[ lipsha @ 27.03.2012. 19:11 ] @
Pozdrav svima.

Za one koji možda nisu upoznati, airsoft puške su replike stvarnih pušaka u realnim veličinama, težinama i sl., a ispucavaju 6 mm plastične kuglice brzinama od 200 - 500 fps manje više... I da, služe da bi se velika djeca (muškarci) igrala rata. :D

E, sad, u svijetu airsofta postoj ijedna stvar koja se zove tracer. To je ubiti fejk prigušivač koji se našarafi na cijev puške, a on u sebi ima nekakvu bateriju ili baterije, zavisi od modela, nekakav senzor pokreta i nekoliko jakih LED dioda.
on se koristi kad se igra po mraku, koriste se kuglice koje svjetle u mraku, ali ih treba prije osvjetlit sa svjetlom, e za to služi tracer. On mora "vidit" kuglicu u trenutku njezinog ispaljivanja, i na trenutak upalit LEDice da ju osvijetle.

Sad se vjerojatno pitate zašto jednostavno ne ubacimo ledice unutra i upalimo ih da stalno gore.. A nije kul, kul je da iz puške prilikom svakog opaljenja zabljesne svjetlo ko na pravoj. ako me razumijete. da bi bolje shvatili o čem se radi evo jedan video.

http://www.youtube.com/watch?v...vk&feature=player_embedded

i ovdje je u borbi po noći.

http://www.youtube.com/watch?v=Ul3A9sqAvmY

E, a sad ono šta bih ja Vas htio zamoliti.

Pa trebao bih ideju, odnosno rješenje kako to složiti? Treba mi sklop koji će vidjeti kuglicu kad izađe iz cijevi i uđe u prigušivač i u tom trenutku na par stotinki upaliti ledice da osvjetle bobu.

Bitno je samo da je sklop čim manji da stane u prigušivač. može biti dugačak do 15 cm, ali ne širi od 1,5. Može biti i okrugli, ali moa imati rupu u sredini.. i tako dalje.

Eto, to je ukratko to, molim za pomoć.

Hvala unaprijed.

[ aleksandara 93 @ 27.03.2012. 20:38 ] @
Zasto mora videti kuglicu?

Jednostavno stavis prekidac koji ce da se aktivira kad pucas tj. na oroz-u.

Taj prekidac neka prekida napajanje za ne555 i reseno

Samo nastelujes ne555 da ledice trepere u ritmu sa puskom...

Sve je to male velicine i moze da se smesti bilo gde.

Treba samo uradeti lepo deo sa ledicama, da svetle samo napred ostalo je lako.

Pozdrav!
[ lipsha @ 27.03.2012. 21:36 ] @
A, nemam pojma, tako rade ovi kupovni, bas vide kuglicu, pa sam i ja onda to tako mislio zato da nebih morao rastavljati pušku da dođem do okidača.. ali nije ni ovo loša ideja.. to bi onda ubiti bio kao neki mali stroboskop koji bi trebalo uskladiti sa brzinom pucanja koja je kod svake puške različita.

I još jedan problem.. Od stiskanja okidača do ispucavanja prvog metka prođe neko vrijeme (doduše nekoliko stotinki, ali dovoljno da svjetlost fula metak) jer puška mora zavrtiti motor koji nategne cilindar i oprugu koji se onda otpusti pa pod pritiskom zraka izbaci kuglicu. i zbog toga mislim da bi bilo jako teško namjestit to da radi ispravno i u single i u automatskom modu.
[ lipsha @ 27.03.2012. 21:48 ] @
Možda bi radilo i na način da taj sklop čuje pucanj umjesto da vidi kuglicu... pa onda nakon svakog praska da se upali na trenutak... .. hm...
[ shadow88 @ 27.03.2012. 22:05 ] @
a da nije malo preciznije i pouzdanije postaviti mali IC snop u cevi koji ce da prekida kuglica a sklop da aktivira paljenje led na par ms ? ili jos bolje da se postavi jedno do drugog ic predajna dioda i ic prijemna, pa kad kuglica prolazi kroz cev predajna je osvetli pa se svetlost odbije od nje i prijemna to uhvati, i opet prica sa sklopom,

a sve to moze da radi sa jednom baterijom ili dve od 1,5V... takodje za osvetljavanje kuglice bih preporucio da se postavi led traka crvene boje duz celog prigusivaca a moze i druga boja , bela ce da osvetli najbolje ali plava ce da izgleda mocno, crvena ce biti vidljiva za golo oko ali ne i za night vision :)

moze da se postavi i jedan granicni prekidac sa percetom u cev tako da mu samo perce dotice kuglica dok prolazi kroz cev, pa da taj prekidac okida ledice. takodje moze da se napravi da to okida na pritisak vazduha u cevi ali je to malo skupa kombinacija za tako jednostavan sklop///

mislim da je najlakse i najekonomicnije staviti prekidac , dve do tri baterije i ledare ....
[ Sherif Gile @ 28.03.2012. 21:23 ] @
Početak cevi: optički senzor
Sredina cevi: red SMD dioda odgovarajuće boje
Kraj cevi: optički senzor

