[ NelleKimi @ 08.04.2012. 17:36 ] @
Postovani preduzetnici, koliko cesto koristite Vas status pravnog lica za kupovinu opreme, kancelarijskog pribora ali i drugih stvari koje generalno nisu iskljucivo za potrebu vase firme? Kako to sredjujete sa vasim knjigovodjama i na koji nacin popunjavate naloge za prenos? Da li ste nekada imali problem sa poreznicima zbog toga?
[ Java Beograd @ 09.04.2012. 07:35 ] @
Nije li od uvođenja PDV ovakva problematika stavljena "ad-akta" ?
[ NelleKimi @ 10.04.2012. 09:43 ] @
Na sta mislis konkretno? Uvek sam izbegavao ovakvu kupovinu jer nisam bio siguran kako se to pravda.. radim bez knjigovodje sve..
[ MagicMaster @ 07.05.2012. 19:03 ] @
A ja sam sve živo kupovao preko firme ... i kanc materijal, i gorivo, i klimu, i TV, i sanitariju WC šolja i lavabo išlo preko firem .... treba za lokal, beš ga ...

Na kraju godine od zarade odbiješ te rashode, i platiš manji porez na dobit ....

Naravno, ne mogu da kupujem 3 puta godišnje WC šolju, ali sanitariju hemikaliju recimo sam kupovao ... održavam higijenu na radnom mestu ... Šta je tu čudno?

Uzimao sam bre i račun iz kafane kada dobavljača odvedem na ručak, i to je trošak ....

[ sinisamilutinovic @ 12.12.2012. 13:44 ] @
Dve stvari su ovde rizicne sa aspekta poreza na dobit. Troskovi koji nisu dokumentovani se ne priznaju(nadam se da niste imali upustanja u ovakvu vrstu avanture) i troskovi koji nisu nastali u svrhu obavljanja poslovne delatnosti se takodje ne priznaju kao trosak. Znam da ce uslediti pitanje, sta je trosak koji nije nastao u svrhu obavljanja poslovnih delatnosti? To je trosak za koji je evidentno da nije mogao biti ostvaren u cilju biznisa.

Recimo bavite se prodajom igracaka, i imate trosak recimo reparacacije nakita, ili trosak nabavke dresova, kupovinu obuce i sl-jasno je da su u pitanju troskovi koji nisu nastali u svrhu obavljanja poslovne delatnosti i ovakvi troskovi nece biti poreski priznati iako je placanje izvrseno sa racuna firme

Sa druge strane u toj istoj firmi dakle prodaja igracaka imate troskove goriva, sredstava za ciscenje, kancelarijskog materijala-svi ovi troskovi mogu se vezati za Vas primarni biznis pa ce kao takvi biti poreski priznati.
[ Predrag Supurovic @ 12.12.2012. 13:57 ] @
Samo ako si preduzetnik-paušalac, možeš da kupuješ sa rčauan firme šta god hoćeš. U svim ostalim slučajevima možeš da kupuješ samo ono što je realno potrebno za firmu, a to što kupiš mora i da se nalazi u posedu firme.