[ fantom123 @ 30.03.2012. 21:03 ] @
Imam temu za maturski DIGITALNO UPRAVLJANJE BROJEM OBRTAJ JEDNOSMJERNOG MOTORA, pa da li mi neko ukratko moze objasniit o cem utu da pisem, ili neki sadrzaj da mi predlozi.
[ shadow88 @ 30.03.2012. 23:22 ] @
u principu ti to dodje PWM regulacija , a na to mozes dodati sta ti volja, od potenciometra do displeja koji ti pokazuje duti cycle u procentima i tastera za podesavanje brzine

u principu mozes napraviti mali PWM regulator sa ne555 i umesto potenciometra stavis digitalni potenciometar sa dva tastera, ima ih vec gotovih spakovanih u DIL6 ili DIL8 kucista i ne zahtevaju eksterne komponente osim dva tastera, tako da mozes umesto tastera dodati i optokaplere pa to da ganjas nekim kontrolerom, ili stavi neki UP/DOWN counter kolo pa nakaci sedmodsegmentni displej koji ce da broji od 0-100 i nazad pa svakim pritiskom tastera povecvas ili smanjujes brzinu, a sa countera napravis logiku sa npr BCD signala na dekadni prikaz pa stavis jedan voltage adder da ti na izlazu upravlja tranzistorima koji ce da ganjaju PWM , znaci u principu ti se sve svodi na PWM, sirina impulsa a to mozes menjati kako god ti je volja

i umesto tastera mozes staviti mali enkoder da ti podesava brzinu i eto ti ful digitala
[ fantom123 @ 31.03.2012. 00:19 ] @
Da li mogu u pricu da ubacim i PI i PID regulatore?
[ ZAS011 @ 31.03.2012. 11:09 ] @
Mozes, treba ti povratna informacija o trenutnom broju obrtaja.
[ shadow88 @ 01.04.2012. 16:56 ] @
dobra ideja za enkoder ti je magnet na osovini i halov senzor, nema mehanickih delova i ne smeta mu prljavstina , video sam negde projekat sa tim, postoje gotovi IC za magnetne enkodere
[ ICT Avatar @ 15.09.2012. 09:11 ] @
DC Motor Speed Controller with The Rotary Encoder

http://www.candrian.gr/index.p...avr/dc-motor-speed-controller/