[ Sava @ 29.03.2012. 08:34 ] @
Koja bi aplikacija za Ubuntu bila najsličnija Total Commanderu?

Našao sam jedan koji je vrlo interesantan, ali nema funkciju "move" i ono što je meni veoma bitno nema trenutni pregled ukupne veličine fajlova u jednom folderu. Kada režem diskove TC mi je koristan jer mi samo jednim stiskom space bara pokaže ukupnu veličinu pa znam da li ima mesta za još neki fajl ili nešto treba da izbacim. Tako nešto mi je potrebno i za Ubuntu (koristim v. 10.04).
[ calexx @ 29.03.2012. 09:02 ] @
Ja sam odmah tražio nešto slično i Krusader mi je tu negde. Ima mnogo opcija, tu i tamo i više nego TC mada je potrebno malo vremena da se navikneš. Ili da podesiš onako kako si navikao. Ima par problema, mislim da mu i dalje ne radi ono ... sortiraj foldere uvek prema imenu nego i njih sortira kao fajlove ... ali završava posao.
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2012. 14:31 ] @
Krusader je OK, fazon TC-a, tako nesto, ima naravno i "move" operaciju a mozes i da vidis velicinu fajlova :)

I prilicno je konfigurabilan, moze svasta da se podesi onako kako ti odgovara.
[ milanche @ 29.03.2012. 15:08 ] @
http://168hours.wordpress.com/...mander-alternatives-for-linux/
[ Sava @ 29.03.2012. 17:20 ] @
Hvala na odgovorima.

milanche, bio sam na tom sajtu i pronašao BSCommander koji je dobar i brz, ali nema opcije koje mi trebaju i zbog kojih sam postavio pitanje.

Krusader je prava stvar, to je ono što sam i tražio. Posle sam se setio da sam to koristio i ranije u Suse 9 mislim.

[ SStudio @ 29.03.2012. 19:09 ] @
U komandnoj liniji Midnight commander, krusader je pretovaren za moj ukus
Instalacija
Code:
apt-get install mc
[ bachi @ 29.03.2012. 19:13 ] @
Da, Midnight Commander je klon Norton Commandera i mislim da nema bolje na Linuxu, a da je na taj fazon.
[ calexx @ 29.03.2012. 19:52 ] @
Jedino što se ja ne sećam kada sam poslednji put video da neko koristi nc na Windowsu. ;) Inače sam ga i ja koristio vrlo kratko, čim sam spazio dn, to je bio kraj nortonovom programu. Možda mc jeste varijanta koja najviše odgovara ... hm, zadrtim linux korisnicima koji ne bi ni pogledali Krusader jer je previše Windows-like program. ;) Onome ko je navikao na tc ni nc a ni mc neće da budu zanimljivi.
[ Sava @ 29.03.2012. 20:10 ] @
Ja uredno koristim mc, ali on nema mogućnost sabiranja ukupne veličine fajlova što je kao što rekoh meni bitna stvar. Još da dodam da nisu sasvim identični u OpenSuse i Ubuntu, ovaj drugi primera radi nema izlaz sa F10, tačnije ima, ali samo mišem itd..
[ SStudio @ 29.03.2012. 23:51 ] @
Ima samo nisi našao.
F10 izlaz dobijaš kad isključiš u keyboar shortcuts kvakicu na enable menu shortcut
A sabiranje radi tako što sa INSERT odabereš fajlove i udariš CTRL + SPACE
[ Sava @ 30.03.2012. 08:28 ] @
Bravo, nisam znao za te finese. Hala ti za ovo.
[ _goThic_ @ 30.03.2012. 11:10 ] @
Double Commander možda zainteresuje nekog?
[ calexx @ 30.03.2012. 12:51 ] @
Ovi su se baš potrudili da liči na TC ... što uopšte nije loše. Malo sam ga sredio, opet ne nalazim opciju da se folderi uvek sortiraju po imenu ... ali možda i pronađem. Liči, možda ga i malo više proučim. A baš me zanima kako izgleda windows verzija pa ću kasnije i to da probam.
[ newtesla @ 30.03.2012. 16:51 ] @
Običan total commander radi pod wine-om, osim što malo teže kapira mrežu tj nikako. radi ftp, sort, f5, f6, mada ne prikazuje pravilno progres bar za copy/move.

Ja takođe jurim dobru alternativu: da pitamo ghisler-a koliko para da ga portuje na *nix?
[ calexx @ 30.03.2012. 20:21 ] @
Mislim da je već odbio da to radi, kao i još neki. Radi TC pod winetom kao i većina programa ali ako tako radim, šta će mi onda linux. Nekad davno sam hteo da pređem na OS/2 ali sam brzo video da za skoro sve koristim win programe pod emulatorom ... i onda sam batalio. Tako je i sa linuxom, TC nije neki pretežak zadatak pa može da bude rešen. Za ImgBurn su i zvanično predložili wine varijantu, TeamViever radi na sličan način, WhereIsIt prođe ali radi previše sporo, skoro neupotrebljivo (zbog veličine baze). Razni plejeri su manje bitni jer oni završavaju svoj posao, polako pokušavam da priučim Gimp za neke sitne obrade slike ... jedino ostaje EAC koji nikako neće da proradi pod winetom ali srećom u poslednje vreme retko ripujem audio diskove.
Ipak, za razliku od stanja od pre neku godinu, sada linux može sasvim pristojno da radi kao kućni desktop i onima sa više prohteva.
[ newtesla @ 23.04.2012. 13:05 ] @
Jel neko probao Tux Commander? mislim da nije u standardnim repo-ima, ali sinoć probam i ima funkciju folder size kad se zvozne spejs, a vala i liči na TC.
[ bp21000 @ 23.04.2012. 13:57 ] @
Dovoljno je komandovati:

sudo apt-get install tuxcmd

Paket se nalazi u Universe repou:

http://packages.ubuntu.com/oneiric/tuxcmd

Sasvim lepo radi.
[ Sava @ 23.04.2012. 21:28 ] @
A jesam li ja to ćorav ili nema mogućnost da se vide skriveni fajlovi?
[ calexx @ 23.04.2012. 23:59 ] @
Zar se ne vide? Meni je i dalje Krusader favorit, jedino što još uvek ne uspevaju je da se folderi uvek sortiraju po imenu mada postoji kao podešavanje. Ostalo uglavnom može da odradi, ponešto i više od TC. Double Commander može da bude OK, ima nekih nedostataka ali je upotrebljiv. Ovaj Tux ima još mnogo toga da doda da bi im se pridružio.
[ bobzilla @ 25.04.2012. 03:16 ] @
Postoji i GNOME Commander: http://www.nongnu.org/gcmd/. Nisam ga puno koristio, a i nisam neki fan Total Commandera pa ne bih mogao da ih upoređujem. ;) Najbolje bi bilo da utisak da neko od Total Commander fanova. :) Zahteva Gnome ili bar osnovne Gnome biblioteke.


Citat:
Jedino što se ja ne sećam kada sam poslednji put video da neko koristi nc na Windowsu. ;)


:) Nešto najbliže nc-u na Windowsu danas bi bio Far Manager. ;)

[ calexx @ 25.04.2012. 08:51 ] @
Valjda je nešto najbliže nc-u sam nc. ;) Far manager je takođe dos program pa ne znam zašto bi on bio bliži. Inače sam brzo prešao na dn iliti dos navigator, mislim da je to najkompletniji klon. Njegov win naslednik bi trebalo da bude Win Frigate ... mada nisam uspeo da se naviknem i ostao sam kod tc.

Pretpostavljam da je ova tema baš namenjena fanovima total commandera čim se traži sličan fajl manager. Kao što sam napisao, Krusader mi deluje najkompletnije, radi mnogo toga kao i tc mada ipak na malo drugačiji način. Ali može da se navikne. Double Commander više liči i mislim da ima manje mogućnosti. Ostali rade posao ... ako se gleda samo osnovna namena. Ko traži gomilu dodatnih funkcija neće da koristi ove jednostavne.
[ Jovan 1988 @ 25.04.2012. 13:54 ] @
Imam pitanje oko Krusader-a.Imam 2 particije pored one gde mi je Ubuntu.I Krusader ne moze da nadje nijednu particiju dok ja neotvorim te dve particije u Nautilus-u.
Tek kad otvorim obe particije posebno,u media mi se pojave obe particije.I tako drzi dok ne restartujem racunar.
Mogu li particije odma da se prikazu u Krusaderu da ne moram prvo da ih otvaram preko Nautilusa?
[ bobzilla @ 25.04.2012. 14:24 ] @
Citat:
Valjda je nešto najbliže nc-u sam nc. ;) Far manager je takođe dos program pa ne znam zašto bi on bio bliži. Inače sam brzo prešao na dn iliti dos navigator, mislim da je to najkompletniji klon. Njegov win naslednik bi trebalo da bude Win Frigate ... mada nisam uspeo da se naviknem i ostao sam kod tc.


Far manager nije DOS program. :) Nisam siguran da li je ikada i postojala nativna DOS verzija. U pitanju je nativna Windows konzolna aplikacija. Mislim da sada postoji i Win64 verzija. Ima pristup i Windows servisima, registru, Windows mrežnoj arhitekturi. NC je bio čista DOS 16-bitna aplikacija. Poslednja verzija je izašla u vreme kada je Nt tek bio u najavi ili je tek izašao. :)

Kad kažem najbliže mislio sam na interfejs. ;) Većina korisnika pretpostavlja da Win32/64 naslednik DOS aplikacije obavezno mora biti GUI program, ali to nije neophodno tačno. I konzolne aplikacije mogu pristupati svakom delu Windows API-ja. ;)

Nebitno, izvinjavam se na offtopicu. :)
[ Sava @ 25.04.2012. 16:42 ] @
Meni je TC vrlo bitan ne samo zato što sam navikao na njega već zato što ima gomilu objedinjenih opcija koje često koristim: pakere uključujući i šifrovanje, deobu i spajanje datoteka, brzu promenu atributa, brzi rename, ftp preko kojeg upravljam svojim satelitskim prijemnokom i još gomilu opcija da ih ne nabrajam sve. TC i Magic Mail su dva programa koji mi najviše nedostaju u linuxu i nisam im pronašao dostojnu zamenu za sada. Ja se najviše oslanjam na MC, a kako sam još u dos-u navikao na NC nije mi interface stran.
[ calexx @ 25.04.2012. 17:41 ] @
Valjda je to i razlog zašto koristimo ovaj a ne onaj program. A navika je čudo. Ovo što pominješ uglavnom ima, možda je sa atributima malo drugačije mada su i atributi drugačiji u linuxu. Pakeri rade, deoba i spajanje, rename, ftp takođe ... gde je problem sa ovim? Možda su šortkatovi drugačiji ali se i to lako podešava. Btnj, Double Commander ima većinu menija, akcija, komandi ... skoro preslikano sa TC-a pa bi mogao da overiš.

Što se Far managera tiče ... zaboravilo se, nisam ga koristio na windowsu jer sam od onih koji hoće gui ako već može. A ako ne može, onda ne bih far nego recimo DN koji je meni bio beskonačno puta bolji od svih ostalih, počev od tatka nc-a.