PIC 10F200T-I/OT ili neki sličan smešan kontroler uključi diode kad se aktivira prvi senzor i isključi ih kad se aktivira drugi.
[ shadow88 @ 28.03.2012. 22:17 ] @
moze umesto optickih senzora da se stavi na pocetak i kraj cevi po kristalni zvucnik ili mikrofon koji ce biti dobro zaptiven na cev, pa kad kuglica prolazi i cim prodje tik iza zvucnika ili mikrofona pritisak vazduha pritiska kristal i pravi elektricni impuls kojim mozete aktivirati ili deaktivirati bilo sta, moze i flip-flop sa ne555 a moze i vremenski kako se kome svidja, mozda je i bolje vremenski, a opticki senzori mogu da se zaprljaju , piezzo je daleko pouzdaniji u ove svrhe...

jel kod nas mogu negde da se kupe te svetlece kuglice za airsoft ? posto i gde ?
[ shadow88 @ 28.03.2012. 22:24 ] @
sad nesto gledam ovaj video i razmisljam, ako se vec koristi night vision za nocnu borbu onda umesto obicnih ledica mogu da se stave IC pa da kuglica bude osvetljena IC svetlom i da bude vidljiva samo za night vision ali ne i za golo oko :) cini mi se da bi to tako moglo osim ako kuglice ne svetle istom vrstom svetla ma koja vrsta svetla da ih osvetli, koliko se secam da sam se igrao sa takvom vrstom farbe ranije i da je to funkcionisalo tako da ako osvetlis farbu sa IC svetlom ona posle zraci IC svetlo, u zavisnosti koliko jako je osvetlis i koja je debljina i koncentracija luminescentne komponente zastupljena u mesavini

[ lipsha @ 28.03.2012. 22:48 ] @
Ma ima toga za kupit po svim ovim ducanima sa airsoft opremom. Recimo da su 2-3 puta skuplje od obicnih, sto nije previse..

Dajte bacite neku shemu.. Sve je ovo meni jasno, samo sam malo zahrdao šta se tice elektronike.. Sve kuzim i sve cu napravit ako imam shemu... Ali ovako da ju sam smislim... E to me vec malo popustilo..
[ shadow88 @ 29.03.2012. 06:47 ] @
tesko da ces dobiti pouzdanu semu koja ce 100 posto raditi, ovo su sve ideje, ostaje eksperimentisanje. osim ako neko nije vec haknuo originalni uredjaj pa ima semu istog, moraces da uhvatis nekog elektronicara pod ruku pa da uz pusku eksperimentise... pa nisam bas vidjao airsoft prodavnice :)
[ lipsha @ 29.03.2012. 11:20 ] @
a sta nebi to radilo sa nekim totalno jednostavnim vu metrom..

Znači da on na sebi ima mic koji sluša pucnjeve u svaki put kad čuje pucanj da na tren upali jednu ledicu.. odnosno umjesto te jedne ledice mogu nakačit gore i led traku sa 5050 smd ledicama.

jel ima neko neku najjednostavniju shemu vu metra sa jednom jedinom led diodom koja se pali na tren kad čuje neki zvuk?

bilo bi dobro da ima potenciometar s kojim će se regulirati osjetljivost na zvuk...
[ ZAS011 @ 29.03.2012. 12:33 ] @
Dok VU-metar odreaguje na prasak, kuglica je vec odavno napustila "osvetljivac"

uC sa icpredajnikom i prijemnikom (IR LED i IR fotodioda) i vozi. Mozda bi mogao i NE555 (u CMOS verziji) da iskoristis kao monostabil.
[ lipsha @ 29.03.2012. 12:48 ] @
A šta se nece svjetlost iz ir diode u toj maloj cijevi odbijat na sve strane i oko kuglice?
[ ZAS011 @ 29.03.2012. 12:56 ] @
Ti bi BAS da me nateras da crtam

OK, bice crtez u ovoj poruci, malko kasnije.

