[ Prosecni @ 22.03.2012. 20:53 ] @
Ozenjen sam, zena i ja imamo 31 godinu i bebicu od 10 meseci. Zavrsio sam srednju ekonomsku , zena srednju graficku. Pricam engleski solidno , zena malo slabije.
Hteli bi da odemo u inostranstvo i to u neku od skandinavskih zemalja ili Australiju.
Zanima nas da li uopste imamo ikakve realne sanse za tako nesto i koja je najlbolja opcija ?
[ noskich @ 22.03.2012. 22:48 ] @
Za Australiju nemate sanse.
[ Prosecni @ 28.03.2012. 19:10 ] @
A da li postoji mogucnost odlaska u neku od skandinavskih zemalja ? Kakve tu imamo sanse ?
[ Branko Santo @ 28.03.2012. 20:11 ] @
Ne znam sta biste tamo radili. Mislim da vam se sanse granice sa nulom.
[ Prosecni @ 29.03.2012. 19:28 ] @
Radili bih bilo sta makar na pocetku, ali kako da dodjem dotle?
Da li postoji mogucnost da odem tamo turisticki pa da trazim posao ili preko neta da saljem cv ?
Ako usavrsimo jezik, engleski naravno , da li menja nesto ?
Da li ako imamo neki malo veci kes na racunu povecava sanse ili to sto je zena bila direktor uspesne firme ?
Unapred hvala na odgovorima
[ zanet @ 29.03.2012. 20:28 ] @
A jel imate negde neke rodjake,poznanike...???
[ Shadowed @ 29.03.2012. 21:10 ] @
Citat:
Prosecni: Radili bih bilo sta makar na pocetku, ali kako da dodjem dotle?

Ovde bi trebao razumeti jednu stvar. Tj. ne samo ti, nego je puno ljudi koji ne uvidjaju to..
Ovo sto si ti napisao je ono sto bi ti hteo da radis. Medjutim, to je na dalekom drugom mestu po bitnosti. Ono sto je bitno je sta ti umes i mozes (dobro) da radis.
Ja bih eto radio kao dizajner, samo da me neko primi i da zapalim odavde. Totalno imam volju. Al' dzabe, nisam za to.

Dakle, kad vas neko pita sta biste vi tamo radili, pitanje je sta umes, mozes i hoces (sva tri) da radis. Treba razumeti da je potrebno da nekom das razlog da se cima oko toga da zaposljava stranca.
[ Prosecni @ 30.03.2012. 19:35 ] @
Imam prijatelja u Danskoj, Kopenhagen.
[ Braksi @ 30.03.2012. 22:28 ] @
za ljude bez izuzetnih sposobnosti (nauka, sport) ili kapitala, najlakse je brak, a uskoro ce biti i jedino moguce dok i to ne ukinu.

Medjutim rekao si da si ozenjen, a tu je i bebac. Cestitam. Nemoj da me pognesno razumes, nek ste zivi i zdravi, ali to sto imas porodicu dodatno komplikuje stvar.

Recimo da odes u Kopenhagen i sredis papire, nadjes posao, za dovodjenje porodice bice ti potrebno puno vremena. Najverovatnije jedno vreme morali biste biti razdvojeni, to sigurno zbog papira. Onda zamisli da ti konacno i dodje porodica. Jedna plata, troje usta pa ti vidi. Kirija. Da li i kako ce zena naci posao ? Nase zene uglavnom ciste, peru, rintaju, nega starih. Ako ti je zena gradska gospodja neki picikato posao da nadje sanse su oko 1 promila. Onda sredis sve to, a ostanes bez posla pa ne mozes produziti papire...

Haos. Da sad treba da imigriram, sigurno ne bi uspeo. Nema sanse.