Sve u svemu, počeću malo više da probam Double Commander, Krusader mi je već postao obavezan program i navikao sam se na te detalje pa ću da overim da li DC negde zaostaje po upotrebljivosti.
[ calexx @ 25.04.2012. 19:17 ] @
Citat:
Jovan 1988: Imam pitanje oko Krusader-a.Imam 2 particije pored one gde mi je Ubuntu.I Krusader ne moze da nadje nijednu particiju dok ja neotvorim te dve particije u Nautilus-u.
Može i Krusader, prvo moraš da ih montiraš pa će da se vide. Klikni na ikonicu harda iznad liste fajlova, zove se Open the available media list pa tu izaberi particiju i posle će da se pojavi na media spisku. U svakom slučaju je mount neke particije obavezan a da li ćeš odatle, sa nekog drugog file managera, dodatnim programom ... svejedno. Ja sam na gnome varijanti koristio poseban dodatak koji je montirao neke particije ali sada na KDE to postoji kao sistemsko podešavanje pa je još lakše. Ne znam da li gnome to ima, nisam stigao dotle. KDE mi se sve više sviđa.
[ Sava @ 27.04.2012. 07:50 ] @
Citat:
calexx:  Btnj, Double Commander ima većinu menija, akcija, komandi ... skoro preslikano sa TC-a pa bi mogao da overiš.

Što se Far managera tiče ...
DC sam samo instalirao i kratko probao, jednostavno nisam stigao da ga proučim. Brzinski vidim da nema ftp manager, ali ako ima sve drugo onda je u redu. Zaista liči na TC i ima slične komande.

Što se Fara tiče sećam se da sam ga probao i da mi nije odgovarao jer je NC za mene bio zakon i to ostao sve do pojave TC. NC i dan danas imam na nekim start up diskovima jer je nezamenjiv za dos. Doduše tamo koristim Volkov Commander, ali to je to.
[ calexx @ 27.04.2012. 10:05 ] @
Probao sam ga sinoć, ne radi mu sortiranje tj brlja. To mi je trenutno i najveća primedba Krusaderu. Oba imaju nekakav ftp ali kod DC nisam nešto uspeo da ga pokrenem. Tux commander ima ftp manager sličan onom u TC ali nešto ne radi, dodao sam plaginove ali samo ukopa. Mislim da njemu nedostaje gomila ostalih funkcija ... ali ako ništa drugo, mogu da se koriste svi pa koji šta može. ;) Ili TC u winetu.
[ zoranix @ 27.04.2012. 12:55 ] @
U Krusader-u je problem sortiranja po datumima. Nekada (u prošlom životu!) sam probao Krusader na GNOME i neke funkcije nisu radile, ali su radile na KDE. Krusader je sada KDE 4 aplikacija i ne znam da li je potpuno funkcionalan na GNOME.
Što se tiče FTP-a radi odlično! Jedina moja zamerka je što ne koristi KWallet, za username i password za FTP i što nema menadžer konekcija.
Takođe mu je mana raspakivanje ogromnih ZIP arhiva. Tu je Ark ZAKON, odnosno radi i do 10x brže.

Za ostalo nemam mnogo zamerki i koristim ga veoma često. Sitnije zamerke su što nema bukmark menadžer i da se bukamark-ovi mogu postaviti fiksno na neke lokacije. Momentalno sada su funkcionalni, ali kada kreiraš neki bukmark, promenom foldera on upamti zadnji koji si koristio, a zaboravi onaj definisani. Smatram da ako se zove bukmarkom mora pamtiti folder koji se definisan bez obzira na kasnija "lutanja" po disku na tom TAB-u za bukmark.

Takođe smatram da su svi ostali fajl-menadžeri na pola puta koji je Krusader prešao, izuzev "mc". Probao sam ih skoro sve (barem one popularnije!) i Krusader-u nema premca.

Međutim moram priznati da mi se Dolphin dosta sviđa i polako napuštam Krusader. Mislim da je Dolphin jedan od najboljih fajl menadđera a`la "Explorer" i da mu se nema šta zameriti, barem ja s programrske tačke gledišta!
Ne znam kako je sada na GNOME sa njegovim fajl menadžerom, znam da je i on "ispoliran", ali ne znam potpuno situaciju...
[ Sava @ 27.04.2012. 16:24 ] @
Citat:
calexx: Oba imaju nekakav ftp ali kod DC nisam nešto uspeo da ga pokrenem.
U DC sam pokrenuo ftp bez problema. Za ono za šta meni treba (rad sa satelitskim prijemnikom) biće sasvim dovoljno. Neke druge stvari sam samo ofrlje probao i vidim da rade. Dečko obećava -:)!
[ calexx @ 27.04.2012. 19:41 ] @
Šta znam, jutros sam probao i nije hteo da se konektuje. Možda sam nešto propustio. Takođe mi se ne sviđa brljanje kod sortiranja, čas radi čas ne radi ... a ionako nema ono što je meni potrebno.

Što se tiče navike i komandi, Krusader može da se podesi kako god si navikao pa sa te strane neće da bude problema. Ja sam već podesio sve šortkatove po TC navici i opet radim skoro bez gledanja.
[ Sava @ 28.04.2012. 08:23 ] @
Imam instalirana oba, ali se u principu još nisam navikao ni na jedan. I dalje većinu stvari odradim u Nautilusu i MC. Veći problem od ovga mi je što još (i nikad ranije) nisam našao adekvatnu zamenu za Magic Mail niti zaista dobar konvertor video formata.
[ calexx @ 28.04.2012. 08:50 ] @
Juče sam nešto probao novi Ubuntu i čini mi se da sam video neki mail program koji me baš podsetio na ovaj čeker ... ne koristim to pa nisam nešto u toku i nisam baš zapamtio. Proveriću kasnije. Meni je inače dovoljno što mi Thunderbird overi nove mejlove, nemam potrebe za nečim težim.
Konverzija video formata me ne zanima, ako misliš na klasične komercijalne spakovane snimke. Ostao sam na čistom DVD zapisu, sada polako i matroška dolazi u obzir pa ni to nisam mnogo proveravao ... ali mi je čudno da nema nešto tako, to je valjda lak posao. Šta koristiš u windowsu za konverziju?

