[ mmix @ 06.04.2012. 10:02 ] @
| Situacija je sledeca, u kuci su vec (nekada davno) sprovedena 4 cinca izmedju soba, dakle u zidove je ukopana traka sa 4 shielded kabla. Sad tuda hocemo da provucemo ethernet ali po mogucstvu bez rusenja zidova. Ideja (mozda je i debilna, zato pitam) je da 4 cinca koja se vise ne kroiste jednsotavno prekripujemo u jedan ethernet (duzina kabla je ukupno oko 10m). Da li bi to radilo umesto twisted pair kablova? Makar i u 100Mb?
Ima li neko iskustva sa ovakvim stap-kanap resenjem?
|
[ nkrgovic @ 06.04.2012. 10:15 ] @
Traka koja nije nijednom uvrnuta? Osecam preslusavanje na sve strane.... Mozda da koristis samo neke zice, a da one izmedju uzemljis, da glume shield - pa da dobijes Cat 3 ekvivalent, za 10Mbit.
[ mmix @ 06.04.2012. 10:18 ] @
U jednoj sobi imam slobodan deo od jedno 3 m. Da li bi pomoglo da tasturim traku na pojedinacne parove i uvrnem ih na nekoj duzini?
[ maksvel @ 06.04.2012. 10:25 ] @
Ja bih tuda poterao bitove...
:)
Ozbiljno... da se ne mučiš da uvrćeš, bar ne unapred, probaj da samo na krajevima nakačiš na eternet, pa vidi.
Baš me zanima da li će da radi - nadam se da hoće.
Sigurno postoji razlog zbog kojeg si eliminisao wireless? Presporo?
[ mmix @ 06.04.2012. 10:29 ] @
Koja konfiguracija bi bila najbolja sa stanovista minimizacije preslusavanja, par na par, ili da rasparim originalne parove u neki drugi raspored?
[ mmix @ 06.04.2012. 10:32 ] @
Da, wireless sam eliminisao zbog brzine, a i zbog kinte. PReetpostaljam da bih mogao da ih uprgadujem na N, ali to kosta, pre bacanja para prvo da probamo dobru staru stap-kanap tehniku :)
[ valjan @ 07.04.2012. 00:11 ] @
U bivšoj firmi je u jednom udaljenom objektu, između dve hale, bio ukopan telefonski kabel sa nekih 10-ak parica, i lik koji je održavao telefone u firmi me ubeđivao da kroz to može sasvim normalno da se protera i ethernet komunikacija. Bilo je tu oko 30-40 metara kabla, i jedva sam ga naterao da radi na 10Mbit HalfDuplex. A u tom kablu su oba voda u svakoj parici bila međusobno upletena. Tako da je moguće da ćeš uspeti jer imaš svega 10m, ali je i velika verovatnoća da ćeš zbog velikog šuma završiti sa nekom 10Mbit HD brzinom...
[ nkrgovic @ 07.04.2012. 19:51 ] @
Ako su 4 para bas kao traka, tj 8 paralelnih vodova ja bi koristio svaki drugi, a one izmedju uzemljio. Ako su 4 trake koje "nekako" leze u zidu - samo da experimentises...
[ bakara @ 07.04.2012. 20:04 ] @
Citat: mmix: Da, wireless sam eliminisao zbog brzine, a i zbog kinte. PReetpostaljam da bih mogao da ih uprgadujem na N, ali to kosta, pre bacanja para prvo da probamo dobru staru stap-kanap tehniku :)
Danas su wifi ruteri super jeftini, tesko da se isplati zezati se sa time, a imas i onu opciju preko struje da umrezis...
[ rajco @ 07.04.2012. 21:59 ] @
Najjeftiniji Wi-Fi b/g ap će ti biti brži od tog rešenja(ako ga nateraš da radi). Za dve hiljade dinara možeš naći nov ap, a polovan i manje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|