Ipak srecno, svako ima svoju sudbinu.
[ zanet @ 31.03.2012. 08:11 ] @
tesko je otici negde sada i srediti se bez obzira na papire koji recimo nama nisu prepreka ali opet ima mali milion drugih...
[ Prosecni @ 02.04.2012. 11:44 ] @
Znam za problem razdvojenosti od porodice na odredjeno vreme i spremni smo za to , ali ne razumem kako otici tamo prvenstveno ???
Da li da trazim posao preko neta da saljem cv ili da odem tamo turisticki pa da trazim posao.... Vrlo malo ima pravih informacija na netu o tome ili bar ja ne znam da izguglam.
[ elmagico @ 02.04.2012. 11:54 ] @
Nemoj pogresno da shvatis, ali mislim da si se izgubio u zelji da emigriras. Uzmi sastavi prvo listu, sta ti mozes da ponudis, pa listu sta druge zemlje traze, pa onda listu zemlja u kojim bi mogao da zivis (nemoj da mislis da je to bezveze), pa sve to kad uradis i kad smanjis krug na 2-3 zemlje onda krenes da trazis, sa konkretnim pitanjima. Ovako, sa zeljom za emigracijom bez ideje gde i kako, tesko da ces negde da stignes.
[ Skandy @ 03.04.2012. 06:07 ] @
Mozda ti moj odgovor nece puno znaciti jer drzava koju predlazem za laku emigraciju nije na tvojoj listi zelja, ali mozda nekom pomogne.
Ubedljivo najlaksi nacin da se emiglira iz Srbije je u Kanadu, konkretno saveznu provinciju Albertu kao vozac kamiona, posto ovde i provincije vode emigracionu politiku nevezano od savezne vlade. Hronican je nedostatak kamiondzija i firme se na sve nacine bore da dovedu vozace. Pritom finansiraju i putovanje, inicijalne troskove, trening i polaganje vozackog ispita, posto nasa vozaka nije priznata. Od uslova koje kanditat treba da ispuni su: radno iskustvo od najmanje 2 godine na velikim kamionima (sleperima ili sa prikolicom) i solidno poznavanje engleskog jezika. Dolazi se na radnu vizu i porodica moze da ti se pridruzi cim cim zavrsis trening i pocnes da radis. Posle 6 meseci do godinu dana mozes da apliciras za permanent rezident status (koji se bez problema dobija) a po dobijanju istog, mozes da radis sta hoce (mislim na promenu zanimanja).
Nedavno sam upoznao velik broj mladih ljudi iz Srbije i su svi dosli na pomenut nacin. Prema njihovom iskustvu, od momenta kada resis da apliciras do odlaska ne prodje vise od 2-3 meseca. Intervju sa poslodavcem se obavlja preko Skype-a i on podrazumeva usmenu i pismenu komunikaciju. Inace, nikome od njih se ne dopada profesija kojom se bave i planiraju promenu iste cim steknu status, ali to je nacin da se dodje.
Znaci za one koji nemaju iskustva kao vozaci, ceo proces moze da traje od 2.5 do 3 godine, polaganje za kamion u Srbiji, sticanje radnog iskustva i paralelno usavrsavanje engleskog.

[ mozdasamjaamozdainisam @ 03.04.2012. 15:33 ] @
Slozio bi se sa elmagico;
posto si u Srbiji, nije za ocekivati da poznajes mentalitet zapadnjaka. U vrlo skracenoj verziji, oni izuzetno cene sta neko ume da radi; cak stavise, do nekog nivoa (srednjeg / viseg menadzmenta) ni ne gledaju previse na skole koje imas ili ne - zanima ih prakticno iskustvo i kako oni to isto na tebi mogu da unovce.

Tako da, sto se zapadne evrope tice - kao sto je elmagico rekao, stavi 'na papir' sta znas, za sta imas napismene dokaze da si u necemu dobar - sta god to bilo. Zatim Google pod sake, pa gledaj u kojim drzavama je deficit kvaliteta koji ti imas da ponudis - a onda direktna komunikacija sa njima. Njima nije neki preveliki problem sto se tice papirologije za tebe; da kosta to nesto i para i vremena, ali za njih nista znacajno mnogo.