Meni nedostaje program kompatibilan sa WhereIsIt, obavezno mora da čita baze ... radi pod winetom ali relativno sporo. Za sada ni EAC ne prolazi, uvek pukne kada ga startujem pod winetom ... ali sam uglavnom proredio ripovanje audio diskova pa za toliko mogu da se snađem.
[ Sava @ 28.04.2012. 09:42 ] @
Citat:
calexx: Juče sam nešto probao novi Ubuntu i čini mi se da sam video neki mail program koji me baš podsetio na ovaj čeker ...

Konverzija video formata me ne zanima, ako misliš na klasične komercijalne spakovane snimke. Ostao sam na čistom DVD zapisu, sada polako i matroška dolazi u obzir pa ni to nisam mnogo proveravao ... ali mi je čudno da nema nešto tako, to je valjda lak posao. Šta koristiš u windowsu za konverziju?

Meni nedostaje program kompatibilan sa WhereIsIt, obavezno mora da čita baze ... radi pod winetom ali relativno sporo.
Koristim Ubuntu 11.04 i tu sam video jedino Mail Notification i Gmail Notify, ali oni samo prikažu dolazeće mailove bez mogućnosti obrade i pri tom je teško zadržati tu stranicu sa obaveštenjem. Važno mi je da proverim servere i odmah pobrišem ono što neću jer između ostalog imam drugaricu koja me zatrpava gabaritnim mailovima što mi oduzima vreme jer ih i tako ne gledam, a konstantno skidam neke koncerte tako da me to baš opterećuje, a ne mogu da joj kažem da prestane jer će se naljutiti pa mi je jednostavnije da brišem još na serveru. Imam nekoliko naloga pa mi ni webmail nije od preterane koristi. Uglavnom sada koristim Evolution mail, skinem pa brišem. Thunderbird nisam probao, ali koristim Seamonkey, a njegov mail client nema tu mogućnost.

Konverzija video formata me i te kako zanima. U Windowsu najčešće koristim WinAvi, ali i razne druge stvari u zavisnosti od potrebe. Koristim i tools za ubacivanje titlova u dvd i slično. Posebno koristan program je DvdShrink koji se podigne sa Wine i kažu da radi dobro, ali nisam još isprobao. U Linuxu koristim Transmageddon za koji kažu da je najbolji, ali meni je vrlo loš zbog toga što mnoge stvari nije hteo da odradi, a pri tom te ništa ne obaveštava. Recimo da mu je već problem da prebaci neke wmv u avi na primer.

WhereIsIt retko koristim, uglavnom mi je dovoljno da pogledam putem Googlea. Mislim da sam video takvu mogućnost negde u network opcijama, ali to sam našao usput tražeći nešto drugo tako da nisam probao.

Jako mi se dopao Ubuntu iako sam bio zakleti pristalica Susea tako da od kada sam ga instalirao ne skidam se iz istoga pa bih voleo da nađem adekvatne zamene baš za sve što me zanima![ Sava @ 29.04.2012. 09:51 ] @
Malo sam se razočarao sa DC koji nije hteo da otpakuje rar fajl, a kada sam pokušao da prepišem jedan fajl on me uopšte nije upozorio da postoji fajl istog imena niti pitao šta da radi već je direktno prepisao preko starog fajla! To baš nije dobro! Sa druge strane Krusader nikako neće da se konektuje putem ftp protokola. Loše, jako loše!
[ calexx @ 29.04.2012. 11:45 ] @
Meni se DC ponekad čudno ponaša pa sam smanjio zanimanje za njega. Možda ponekad probam ali ... Meni Krusader nije nešto hteo na ftp ali sam provalio da mu kao adresu zadam celu putanju a ne samo ftp adresu i onda prođe.

WhereIsIt nije mrežni program nego program za CD/DVD katalogizaciju. Ili kako se to već kaže.
[ Sava @ 29.04.2012. 16:05 ] @
Ne znam šta bi to bila cela putanja kod linux receivera!? Imam adresu 192.168.1.102 npr, port 80, korisničko ime i pasvord. Sve to ukucam i Krusader kao nešto radi i onda napiše da ne može da se konektuje. Ovaj deo DC odradi bez greške. Nažalost, ftp moram da radim preko drugih aplikacija.
[ calexx @ 29.04.2012. 17:56 ] @
Očigledno da svaki ima neku bubicu. Ja pokušavam da se zakačim na jedan ftp server na akademskoj, otkucam sve u DC i samo prijavi neku grešku pa ako je sreće, ne zakuca se. Krusader nije odmah hteo ali kada sam mu kao adresu upisao ... ftp.xxx.aaa/abc/def onda je prošlo. Tux Commander ima i manager, liči na TC-ov ali jedino što se ukopa kad probam, svejedno da li dodam konekciju ili idem na quick.
Možda će u nekom sledećem izdanju da bude bolje, sada nešto radi, nešto ne.
[ Sava @ 29.04.2012. 20:38 ] @
Mislim da sam otkrio u čemu je bug Krusadera kod ftp konekcije - radi samo na deafault portu 21. Kada sam na receiveru promenio port koji je default 80 na 21 proradilo je. Kakva glupost!
[ IgorJ @ 29.04.2012. 22:31 ] @
Prosto mi neverovatno da ljudi i u 2012 koriste TC i slicne komandere.
Koja je prednost uopste?FTP,navika ili nesto drugo?
Ne pokusavam da trolujem ovu temu,cisto iz radoznalosti pitam.
[ Sava @ 29.04.2012. 22:49 ] @
Za početak ne razumem tvoj komentar, kakve veze ima 2012-ta sa TC??? Sa duge strane neki softveri pisani za Dreambox podrazumevaju upotrebu TC, čak postoje aplikacije za sam receiver. To ne znači da ne može i na drugi način, ali sa TC je najjednostavnije. I navika, svakako. Najzad, TC je kompletan manager sa kojim možeš gotovo sve, ne trebaju ti nikakve spoljne aplikacije.
[ calexx @ 29.04.2012. 22:53 ] @
Možda nešto propuštam(o) ali šta se to desilo ove godine što bi smanjilo upotrebljivost ovakvih fajl menadžera? Šta je alternetiva, svejedno koji je OS? Neki fajl menadžer tipa windows explorer u kome se uhvati neki fajl pa prevlači miškom do ciljnog foldera? Moj prvi fajl manager je bio PCT 4.30 i bilo mi je mnogo lakše nego da sve kuckam ali kada sam otkrio nc, posle dn ... a mnogo kasnije to primenio i na gui ... sve je mnogo lakše.

