[ Dominator08 @ 03.04.2012. 13:56 ] @
Pozdrav svima,

Zanima me u kojem programu je najbolje raditi prelom teksta, za recimo knjigu od preko 100 strana sa gomilom slika, tabela itd, dakle relativno kompleksna?

Pošto sam prethodnu knjigu radio u Wordu 2007 i dosta se namučio oko toga, jer mi se konstantno dešavalo da nakon izvesnog vremena Word počne da brlja, kada uključim Paragraph marks view ispomera sav tekst, radi neku repaginaciju, pa onda automatska hifenacija neće da radi, pa mi se sav tekst ispretura! Sve to zajedno predstavlja veliki problem pošto u tom trenutku brljanja ja ne znam da li tekst tako stvarno izgleda ili ne, tj. par puta mi se dešavalo da mi on uništi tekst a ja počnem opet da ga ručno sređujem jer nisam primetio da Word u stvari pravi problem. Kada ga ugasim i opet upalim tekst se vrati u normalu, ali posle pola sata recimo opet ista priča. I to mi je dokurčilo..

Ono što mi je najvažnije je hifenacija teksta, da li postoji neki alat ili software (platio bih ako treba) koji će to automatski to da odradi kako valja, u drugim programima za prelom, da se ne cimam sa tim ja ručno? Skinuo sam Office Language Interface Pack 2007 za srpski, koji mi je pomogao dosta, ali sam opet pola posla sam morao da sređujem jer je dosta reči ostalo nepodeljeno po slogovima.. Ne znam da li bi to bio slučaj isto i sa QuarkXpressom ili inDesignom, jer knjiga koja sam radio ima dosta stručnih termina koji se ne sreću u svakodnevnom jeziku pa je to, pretpostavljam, Wordu bio glavni problem oko hifenacije, ne znam kako radi to automatsko deljenje po slogovima, tj. koji su algoritmi..
[ koska @ 03.04.2012. 14:20 ] @
Sto se tice preloma, nema tu mnogo razmisljanja - Adobe InDesign ili QuarkXPress. Otprilike kao 2 klana - Partizan i Zvezda, iPhone i Android, itd. :)
Salu na stranu, moja preporuka stoji na strani Adobe-a. Ako si ikada radio bilo sta u bilo kom Adobeovom programu, interfejs ce da ti bude manje-vise poznat. I ako nisi, opet mislim da je za pocetnike bolji InDesign.

E sad, sto se tice hifenacije, davno je postojao domaci program RAS koji je, ako se dobro secam, radio u formi macroa za Word. Dakle preceslja Word dokument i ubaci posle svakog sloga charcode za soft-hyphen. Posle kad ubacist o u u ID, on prelomi kako treba. Nisam se davno zezao sa tim posto ugradjena hrvatska hifenacija za latinicu obavlja posao, kao i bugarski za cirilicu. :)
[ Dominator08 @ 04.04.2012. 12:17 ] @
Hvala na odgovoru,
što se tiče QuarkXpress/InDesign u pravu si, znam da su podeljena mišljenja i da svako koristi ono što misli da je bolje. Pošto koristim Adobeove programe mislio sam da radim u InDesignu,

da li možeš još samo da mi kažeš

Citat:
koska Posle kad ubacist o u u ID, on prelomi kako treba. Nisam se davno zezao sa tim posto ugradjena hrvatska hifenacija za latinicu obavlja posao, kao i bugarski za cirilicu. :)


ima li InDesign ugrađenu hifenaciju za latinicu i ćirilicu, ili si mislio na Word? Ako sam dobro skapirao, najbolje je prvo odraditi hifenaciju teksta u Wordu pa to onda prebaciti u InDesign..

[ koska @ 04.04.2012. 13:45 ] @
Ako imas taj RAS(tavi) za Word, onda uradis prvo tamo, pa onda kopipejstujes u ID.
Ali pretpostavljam da nemas, tako da prepusti hifenaciju ID-u. Samo u Character podesavanjima setuj hrvatski jezik ako radis sa latinicom, ili bugarski, ako radis sa cirilicom i trebalo bi da je OK.Fora je sa tom hifenacijom da ti programi koji rade to (mislim da postoje i sajtovi koji rade sa eng. jezikom) stavljaju taj soft-hyphen (ili discretionary hiphen) karakter koji spada u grupu nevidljivih.

Na primer, ako probas da prelomis rec "hifenacija" dobices:

hi•fe•na•ci•ja

gde je • taj "nevidljivi" karakter koji sluzi samo da programima za prelom "kaze" gde moze da se prelomi rec.Bar sam ja to tako ukapirao :)

Mozda neko na forumu jos uvek cuva taj RAS negde pa moze da ti posalje.
[ Googladzija @ 04.04.2012. 14:17 ] @
izvinjavam se sto upadam sa pitanjem, nadam se da nije problem...

kako bi bilo najbolje uraditi hifenaciju za QuarkXpress?
[ Dominator08 @ 09.04.2012. 09:06 ] @
Koska hvala na odgovoru i pojašnjenju!

Pozdrav
[ tripkolinjo @ 12.10.2012. 14:53 ] @
Postovani DTP-eovci,Vec vise od 4 godine radim prelom i dizajn. Kao svoj odabir koristim Quark Xpress. Ja radim pretezno prelom dnevne novine, brosure, vizitke i sav sitni prljavi posao. Poceo sam da radim na novom radnom mjestu, i sada se od mene trazim da prelamam knjigu, sto ja na zalost nikad nisam radio. Sa obzirom da je najtezi prelom dnevne novine (zivi prelom), pretpostavljam da knjiga nije teza od toga. Zanima me da li neko moze da mi kaze vise informacija o tome. Neke forice u Quarku. Takodje zanima me kako sve podesiti za prelom (kako podesiti pocetnu stranu), kad odem na new book, otvori se neki mali prozorcic i trazi mi da otvorim u njega neki projekat (uglavnom gotovi), takodje me zanima kako se vezu strane (ne mislim na vezanje lancem, nego znam da sam gledao na nekoj starijoj verziji, mislim 5, da samo ubacis tekst i on ga prospe i sam odredi po materijalu koliko je strana, doduse posle bih dodavao fotose i radio utezanje.) Sadasnja verzija quarka u kojem radim je 9. unaprijed zahvalan i nadam se brzom odgovoru
[ tripkolinjo @ 12.10.2012. 15:22 ] @
U obzir dolaze sva pisana objasnjenja o pocetnim koracima preloma knjige, kao i tutorijali... vezano za quar i In desing (iako ga nikad nisam radio)


SPASAVAJTE!!!