I jos nesto - sve, ali _sve_ se moze, kad se hoce. Ne odustaj, nece biti lako - pogotovo zbog moralnih / karatkernih / poslovnih razlika izmedju 'njih' i 'nas', ali ne odustaj. Ako nista drugo, makar zarad bolje buducnosti tvog deteta.
[ zanet @ 03.04.2012. 18:13 ] @
A koliko zaradjuju ti vozaci kamiona???
[ Doc Holiday 87 @ 04.04.2012. 23:39 ] @
Citat:
Skandy: Mozda ti moj odgovor nece puno znaciti jer drzava koju predlazem za laku emigraciju nije na tvojoj listi zelja, ali mozda nekom pomogne.
Ubedljivo najlaksi nacin da se emiglira iz Srbije je u Kanadu, konkretno saveznu provinciju Albertu kao vozac kamiona, posto ovde i provincije vode emigracionu politiku nevezano od savezne vlade. Hronican je nedostatak kamiondzija i firme se na sve nacine bore da dovedu vozace. Pritom finansiraju i putovanje, inicijalne troskove, trening i polaganje vozackog ispita, posto nasa vozaka nije priznata. Od uslova koje kanditat treba da ispuni su: radno iskustvo od najmanje 2 godine na velikim kamionima (sleperima ili sa prikolicom) i solidno poznavanje engleskog jezika. Dolazi se na radnu vizu i porodica moze da ti se pridruzi cim cim zavrsis trening i pocnes da radis. Posle 6 meseci do godinu dana mozes da apliciras za permanent rezident status (koji se bez problema dobija) a po dobijanju istog, mozes da radis sta hoce (mislim na promenu zanimanja).
Nedavno sam upoznao velik broj mladih ljudi iz Srbije i su svi dosli na pomenut nacin. Prema njihovom iskustvu, od momenta kada resis da apliciras do odlaska ne prodje vise od 2-3 meseca. Intervju sa poslodavcem se obavlja preko Skype-a i on podrazumeva usmenu i pismenu komunikaciju. Inace, nikome od njih se ne dopada profesija kojom se bave i planiraju promenu iste cim steknu status, ali to je nacin da se dodje.
Znaci za one koji nemaju iskustva kao vozaci, ceo proces moze da traje od 2.5 do 3 godine, polaganje za kamion u Srbiji, sticanje radnog iskustva i paralelno usavrsavanje engleskog.