Zašto ne TC i šta umesto?
[ calexx @ 29.04.2012. 22:57 ] @
Citat:
Sava: Najzad, TC je kompletan manager sa kojim možeš gotovo sve, ne trebaju ti nikakve spoljne aplikacije.
Ne samo to, ja koristim TC Ultima Prime, to je normalan TC kome je dodata gomila shareware programa i dodataka tako da praktično može da se koristi bez ičeg drugog. Skoro pa da se pokrene u startu i bude desktop okruženje.
[ IgorJ @ 29.04.2012. 23:47 ] @
Sto se tice kakve veze ima sto je 2012,pod tim sam mislio da ne vidim potrebu za dva panela za pristup fajlovima od kad je izmisljen drag & drop.Ne vidim ni cemu oni prebukirani toolbarovi dugmica.

Ne kazem da default file manager-i na bilo kom OS-u nude nesto revolucionarno ali sobzirom da ne vidim nista sto ne mozes da uradis default managerom,zato osim navike ne vidim ni razlog koriscenja commander-a.

E sad za dodatne funkcije kao ftp ili sta vec sve moze TC,verujem da svaki taj add-on postoji mnogo bolji poseban program i zbog toga ne vidim zasto bi to sve natrpao u file manager.

Nisam ovde dosao da vas ubedim da ono sto ja koristim je savrseno,samo ne razumem zasto neko ima potrebu da koristi ovako pretrpan program koji bi trebao da obavlja jednostavnu stvar.
[ newtesla @ 30.04.2012. 06:12 ] @
Jedan od najjačih (barem meni) razloga za korišćenje TC-a i derivata je - maksimalno brz rad korišćenjem tastature, sve može da se radi bez miša. S tim što mišem jeste lakše, jer nema potrebe za učenjem prečica, ali tastatura je brža.

@ostali: Da, i meni je zabo tux juče kad sam hteo da konektujem live mint na ftp server, pa sam peške iz nautilusa: posle sam shvatio i da imam podignutu sambu na tom serveru, ali eto - senilnost ;)

@calexx: "btnj" - pao sa stolice...
[ calexx @ 30.04.2012. 08:27 ] @
Korišćenje tastature je jedan od bitnih razloga ... mada je volim da naučim oba načina a naročito kombinovani kojim sve radim bar duplo brže. Drag&drop je krenuo kada ... od windows 95 čini mi se. Nikada mi se nije sviđao, selektujem nešto i onda tražim gde to da kopiram pa ako slučajno ne pogodim onda sve od početka. U fajl menadžeru sa dva panela je lagano, otvorim prvi, selektujem šta je potrebno (uz mnogo lakšu varijantu selektovanja tastaturom ili kombinovano) a onda odem u drugi panel i nađem ciljni folder. Ako u tom trenutku nešto iskrsne, sve može da sačeka. Skoro da mi je žao kad gledam nekoga kako selektuje fajl po fajl pa onda to povuče i traži gde da kopira i na trenutak pusti dugme na mišku ... pa jovonanovo.
Dodaci? Šta je loše ako u fajl menadžeru postoji arhiver, tc ima recimo infozip koji je i bolji od "originalnog" a usput raspakuje ili pregleda sve moguće arhive? Šta fali što mi je interni viewer na f3 a editor (po želji) na f4? Meni se bukvalno desi da nekad imam mnogo toga da sredim po hardovima, sa selektovanjem, sortiranjem, pakovanjem ... pa samo zbog tih detalja iz tc pređem na windows jer još nisam navikao na linux fm ... ako ih krusader uopšte ima.
[ Sava @ 30.04.2012. 09:35 ] @
Citat:
IgorJ: Sto se tice kakve veze ima sto je 2012,pod tim sam mislio da ne vidim potrebu za dva panela za pristup fajlovima od kad je izmisljen drag & drop.Ne vidim ni cemu oni prebukirani toolbarovi dugmica.
TC sasvim fino radi sa d&d funkcijom. Pri tom dole ima prozor za upis DOS naredbe koja je ponekad izuzetno korisna. Recimo da u situaciji kada brišeš veliki folder sa mnogo malih fajlova to traje beskonačno dugo dok upisom DOS funkcije del to traje neverovatno kratko.
Citat:
IgorJ:
Ne kazem da default file manager-i na bilo kom OS-u nude nesto revolucionarno ali sobzirom da ne vidim nista sto ne mozes da uradis default managerom,zato osim navike ne vidim ni razlog koriscenja commander-a.
Pa tu i jeste problem. Sa onim što ti nudu proizvođač OS-a, a naročito Windows moraš da otvaraš nekoliko prozora i koristiš različite programe da bi obavio jednu operaciju. Primera radi Windows nema funkciju unzip jer nema licencu za to. Brze opearacije tastaturom koje štede mnogo vremena i nerava u situaciji kada je otvoreno mnogo prozora neću ni da pominjem.

