[ izida @ 08.04.2012. 20:51 ] @
Treba mi mala pomoc oko pokretnog sistema,pre nekih 5 godina je postavljen,mislim da su se pozicije malo mrdnule,hocu to da koliko toliko dostelujem.
Po kom transponderu da se orjentisem za 13E? Koji da trazim da bih mi signal bio sto bolji? Znaci zanima me za 13E,16E i 19E.
Inace se nalazim u Beogradu, antena je od 1.2m i skystar HD kartica.
[ Lappy @ 09.04.2012. 01:04 ] @
Evo da napisem nesto na ovom forumu nakon 100 godina

Nisi video odgovor na msn-u?

Svi TP-i na tim satelitima su dovoljno jaki, nema sada neki kao drasticno slabiji pa da se po njemu podesava. Probaj na primer za 19.2 onaj TP gde je ZDF, nesto je nizi signal, pa po njemu podesi. A cim podesis Astru, ovi na 13 i 16 ce isto biti ok.
[ izida @ 09.04.2012. 19:30 ] @
Nisam nista video na msn-u,ok ovo za ZDF transponder,a kako mislim da da ce i 13e i 16e biti ok kad namestim Astru?
Kad kacis nekome pokretni sistem kao sto si meni,pretpostavljam da nadjes neku startnu poziciju nek bude 19.2e. Sta posle radis da hoces i signal na 13e? Koji transponder trazis?
[ Lappy @ 09.04.2012. 20:45 ] @
A bas sam opširno opisao na msn, ne znam što nije stiglo

13 16 i 19 su veoma blizu, po 3 stepena, polarmount (ono na šta su zakačeni motor i antena) se tako kreće po putanji da je nemoguće da 19 ima dobar signal a 16 i 13 loš, jedino ako nešto smeta (drvo, kuća, godzila..)

Za podesavanje se koristi merač polja, koji pokazuje nivo signala za ceo opseg TP-a, znači sve što satelit emituje. Kada se tako podesi putanja, onda se jos došteluje na pojedinačnim, slabijim transponderima.

Ali nije neophodno to, nego odaberes par referentnih, jačih TP-a, na primer (da ne tražim frekvencije, pišem ime kanala) na 42 istok TRT 1, na astri na bilo koji, neki na thoru, npr bilo koji od onih UPC kanala i jos na hispasatu bilo koji.

I vrtis dok sve nemas sa najboljim signalom, jednostavno

Ne znam, taj deo je malo teže objasniti, ali za tvoju poziciju 19.2 dodje skoro vrh putanje, ti si negde na 20 istok, ovo je samo stepen zapadnije. Ali to je u nekim idelanim uslovima, dovoljno je da samo neki šraf na polarmountu više zategneš i to se poremeti, ali grubo, tako je. I znači krene se od toga, stavi se antena u položaj da gleda skroz ravno, malo je mrdneš na zapad (taj kao jedan stepen) i nadjes najbolje što može astru. Onda vrtiš motorom na neku stranu satelit po satelit i uz korigovanje antene na nosaču levo/desno i elevacije gore/dole i normalno vožnju motorom, podesiš da ima signa što bolje može od 45istok do 30w.
(da bude jasno, ako imaš maksimalan signal na 30w i 42 istok, podrazumeva se i da je sve izmedju dobro podeseno, pitao si to na početku. putanja je ono što se podešava, nema potrebe svaki satelit proveravati, samo referentne tačke)

Kada podesiš tako najbolje što može onda predješ na slabe TP-e, na primer skandinavski snop sa Thora i Siriusa, slabije TP-e sa 28.2 (na primer svi SD filmski kanali) i finim podesavanjem izvučeš maksimum, pazeći istovremeno da ne narušiš putanju.

Treba da stvoriš sliku kako izgleda linija koju antena iscrtava po nebu i šta koja korekcija na anteni radi sa tom linijom. Na primer ako odes na thor i vidis da je signal loš, motorom si podesio maksimum, onda pritisneš antenu na dole, poguraš na gore, vidiš na koju stranu raste signal, ako raste kada guraš dole, znači da ide previsoko. Onda celu antenu mrdnes malo levo. A takodje pratiš kako to utiče na druge satelite pa koriguješ i elevaciju šrafom na polarmountu.

Hah, al' sam objasnio, samo zbunjujuće deluje verovatno, ali tako nekako se radi. Ali u tvom konkretnom slučaju, antena je vec montirana pravilno, putanja je podešena, verovatno se samo nosač nakrivio, možda bi bilo dovoljno samo da odvezeš antenu na astru i ništa ne diras osim da izvučeš najbolji signal pričvršćivanjem nosača za zid. Tako bi sve ostalo trebalo automatski da se popravi.

[ commando @ 10.04.2012. 07:53 ] @
Opet nesto nije jasno? Kako naci slabe transpondere na astri i skenirati po njima, da bi izvukli maximum.
Pa prosto i to vec ima FSF i HD2 kartu... Ne znam sta nije jasno? Evo mozda ova slika objasni nesto.

[ izida @ 10.04.2012. 11:00 ] @
Nisam znao da trazi signal na slabim transponderima,uvek sam mislio da za to ide najjaca tacka.
A sta je znacajnije u ovoj slici? Signal ili kvalitetet? Sta da mi bude sto bolje od te 2 stavke?
[ juann @ 10.04.2012. 11:59 ] @
Citat:
izida: Nisam znao da trazi signal na slabim transponderima,uvek sam mislio da za to ide najjaca tacka.
A sta je znacajnije u ovoj slici? Signal ili kvalitetet? Sta da mi bude sto bolje od te 2 stavke?


I jedno i drugo, nivo signala i kvalitet signala da budu što veći.
[ izida @ 10.04.2012. 12:17 ] @
Mene buni kvalitet koji pokazuje HD 2 karta na HD kanalima,previse je statican,93% ili 94%.
[ zilenk @ 10.04.2012. 12:46 ] @
Za HD2 karticu to treba tako da bude. Traži na SD kanalima, tamo ćeš na Astri imati raspon od 60%- 80% u zavisnosti od transpondera.
[ commando @ 10.04.2012. 21:10 ] @
Pise ti sta je sta. Signal je jacina sipnala a qvalitet je kvalitet signala. Sto vece to bolje, pod uslovom da ne varira. Meri se na slabijim transponderima jer lad nadjes na slabijim ok normalno da ces na jacim da imas max. Sta ti znaci da nadjes jake a slabih nema nigde. Kao sto vidis kad nadjes te signale 70% nacices i te 80 i 90
[ jovovuk @ 12.04.2012. 21:36 ] @
Ma znate staje kad se sve sabere i oduzme stvarno al stvarno za mene je sada Polarismedija kralj duo paket za 8 eura pa to nema nigdje je dina zamjerka sto nema Studio B.
Netreba vise stelovat vako onako jednostavno uzet i gledat prije sam imao 3 antene na kuci i gonjao se sa signalom.
stvarno su jeftini.