Super sto si ovo napisao, interesujem se zbog brata. Sad pogledah, to je znaci ovaj AINP, a vozaci kamiona spadaju pod semi-skilled kategoriju.
A reci mi koja je otprilike procedura? Da li prvo treba sam da nadje poslodavca koji ce da mu obezbedi posao, pa onda da krene sa aplikacijom za ovaj program, ili?
Ne znam stvarno kako to ide.
[ Skandy @ 05.04.2012. 06:19 ] @
Zaposljavanje kamiondzija ide nezavisno od federalnog i provincijalnog imigracionog sistema. Posto je hronican nedostatak vozaca, firme mogu da dovode vozace odakle god zele. Znaci, da, trebao bi sam da pronadje poslodavca i dolazi se na radnu vizu, s' tim da posle 6 meseci do godinu dana stices pravo da budes nominovan za dobijanje permanent rezident statusa. Za nominaciju je potrebna preporuka iz firme i zato proces moze da potraje duze. Firme odugovlace jer znaju da po dobijanju statusa gube radnika, koji odlazi da radi neki drugi posao ili kupi kamion pa radi za sebe. To je jedan od razloga zasto su primorani da dovode vozace iz drugih zemalja.
Sto se tice plate, to ne znam sa sigurnoscu, ali jednom je u prici pomenuto, da ako voze po 1000 km dnevno, 5 dana u nedelji, moze cisto da im ostane (po odbijanju poreza i doprinosa) izmedju 5000 i 6000 kanadskih dolara.
[ zanet @ 05.04.2012. 08:08 ] @
A sta se desava sa vozacima kamiona manje kategorije kao kod nas C,da li i tu treba vozaca ili ne???
[ Doc Holiday 87 @ 05.04.2012. 15:06 ] @
Skandy hvala na informacijama. Znam da moj brat ima B, C, D i E kategoriju.
Ne znam dal si upucen, ali koliko bi pretstavljalo problem ukoliko dobije potvrdu od firme da je radio od tad do tad, ali nema upisano nista od toga u radnoj knjizici?
[ Skandy @ 06.04.2012. 00:52 ] @
Problem je sto bi u ambasadi trazili radnu knjizicu na uvid, kao i potvrdu iz firme, koju bi posle i kontaktirali da provere verodostojnost iste.
[ Prosecni @ 07.04.2012. 13:57 ] @
Hvala svima na odgovorima, ja trazim izlaz iz Srbije i nije da bih otisao bilo gde ali sa druge strane nisam nesto probirljiv bar kada je zapadna Evropa u pitanju a pogotovo skandinavija. Da li je Norveska ili Danska ili mozda Svedska ne kazem da je isto ali bih prihvatio odlazak u bilo koju od ovih zemalja.
E sad sto se tice iskustva radio sam i kao menadzer u poznatim kaficima ( naravno da to ne pise u radnoj knjizici ) radio sam i kao komercijalista u dobrim firmama ( Coca Cola npr ) a trenutno sam konobar .
Zena je vodila par firmi a u nekima bila osnivac u nekima direktor.
Sto se tice nekih specijalnih sposobnosti nemamo ih a pogotovo ne napismeno.
Eto to je nasa situacija i zanima nas konkretan odlazak , naravno legalan i za koju zemlju je to izvodljivo. ( ako neko zna gde ima na netu da se pogleda deficit radne snage po delatnostima i zemljama sto je neko ranije spomenuo, mi ne znamo )
[ Dr.Dzek @ 08.04.2012. 00:02 ] @
Probcitaj ovde
http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=69[/google]
[ svetla @ 08.04.2012. 07:09 ] @
ova se stranica ne otvara!
[ Dr.Dzek @ 08.04.2012. 07:58 ] @
Probaj ovako, nov sam na forumu izvinjavam se zbog greski pri postavljanju linkova... POZDRAV!!!

null

ili ovako

Code:
http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=69

[Ovu poruku je menjao Dr.Dzek dana 08.04.2012. u 11:01 GMT+1]
[ Boris Tadić @ 07.05.2012. 21:05 ] @
Prosečni, ima li napretka ?
[ cape011 @ 17.05.2012. 23:31 ] @
a ko moze u austrailju ??
il kanadu.
ja sam zavrsio masinski fakultet, imam cisko mrezni serfifikat. 26 god
[ alajdin @ 20.05.2012. 11:26 ] @
zdravo,ja sam gluvonem osoba,imam zenu i 1 cerku.zivim u Novom Sadu,zelim da odem iz Srbija u bilo gde nalazi....ali ne znam kako ide na boravak?Ni nemam prijatelji tamo.Stvarno zelim odem bilo gde.imam uskoro 27 godina.pozdrav od alajdin +381628597115 hvala unapred
[ Xarios @ 17.06.2012. 00:04 ] @
Iako si gluv i nijem, nemoj gubit vjeru u sebe i idi naprijed.

ali znaj da danas slabo tko pomaže nešto konkretno, ... sve su to polovične ili općenite pomoći.
[ alajdin @ 17.06.2012. 01:38 ] @
Xarios
hvala na pitanja,potpuno razumem,ove godina idem ili sledeca,daj boze,ako bog DA!!!!!!!!!!!!!pozdrav od alajdin +381628597115
[ balavi @ 23.06.2012. 23:52 ] @
Nema ga prosečni da javi šta je uradio

Baš me zanima
[ IvanVTI @ 13.01.2013. 12:04 ] @
na pitanje kako najlakše u inostranstvo, iz mog iskustva, odgovor je: impresionirajte budućeg poslodavca.

napravite dobar portfolio, vodite profesionalni blog, budite jako aktivni na profesionalnim forumima... napravite sebi ime u profesionalnim krugovima tako da kada neko pita za vas ima ljudi koji će reći, hmmm, da, taj/ta je odličan profesionalac. meni je to upalilo.

LinkedIN je dobro mesto za početak za sve profesije.