Evo ti prostog zadatka koji ja radim često sa TC pa nam napiši kako bi ti to uradio u 2012.g. Imaš fajl u rar obliku koji treba da raspakuješ i koji ima nekoliko poddirektorijuma koje treba da raspodeliš i upišeš ftp protokolom u Dreambox (ili neki drugi) satelitski prijemnik koji ima Linux OS (ima ga i većina telefona danas), a nakon svega toga moraš da promeniš atribute sa 644 u 755 jer bez bilo koje operacije prijemnik neće da radi. Ajde sada objasni kako bi to sve izveo deafault managerom u 2012.g.?
[ IgorJ @ 30.04.2012. 13:59 ] @
Znaci nekom precice na tastaturi,nekom natrpati sto vise funkcija na jedno mesto.
Ok ovo prvo razumem,i sam ih koristim svakodnevno.Ne secam se kako su odradjene precice na Windows/Linux,u Finder-u na OS X imam sve sto mi je potrebno.
Pa mi iz tog razloga nije potreban dodatni file manager.

Al ovaj drugi razlog pretpostavljam da necu nikad razumeti.
[ Sava @ 30.04.2012. 16:08 ] @
Reklo bi se da su tvoje potrebe za file managerima vrlo skromne. Šteta što nisi umeo da odgovoriš na moj mali praktičan zadatak jer i ja ne znam u ovom trenutku kako bih to sve odradio recimo u Winu Xp bez TC i koju bih sve podršku morao da instaliram tako da bi mi odgovor baš bio interesantan.
[ IgorJ @ 30.04.2012. 16:43 ] @
Pa ne bi rekao da su skromne,ali koristim samo ono za cega je file manager predvidjen.
Nisam odgovorio specificno na to pitanje jel kao sto sam rekao ne shvatam zasto koristiti jedan program za sve.A takodje kao sto sam rekao pretpostavljam da taj problem kao i gomila drugih dodatnih funkcija koje TC ima mogu da se obave sa nekim programom predvidjenim specificno za tu upotrebu.A koje obavljaju kvalitetnije taj posao.
Pod tim recimo mislim na ftp funkciju ili tu sa Dreambox-om.

Ok sve to mozes da uradis u TC-u.A jel ti je stvarno potrebno da ti file manager ima tu funkciju 24/7?Jer po ceo dan samo to radis?
Ili ako radis to po ceo dan jer nije produktivnije to raditi sa klijentom posebno namenjenom za ftp?
[ calexx @ 30.04.2012. 17:16 ] @
Ne mora ako će da koristi samo za kopiranje fajlova. Ftp možeš da radiš nekim ftp programom, multi-rename posebnim, arhiviranje i dearhiviranje rade razni programi, deljenje fajlova na komade i kasnije spajanje opet rade neki programi, računanje zauzeća foldera, komparaciju sadržaja neki treći, integrisani viewer zamenjuje razne slične programe ... i onda dođemo da desetine programa koji moraju da se koriste za ono što može jedan TC ili sličan program. Naravno, ne mora baš sve, postoje i browseri u fajl menadžeru ali se ne sećam da je neko to pomenuo, postoje i plejeri ...

Recimo naiđeš na tekst i nećeš da ga pogledaš sa f3 internim viewerom nego ćeš da ga otvoriš posebnim programom? Nećeš da edituješ fajl na f4 nego ćeš da pokreneš textpad ili bilo koji dodatni editor? Nećeš da sa enter uđeš u arhivu pa u njoj iskoristiš f3, f4 ... nego ćeš da otvoriš arhivu winrarom ili arkom pa ćeš da ekstraktuješ fajl pa ćeš da ga otvoriš određenim programom? Za arhiviranje nije lakše da selektuješ nekoliko fajlova i foldera, izabereš odredište i samo lupiš alt-f5 nego ćeš da otvaraš arhiver pa ideš na add fies pa ih tražiš pa selektuješ i onda pakuješ? Zašto prosto kad sve moše i obilazno. ;)

A i ako se gleda samo osnovna funkcija, opet je radi mnogo puta bolje nego neki default file manager.
[ IgorJ @ 30.04.2012. 17:47 ] @
Ja licno na to i dalje gledam ovako.
Recimo automobil mi je odlicno sredstvo da me odveze od tacke a do tacke b,plus jos za po neku upotrebu.
Takodje ako je taj automobil dovoljno velik,mogu i da zivim i spavam u njemu ako zelim.
Al opet postoji kuca sa tu svrhu i ne mogu da se porede(osim kad si na putu pa ti treba neko mesto da se odmoris na brzinu).
Mada opet razumem da nemamo svi iste potrebe.
[ Sava @ 30.04.2012. 18:05 ] @
Ja sve vreme pokušavam da se setim nečega za Windows čime bih menjao atribute i ne mogu da se setim. Sigurno da ima više toga, ali ne mogu da se setim.

Potenciranje ftp-a sa Igorove strane znači da nije razumeo poentu: to je samo jedna od faza tokom postupka punjenja receivera koja se sa TC odradi očas posla.

Ma nije ni bitno, to ti je kao utopija komunizma: svakom prema potrebama! Ja kada podižem neki Win sistem prvo instaliram TC jer mi je onda jednostavnije da instaliram sve ostalo. Neka mi posluži samo za to pa mi je dovoljno.

