su stvoreni parovi, tako da niko nije ukljucen 2 puta i nije odredjen da igra sam sa sobom.

Nije mi potrebno da mi neko resi sve ovo, uglavnom trazim da me uputi na sisteme i metode koje se koriste pri ovakvim proracunima. Interesantno je da ovo deluje mnogo lakse nego sto zapravo jeste.
[ GMarco24 @ 19.03.2012. 12:34 ] @
Citat:
djoka_l: Da si odmah napisao šta ti treba, neko bi, recimo, mogao da te uputi na Bergerove tablice, tj. na Bergerov sistem i na algebarski ili aritmetički sistem parovanja.
Naravno, uvek možeš da radiš i na teži način...


Bergerov sistem je nesto drugo, razlikuje se dosta od ovog sto meni treba.
[ djoka_l @ 19.03.2012. 12:51 ] @
Evo ti FIDE pravila http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=83&view=article

Problem sa tvojim pitanjem je što si počeo od pitanja oko generisanja svih kombinacija, a nisi pitao ono što te zanima, a to je ako dobro shvatam: Kako napraviti program za organizaciju šakovskog (ili nekog drugog turnira) po Švajcarskom metodu.

Kada proučiš pravila i kad proučiš linkove koje dobiješ kada u Google ukucaš Swiss tournament generator ili swiss tournament algorithms, onda se javi sa novim pitanjima...
[ GMarco24 @ 19.03.2012. 13:07 ] @
Nista ovde nije napisano sto se kosi sa onim sto sam ja napisao. Da si pazljivo citao mozda bi i video:
Citat:
Meni treba da napravim nesto tipa "svajcarca" sistema za parovanje (sahisti sigurno znaju o cemu je rec), ali ne bas standardnog, vec dosta modifikovanog
. Niti je ovo za sah, niti ima veze sa fide pravilima, ali sam taj model uzeo jer je besmisleno objasnjavati na 4 strane ovde sta ja pravim. Niko to nece da cita. Meni trebaju sve moguce kombinacije, da ne objasnjavam zasto.

Algoritme, kao algoritme nigde nisam nasao. A koristio bi mi. Ono sto se nalazi je ili gotov softver, koji je meni potpuno beskoristan, ili kod, koji je u jezicima koje ne mogu da porocitam.