Nadam se da ti je sada malko jasnije

Kada ti kuglica, s desna u levo, naidje na "detektorski par LED/Dioda", 3 ledare, npr 5050 na trakici, se upale na neko kratko vreme, da se izracunati koliko je potrebno.

[Ovu poruku je menjao ZAS011 dana 29.03.2012. u 14:22 GMT+1]
[ Sherif Gile @ 29.03.2012. 15:11 ] @
Baš to, nije bitno da ima senzor na izlazu, može da se izračuna vreme prolaska kuglice kroz cev ako je poznata brzina kojom je puška ispaljuje. Napraviš ovo kolo http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Timing/555mono.htm aktivira ga senzor na ulazu i ono drži diode upaljene koliko ga podesiš. Cev na dodatku mora da bude dosta šira nego cev na pušci da kuglica ne bi udarila negde i skrenula, ne bi bilo loše da se cev presijava sa unutrašnje strane tako da se kuglica što bolje osvetli.
[ SStudio @ 29.03.2012. 19:04 ] @
Sećam se one fore iz vojske, i glupih tricijuma koji se osvetljavaju upaljačem ili baterijskom pre gađanja.

Kakve su te kuglice? Jer moguće da se one sve onako na gomilu osvetle pa tako koriste u toku meča?
Moj predlog, kao osobe neupućene u mirnodopsko "ratovanje"
[ shadow88 @ 29.03.2012. 23:05 ] @
mogao bi osvetljivac da se spakuje i u sanzer sa kuglicama da ne kazem posudu, pa da se sve osvetle i ispaljuju vec osvetljene a ledice u posudi palis na prekidac po zelji ili na zvuk tj vibraciju puske a svi ce se pitati gde ti je osvetljivac a ispaljujes osvetljene kuglice :) na posudi tj sanzeru ili unutar iste imas mesta koliko hoces za elektroniku i ledice kao i baterije, a najbolje je to sve spakovati u cep tj poklopac
[ lipsha @ 30.03.2012. 08:19 ] @
Citat:
ZAS011: Ti bi BAS da me nateras da crtam :D

OK, bice crtez u ovoj poruci, malko kasnije.

Nadam se da ti je sada malko jasnije :D

Kada ti kuglica, s desna u levo, naidje na "detektorski par LED/Dioda", 3 ledare, npr 5050 na trakici, se upale na neko kratko vreme, da se izracunati koliko je potrebno.

[Ovu poruku je menjao ZAS011 dana 29.03.2012. u 14:22 GMT+1]

Kuzim, kuzim... tako sam ja to nesto i zamislio, samo nisam bio siguran kako si ti mislio postavit ir diode...
znaci, ubiti kuglica mora prekinuti snop svjetlosti između ir dioda, i u trenutku prekida se pale 5050 ledice koje osvjetle kuglicu.. ;)
[ lipsha @ 30.03.2012. 08:22 ] @
Citat:
SStudio: Sećam se one fore iz vojske, i glupih tricijuma koji se osvetljavaju upaljačem ili baterijskom pre gađanja.

Kakve su te kuglice? Jer moguće da se one sve onako na gomilu osvetle pa tako koriste u toku meča?
Moj predlog, kao osobe neupućene u mirnodopsko "ratovanje" :)

a to su ti one zelenkaste od onog materijala koji upija svjetlost u sebe i drzi neko vrijeme... Da, moguće ih je grupno osvjetlit, samo šta s vremenom gube intenzitet, pa ih je najbolje neporsredno prije ispaljivanja ossvjetljavat... ;)
[ lipsha @ 30.03.2012. 08:25 ] @
Citat:
shadow88: mogao bi osvetljivac da se spakuje i u sanzer sa kuglicama da ne kazem posudu, pa da se sve osvetle i ispaljuju vec osvetljene a ledice u posudi palis na prekidac po zelji ili na zvuk tj vibraciju puske a svi ce se pitati gde ti je osvetljivac a ispaljujes osvetljene kuglice :) na posudi tj sanzeru ili unutar iste imas mesta koliko hoces za elektroniku i ledice kao i baterije, a najbolje je to sve spakovati u cep tj poklopac