Nadam se da će mi i Krusader biti slična pomoć pod Linuxom.
[ calexx @ 30.04.2012. 18:30 ] @
Citat:
IgorJ: Recimo automobil mi je odlicno sredstvo da me odveze od tacke a do tacke b,plus jos za po neku upotrebu.
E ovo ... još za po neku upotrebu je važan detalj. Neko će da preveze autom ceger sa pijace, kofu farbe ili gajbu piva a neće zbog toga da kupuje kombi ili kamion. Ili da ih angažuje kad god nosi nešto. A inače od tačke a do tačke b možeš i peške da odeš pa je auto onda bzvz trošak. Ili nije?
[ Brodoplovac @ 30.04.2012. 18:37 ] @
Na windowsu je odličan Directory Opus. Ovaj program sadrži FTP klijent, mogu se podesiti atributi fajlova. Može se koristiti tastaturom. Ja ga inače ne koristim jer je meni i My Computer dovoljan :)

Single or dual file displays, with single or dual trees, make navigating and manipulating files a breeze
Folder tabs let you keep multiple folders open and switch quickly between them
Integrated viewer pane lets you preview many common image and document file formats
View and edit file metadata (EXIF, MP3, PDF, etc)
Sorting, grouping, filtering and searching has never been easier
Color code or rate your files and folders to make them easier to find
Batch renaming including the option for a fully scripted rename using metadata
Support for FTP, Zip, 7-Zip, RAR and many other archive formats
Built-in tools including synchronize, duplicate file finder, image converter and uploader and more
Print or export folder listings, copy file listings to the clipboard, calculate folder sizes
Queue multiple file copies for improved performance
Support for CD/DVD burning
Support for the latest Windows 7 features including jumplists and indexed search
Fully configurable user interface - toolbars, keyboard hotkeys and much more can be tailored to suit your needs
Efficient, multi-threaded, modern design
Supports Windows XP, Vista and Windows 7 in both 32 and 64 bit versions[ BigFoot @ 01.05.2012. 11:34 ] @
Citat:
newtesla: da pitamo ghisler-a koliko para da ga portuje na *nix?

Total Commander je pisan u Delphi-ju pa ga nije jednostavno prevesti na Linux. U to vreme Delphi je bio pogodniji RAD alat od C++, nažalost.

Krusader je najbolji Total Commander klon za Linux.
[ Sava @ 05.05.2012. 08:32 ] @
Uglavnom sam se opredelio za Krusader jer ima sve opcije koje su mi do sada bile potrebne. Na mali problem sam naišao kod mauntovanja drugoh harda. Kada uđem u "media" neme drugog harda, onda odem u "places" pa desni klik i paste i eto ga, ali samo do reseta. Pitanje je kako da Krusader trajno zapamti da je taj disk mountovan. Po deafaultu vidi samo flopi.
[ calexx @ 05.05.2012. 11:01 ] @
Hm, nešto mi ovde deluje čudno. Kakav places (jel to ono iz Computers?) i kakav paste? Ako misliš na to da se sve particije vide u computers/places, one ni tu nisu montirane ;) nego klikom na neku to uradiš. Kada tu klikneš, onda se ta particija pojavi i u Krusaderu pod Media. Kraća varijanta je da u Krusaderu klikneš na ikonicu hard diska koja se nalazi u Status/Totalsbaru, valjda se tako zove ono iznad spiska fajlova a opis mu je Open the available media list i tu montiraš neku particiju.

Koliko se razumem, a to i nije mnogo, default je da ništa od particija nije montirano i to se radi po potrebi. Ja sam sa gnome varijantama koristio neki storage manager ili kako se već zvalo i tu montirao jednu ntfs particiju na kojoj su bili fajlovi koje sam šerovao ... mada mi je to jednom opasno zabrljalo particiju na drugom hardu. Sada na KDE to postoji na sistemskom nivou i podesio sam da su mi u startu montirane sve ntfs particije pa ih Krusader odmah ima sve na raspolaganju.
[ Sava @ 05.05.2012. 16:06 ] @
Nešto se ne razumemo, ne osporavam da sam loše objasnio.

Meni je Ubuntu montirao sve što je bilo za to. Pod "places" podrazumevam ono što zovu "my computer" i tu se vidi sve. Imam drugi hdd koji ćemo nazvati "backup". MC bez greške u folderu "media" vidi i operiše sa backupom. Krusader vidi samo flopi i svaki put moram da dodam (mount) backup hdd. Kako to da trajno zapamti? To je pitanje.

Klikom na ikonicu hdd taj disk se ne vidi.
[ calexx @ 05.05.2012. 18:15 ] @
Koji tačno Ubuntu pa da probam jer se nešto ne slaže? Kod mene se pod media vidi samo cdrom (mislim da sam isključio flopi, možda bi i njega video) ali se sa ikonice harda vide oba diska. Imam dva harda, na oba po jedna ext4 particija i po nekoliko ntfs i kada kliknem na ikonicu, prijavi mi sve redom. Onda kliknem na neku i ona se pojavi pod media. Ili na Computers pa kliknem neku i ona odmah dobije dodatnu oznaku da je montirana pa je ima i u media u Krusaderu. Trenutno probam Linux Mint LMDE, tu se tako ponaša ali mi se čini da je isto bilo i na "običnom" Linux Mintu. Na KDE sam podesio da mi sve ntfs particije budu odmah montirane i sve su odmah pod media.
Kada probam MC, isto se ponaša kao Krusader, pod media je samo cdrom a ne i ostale. Kako ga pokrećeš, pod gui ili u nekoj konzoli?

Kao što sam napisao, na gnome sam koristio dodatak po imenu ... hm, storage manager, tako nekako i u njemu se automatski montiraju particije po želji, možda ti to pomogne. Krusader verovatno ne može da ih automatski montira ... osim sa one ikonice ali se kod tebe tu i ne vide particije. Možda taj Ubuntu drugačije radi.
[ Sava @ 06.05.2012. 08:44 ] @
U pitanju je Ubuntu 11.04.
Na jednom disku je samo Ubuntu, na drugom Win i particija sa backupom.

