[ Librabicboj @ 05.04.2012. 22:21 ] @
Pitanje je prosto ko zna....

Optika prolazi od moje kuce na nekih 30 metara.
E sad, ona prolazi u susednoj ulici, koja je naravno na 90 stepeni sa mojom ulicom.
Mene, interesuje, kako se opticki kabel (signal iz njega) skrece iz glavnog kabela u neki sporedni kabel, koji je njemu na 90 stepeni.
Ili kojom se tehnikom (kakav razdelnik) se prikljucuju domacinstva, tj. obicne kuce, na opticki kabel, koji prolazi ispred njihovih kapija.

Nadam se da cu u skorijoj buducnosti "skrpiti para" pa da se povezem na optiku, kada je vec tako blizu :)
[ B3R1 @ 11.04.2012. 10:00 ] @
Nije to bas tako jednostavno. Pitanje je ko je vlasnik tog kabla i da li je on deo necije magistralne, agregacione ili pristupne (FTTO/FTTH/FTTC) mreze. I kako vlasnik kabla zeli da se taj kabl koristi.

Hajde da napravim malu analogiju: to sto autoput sa 10 traka prolazi 10 metara pored tvog imanja ne znaci da ces ti moci da se ukljucis direktno sa svog imanja na autoput. Najcesce ces morati da se vozis i po par kilometara dok ne dodjes do naplatne rampe gde se ukljucujes na autoput, zar ne? A da stvar bude jos teza: autoput je najcesce javno vlasnistvo. Opticki kablovi nisu, stavise vecina njih su privatno vlasnistvo operatera.
[ Librabicboj @ 12.04.2012. 16:50 ] @
Zahvaljem na odgovoru.

Sve je to OK sto ste napisali, ali cini mi se da niste bas dobro procitali poruku.

U mom slucaju, je nevazno ko je vlasnik kabela (iako znam ko je vlasnik i za cega ga koristi, i sta planira da radi sa njime u buducnosti)

Mene interesuje cime se to radi, tj. "skrece signal". Posto nisam nasao nigde na forumu to, a u literaturi o optici koju sam citao, nisam jos naisao na taj deo koji opisuje moje pitanje. Znam sta se tacno koristi na kuci, zgradi. Ali ne znam kako se taj kabel koji dolazi do FTTH box konvertera "kaci" na neki "glavni magistralni" kabel, koji prolazi kroz ulicu.

Citat:
Librabicboj:
Mene, interesuje, kako se opticki kabel (signal iz njega) skrece iz glavnog kabela u neki sporedni kabel, koji je njemu na 90 stepeni.
Ili kojom se tehnikom (kakav razdelnik) se prikljucuju domacinstva, tj. obicne kuce, na opticki kabel, koji prolazi ispred njihovih kapija.


Nadam se da ce te mi Vi dati precizan odgovor, s'obzirom da imate veliko iskustvo "u optici". :-)

[ acatheking @ 12.04.2012. 21:58 ] @
Citat:
Mene interesuje cime se to radi, tj. "skrece signal".

U tom slucaju, ako bi ti dali da se spojis direkt na optiku, morao bi da postavis (ili operater usluga) opticki kabal od kuce preko dvorista, do prve spojnice koja se nalazi na ulici, tj u nekom sahtu. Naravno, ukoliko uopste postoji spojnica u blizini tvoje kuce. Ako postoji, tu bi se uradilo spajanje (tzv splajsovanje) optickog vlakna i povezivanje na opticki kabal operatera. To bi dalje podrazumevalo da se na oba kraja tog vlakna postave media konverteri kako bi mogao da dobijes odgovarajuci servis. Malo sam ga razvodnio, ali nadam se da sam ti dao odgovor na konkretno pitanje iz citata :)
[ Librabicboj @ 13.04.2012. 12:11 ] @
@ acatheking

Hvala na odgovoru.
[ Vukr @ 17.04.2012. 12:15 ] @
Hmm sobzirom da pominješ domaćinstva, pomenuću PON (gogole It), u tom slučaju bi se u blizini zgrate postavio ONU, što je jedan veliki pasivni spliter, razdvaja talasne dužine ka korisnicima (nešto poput MUXa na WDM opremi). Pored PONa imaš i P2P FTTH rešenje što je u suštini glupost postavljanja fiber sviča u zgradi (ethernet saobraćaj ide do sviča) a posle se vuku zasebna vlakna od sviča do korisnika. Na starni korisnika se u oba slučaja nalaze neki od novijih FTTH CPE uređaja)

Ovo što je acatheking pominjao može da se primeni na ethernet/pdh saobraćaj, ili da se iz samog okitena i creva izvuče vlakno koje je solo za tebe, što je malo verovatno jel se sve novije tehnologije i primeni istih zasnivaju na uštedi vlakana i iskorišćavanju talasnih dužina. Eh da, etherent saobraćaj preko MC-a može i preko CWDMa da se realizuje, (2 vlakna 1 x TX i 1 x RX), što omugućuje 8 talasnih dužina po vlaknu što bi značilo da 8sam korisnika može da deli isto vlakno (druge talasne dužine su u pitanju tako da je agregacija ne postoji), u tom slučaju bi se pored tog "magistralnog" okitena stavio AddDrop filter, i sa njega bi se izvukla odgovaraća talasna dužina i dalje bi se to vlakno splajsovalo ka tvom domaćinstvu, postoji još dosta tehničkih rešenja koje bi bilo previše da pominjem sada, ali ovo su ti neka aktuelna i ustaljena koja se koriste da domaćem trižštu, akcenat stavljam na PON koji ĆE se tek koristiti.


To što je ulica pod 90 stepeni svakako ne predstavlja problem sobzirom da je vlakno veoma malo i tanko, svakako ga nećeš zalomiti pod uglom od 90 stepeni na ulici koja je Infinity X veća od samog vlakna.

[ Librabicboj @ 18.04.2012. 11:26 ] @
Citat:
Vukr
To što je ulica pod 90 stepeni svakako ne predstavlja problem sobzirom da je vlakno veoma malo i tanko, svakako ga nećeš zalomiti pod uglom od 90 stepeni na ulici koja je Infinity X veća od samog vlakna.


Naravno da necu "lomiti" pod 90 stepeni vlakno....... :-)

Inace, dao si pravi odgovor na moje postavljano pitanje.