Pa to je jedna od opcija, to neki i rade... ili jednostavno stave u prigusivac ledice na on/off i samo ukljuce prije igre, ima i verzija da se stavi ledica u ležište metka u cijevi puške pa se kuglica osvjetli prije ispaljenja.. sve to funkcionira i po meni je sasvim oke.. i jednostavnije.. aaali, ponavljam, većina njih želi dobiti baš onaj efekt pucnja iz pravog oružja, ono da se vidi bljesak prilikom pucnja ko na pravoj puški, ako me kužiš.. a to dobije tako da te ledice blicnu taman u trenutku pucnja..
[ lipsha @ 30.03.2012. 08:34 ] @
Citat:
Sherif Gile: Baš to, nije bitno da ima senzor na izlazu, može da se izračuna vreme prolaska kuglice kroz cev ako je poznata brzina kojom je puška ispaljuje. Napraviš ovo kolo http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Timing/555mono.htm aktivira ga senzor na ulazu i ono drži diode upaljene koliko ga podesiš. Cev na dodatku mora da bude dosta šira nego cev na pušci da kuglica ne bi udarila negde i skrenula, ne bi bilo loše da se cev presijava sa unutrašnje strane tako da se kuglica što bolje osvetli.

Ko prvo, ispricavam se na hrpi potpitanja, 7 god nisam barato sa elektrotehnikom, otkad sam it skole izaso... al uglavnom kuzim dosta kad mi je pojasni.. :D

Ako sam dobro skuzio shemu, trigger ce mi biti prijemna foto dioda, na R1 mogu regulirati vrijeme svjetljenja ledice...
između out i (-) spojim ledicu i ona svijetli kolko sam na R2 namjestio.

Zanima me samo, pošto je ir dioda stalno osvjetljena, a kuglica samo prekida snop na trenutak hoće onda to radit s ovim sklopom kako treba ili će i ledice stalno svjetili, a kuglica ih gasit na trenutak? kužiš, ovak mi se čini invertirano... ili se varam?
[ Sherif Gile @ 30.03.2012. 14:59 ] @
Na ovoj slici se vidi da kad imaš nulu na ulazu kolo daje jedinicu na izlazu i drži je određeno vreme:

Inače, NE555 ne može da napaja mnogo dioda, najbolje bi bilo da ih pališ preko nekog tranzistora i da paralelno sa diodama vežeš jedan kondenzator pošto će u trenutku paljenja da povuku relativno mnogo struje.
[ lipsha @ 30.03.2012. 16:02 ] @
Citat:
Sherif Gile: Na ovoj slici se vidi da kad imaš nulu na ulazu kolo daje jedinicu na izlazu i drži je određeno vreme:

Inače, NE555 ne može da napaja mnogo dioda, najbolje bi bilo da ih pališ preko nekog tranzistora i da paralelno sa diodama vežeš jedan kondenzator pošto će u trenutku paljenja da povuku relativno mnogo struje.

A, je da.. zazujo sam, nisam uopce gledo dijagrame... Daj, molim te, kad si već bio toliko ljubazan, nacrtaj jos taj tranzistzor i kondić i diodu da ja to ne kemijam jer ću se zapalit.. :D pa da mogu skoknut do chipoteke.. ;)
[ Sherif Gile @ 30.03.2012. 17:47 ] @
Mrzi me da crtam sve, na izlaz šeme sa NE555 samo dodaš ovu šemu:

sa ovog linka: http://www.rason.org/Projects/transwit/transwit.htm

Ovde gde piše "to load" ubacuješ diode na ovaj način: http://www.bearblain.com/26%20LED.gif samo što imaš i jedan kondenzator od recimo 330 ili 470uF vezan između plusa i minusa. Gledaj da ne preteraš sa brojem dioda jer ćeš onda brzo da potrošiš bateriju. Ja bih bateriju namestio negde blizu sredine puške, da zbog težine što manje utiče na nišanjenje a do kraja cevi bih razvukao žicu.
[ lipsha @ 01.04.2012. 12:31 ] @
Citat:
Sherif Gile: Mrzi me da crtam sve, na izlaz šeme sa NE555 samo dodaš ovu šemu:

sa ovog linka: http://www.rason.org/Projects/transwit/transwit.htm

Ovde gde piše "to load" ubacuješ diode na ovaj način: http://www.bearblain.com/26 LED.gif samo što imaš i jedan kondenzator od recimo 330 ili 470uF vezan između plusa i minusa. Gledaj da ne preteraš sa brojem dioda jer ćeš onda brzo da potrošiš bateriju. Ja bih bateriju namestio negde blizu sredine puške, da zbog težine što manje utiče na nišanjenje a do kraja cevi bih razvukao žicu.

E, hvala ti puno.. Sad cu jedan dan do chipoteke pa da to skemijam.. ;) dobijete feedback jel radi i kako radi.. ;)