[ elmagico @ 30.03.2012. 15:07 ] @
Ova tema bi trebala da da odgovor na jedno pitanje, koje ja licno sebi postavljem od kada sam otisao iz Srbije.

Da li moze dijaspora da se udruzi i napravi neki zajednicki projekat od koga ce korist imati i oni sami a i Srbija. Ima toliko uspesnih nasih ljudi u inostranstvu, sta bi bilo kad bi oni ujedinili svoje ideje i iskustvo.

Pozdrav svim ucesnicima teme.

[ Braksi @ 30.03.2012. 22:30 ] @
Srbi, ujedinjenjenje ?

cuj zemljak, zam da je petak vece, ali nije valjda da si se vec nacvrco ?
[ talas405 @ 01.04.2012. 20:38 ] @
Ja sam iz Srbije. Imam ideju, ali nemam sredstava za realizaciju te ideje... Pa, braco Srbi iz dijaspore, ako imate predloge za saradnju - javite se.

Inace, mogu Srbi da se sloze, samo kada hoce.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 03.04.2012. 15:34 ] @
elmagico - to je moglo, u vremena starih - prvobitnih gasterbajtera, dakle tamo 70-ih i 80-ih godina. Od 90-e pa na ovamo, to ne moze vise na zalost.
Zasto? Pa valjda zato sto nam je radija da komsiji crkne krava nego li ...
[ morihei ueshiba @ 03.04.2012. 15:54 ] @
Ako bi moglo bez suvisnih filozofiranja i cinicnih opaski,bio bi to prvi korak u nekom smislenom pravcu.
Ja sam uvek za.
[ rikelme @ 04.04.2012. 02:58 ] @
@elmagico
Jesi li mislio na udruženje tipa Angel investors koja bi sponzorisala potencijalno dobre ideje iz Srbije ili si mislio na udruženje koje će interno pronalaziti, organizovati i finansirati projekte ? Oba slučaja zahtevaju solidnu organizaciju i resurse - na prvom mestu vreme a potom i novac. Za bilo šta ozbiljnije, potrebna je i određena papirologija, tj da se ponešto stavi i na papir - organizaciju udruženja, poneki akt, kao i papire koji će garantovati investitorima da njihovi novci neće postati nečiji tuđi. Treba organizovati skupove - što stvarne, što virtualne. Razmeniti lična iskustva. Itd...

Treba pitati naše ministarstvo dijaspore za savete
[ elmagico @ 04.04.2012. 08:05 ] @
@ rikelme

Mislio sam za pocetak da otvorimo jednu konstruktivnu diskusiju i da vidimo da li moze iz toga nesto da se razvije. Svaka ideja ili savet su dobro dosli i mogu biti uzeti u razmatranje. Kad bi se pojavio i odredjeni broj zainteresovanih, onda bi mogli da se organizujemo i da pricamo i on daleko ozbiljnijim temama i mozda i o investicijama.
[ morihei ueshiba @ 05.04.2012. 22:50 ] @
@elmagico
Posto si postavio temu,verovatno imas neke ideje u glavi? Opsteg tipa,recimo: postoji rupa na trzistu Srbije u nekoj oblasti,hajde da vidimo zasto je tako i da li bi moglo nesto da se organizuje,a da je prevelik zalogaj za jednog coveka...ili tako nesto.
Nesto kao sa ove teme http://www.elitemadzone.org/t4...oljoprivrednicima-se-nastavlja .
Inace,potpisujem ono sto je rikelme rekao u vezi organizacije.
[ Isak666 @ 09.04.2012. 12:12 ] @
Citat:
elmagico:  Ima toliko uspesnih nasih ljudi u inostranstvu, sta bi bilo kad bi oni ujedinili svoje ideje i iskustvo.

Pozdrav svim ucesnicima teme.

Za pocetak:

http://www.slideshare.net/Wuer...rivremeni-i-virtuelni-povratak

Citat:
Ovaj projekat, koji će se sprovoditi do novembra 2012., namenjen je:
• visoko-obrazovanim migrantima poreklom iz jedne od ciljnih lokacija koji trenutno žive u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu.
• državnim i privatnim institucijama u ciljnim lokacijama.

Kako projekat funkcioniše?

MIDWEB zapošljava kvalifikovane migrante (kadrove) u ciljnim lokaciiama. Oni se biraju na osnovu posedovanog znanja i iskustva i specifičnih potreba ciljnih lokacija. Vreme trajanja privremenog zaposlenja je dva meseca.
Osim fizičkog povratka, kadrovi mogu da prenose znanje i putem učenja na daljinu.

Citat:

Doprinos rekonstrukciji i razvoju Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN .
Kroz MIDWEB IOM daje doprinos rekonstrukciji i razvoju navedenih područja. Ovo se ostvaruje kroz privremeno zapošljavanje visokoobrazovanih stručnjaka poreklom iz ovih područja koji sada žive u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

[ elmagico @ 10.04.2012. 07:52 ] @
Prevashodno sam mislio da mi sa nekim svojim idejama i razmisljanjima dodjemo do neke "pametne" ideje u koju bi vredelo investirati, da li bi ta investicija bila u nasem radu, novcu, iskustvu ili necem drugom nije bitno. Nesto sto npr. ne moze niko kao pojedinac da izvede a kao grupa je to izvodljivo.