Ma nije neki preveliki problem samo gotovo sam siguran da je to moguće trajno montirati u Krusaderu, ali ne umem.
[ calexx @ 06.05.2012. 10:04 ] @
Meni je čudno to što Krusader na klik ikonice harda ne vidi i drugi disk. Kod mene prijavi sve particije svih hardova, kao i neki CD/DVD ako je ubačen ili flešku ako je ubodena. Odatle mogu da ih montiram pa ne mora dupli posao. Možda je u pitanju starija verzija Krusadera, vidim da stariji linuxi ne nabace novije verzije raznih programa pa možda i to smeta.
Krusader bi trebalo da može da ih montira, slično kao i Computers tj Places, možda postoji neki up level gde se prikažu i particije koje su iznad / ... ali nisam siguran da baš on može da ih automatski montira i da budu uvek spremne. Pre bih rekao da je to sistemski posao pa da neki drugi program to odradi kod startovanja linuxa ... osim ako misliš da je bolje da budu montirane tek kada startuješ Krusader. Ne vidim nešto loše u tome da mi sve particije budu odmah motnirane i zato sam tako i podesio na KDE a i ranije sam na gnome koristio ... pysdm iliti Graphical Storage Device Manager koji može da automatski montira bilo koju particiju.

Naravno, ovde može da pomogne neki linux guru jer sam ja ipak od onih koji OS koriste da na njemu pokreću razne programe a sam OS mi je manje bitan i ne zalazim mu u detalje.
[ Sava @ 06.05.2012. 10:18 ] @
Pa nije mi to od životnog značaja, jedino što bih voleo da zadovoljim svoju znatiželju. Uglavnom kada kliknem na Places ili Home on automatski prikaže hardove, fleš ako je uboden kao i cd/dvd ako ima nečega u njima, u Krusaderu neće. Interesantno je da Double Commander vidi hardove normalno.
[ Jovan 1988 @ 20.09.2012. 14:07 ] @
A zašto ne mogu ništa da otvorim preko Krusadera preko mreže?
Nađem foldere koji se dele na drugom računaru,i sve ih vidim,ali sliku,zapakovan fajl,pesmu,video bilo šta jednostavno mi ne mogu da otvorim.
Preko Nautilusa sve radi savršeno...
[ Sava @ 21.09.2012. 07:34 ] @
Uglavnom ne koristim Krusader već Nautilus, ali probao sam ovo što tebi ne radi i kod mene funkcioniše najnormalnije. Imam instaliranu Sambu i pojavi mi se pod local network "Samba Shares" pa odaberem "Workgroup" gde sam smestio računare i sve radi.
[ Jovan 1988 @ 21.09.2012. 10:15 ] @
Pa da i kod mene je tako.Identično.I ja uđem u drugi računar i sve što treba mi se prikaže ali nemogu da uradim ništa sa tim fajlovima.
Evo i slika...
[ lord_celtic @ 21.09.2012. 13:35 ] @
verovatno ti fali nesto od KDE-a?
Pogledaj log.
[ Jovan 1988 @ 21.09.2012. 14:59 ] @
Zeza me dozvola,piše (Permission denied)
E sad,ja kad idem preko Nautilusa kad hoću da pristupim tom računaru traži mi da kucam moju šifru.
A kod Krusadera mi ne traži nikakvu šifru,ali ja idem desni klik->Properties->Permissions i tamo šta god da promenim izađe mi greška :Changing the atributes of files is not supported with protokol smb.

[ Sava @ 21.09.2012. 15:38 ] @
Pogledaj dozvole u Sambi. Kod mene je Read/Write i Visible.
[ lord_celtic @ 21.09.2012. 16:34 ] @
Citat:
Jovan 1988:
Zeza me dozvola,piše (Permission denied)
E sad,ja kad idem preko Nautilusa kad hoću da pristupim tom računaru traži mi da kucam moju šifru.
A kod Krusadera mi ne traži nikakvu šifru,ali ja idem desni klik->Properties->Permissions i tamo šta god da promenim izađe mi greška :Changing the atributes of files is not supported with protokol smb.Gde vidis da nemas dozvolu?
na printu samo vidim da ne moze otvoriti taj fajl.
[ Jovan 1988 @ 21.09.2012. 17:16 ] @
@lord_celtic
Evo poruke


@Sava
Ne mogu da nađem nigde sambu,ni podešavanja ...
Ovo je Ubuntu lucid (10.04),Gnom je 2.30.2
Našao sam samo ova podešavanja preko Krusadera

ali ne mogu da menjam ništa jer mi izbaci onu grešku sa predhodnog posta.
[ lord_celtic @ 21.09.2012. 17:28 ] @
promeni dozvole.
[ Jovan 1988 @ 21.09.2012. 19:50 ] @
Jel možeš da budeš precizniji kako to da izvedem?
Ako misliš na ovu drugu sliku ne mogu da menjam ništa jer mi izbaci grešku :
Changing the atributes of files is not supported with protokol smb
[ Jovan 1988 @ 22.09.2012. 08:07 ] @
Posle čavrljanja oko krusadera ukapirao sam da je problem u VLC-u.
Playlistu,video ili pesmu VLC jednostavno neće da otvori.Ali zato Totem hoće sve bez problema.
txt ili pdf sad se otvaraju bez problema.
Ne znam da li mi je pomoglo ovo ili je svo vreme VLC zeza,mada sam prilično siguran da ranije nijedan tekst nije hteo da mi otvori...
Bilo kako bilo,sad radi a vama svima hvala na odgovorima.