[ kzservis @ 28.03.2012. 12:00 ] @
pozdrav svim ljubiteljima elektronike, zamolio bih kolege ako neko ima ideju ili neku semicu da mi pomogne,radi se o prepravci pretvaraca 12V DC NA 220V AC.Napravio sam par pretvaraca snage cirka 100-300W,sad me zanima kako da postojecu elektroniku preradim da dobijem snagu od 1000-1200W? Trafo 2x12V snage oko 900 wati sam namotao,iskoristio sam jezgro od aparata za varenje,zanima me samo kakve mosfetove staviti i koliko njih da mogu zadovoljiti potrebnu snagu.Drajver sam uradio sa CD4069,a elektronike koje sam dosad uradio su sa tranzistorima IRF3205,to su najjaci koje sam mogao da nadjem. Pokusavao sam spajati tu elektroniku na na navedeni trafo snage 900 wati,ukljucim nakratko i tranzistori se pregriju za par sekundi iako sam uradio odlican hladnjak sa kulerom,pokusao sam PODUPLATI mosfetove,to jest staviti u paralelu po dva IRF3205,maltene nista bolje nisam dobio.Nasao sam na forumu da neki savjetuju pokusaj sa nekoliko 2N3055 u darlingtonu,ne znam dali bi islo a iskreno vise bi mi odgovarala izvedba sa mosfet-ovima. Ako neko ima rjesenje bio bih zahvalan,unaprijed hvala hvala hvala. |