[ nenad_ppx @ 09.04.2012. 17:17 ] @
moze li mi neko objasniti kako se pravi flux pasta (sta je moze zamjeniti..neka kiselina??) za lemljenje,posto mi bas ne prijanje lem kako treba...??? |
[ nenad_ppx @ 09.04.2012. 17:17 ] @
[ ZAS011 @ 09.04.2012. 18:02 ] @
Za lemljenje cega?
Ako lemis oluke onda neutralises sonu kiselinu cinkom. Ako lemis fine stvari, one kojima se bavi ovaj forum, mozes da rastvoris kolofonijum u 1) nitro razredjivacu ili 2) alkoholu (preporucuje se denaturisani). Ja preferiram varijantu pod 1), brze ispari razredjivac i plocica prestane da bude "lepljiva". [ bogdan.kecman @ 09.04.2012. 18:39 ] @
pogledaj http://dangerousprototypes.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=3889
bas smo spomenuli nekoliko vrsta flux-a. Mesavina kalafonijuma i iso-propil alkohola (ili nitro razredjivaca) ubija kako dobro radi, jedini problem je mora posle da ocistis posto ostane musava ploca. Imas razne no-clean flux-ove koji su dosta skuplji, neki rade neki ne rade, ali se ne ciste [ zmajtv @ 10.04.2012. 00:33 ] @
Citat: nenad_ppx: (sta je moze zamjeniti..neka kiselina??) za lemljenje,posto mi bas ne prijanje lem kako treba...??? Ako je u pitanju elektronika, nemoj nikako da koristis kiseline niti kiselinske paste. To je smrt za bakarne folije i nozice elemenata. Ja baš nikad ne koristim flux kod običnog lemljenja jer u kvalitetnoj leguri za lemljenje ima dovoljno kalofonijuma. Zato uvek vodim računa koji kalaj uzimam. Naslonis ga na nozicu i onda lemis. Das priliku fluxu iz kalaja da sidje na ploču i nožicu. Ako ga prenosis lemilicom, onda nece da prianja. Ako ti je kalaj loš, i površine nečiste, teško da će ti pomoći bilo kakav flux. Kod bezolovnog kalaja i kod lemljenja duvaljkom mora flux. U evropi su zabranili upotrebu olova, uveli su standard Pb free u elektronici. Kod nas još uvek ima olovne legure koja je dosta laksa za rad. [ nenad_ppx @ 10.04.2012. 17:50 ] @
moze li mi ko objasniti sta je ustvari kolofonijum...i ja imam nekakav kalaj (SOLDER CF-10 ; MODEL B-3 ; FLUX 2.0% ) jeli ovo malo flux-a ili normalno?? LP
[ ZAS011 @ 10.04.2012. 18:27 ] @
http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&search=KOLOFONIJUM
http://beleske.com/komercijalno-poznavanje-robe/drvo.html Dovoljno? Inace u toj tinol zici sto imas, 2% fluksa bi trebalo da je dovoljno. [ bogdan.kecman @ 10.04.2012. 19:04 ] @
dovoljno za trough-hole ako umes da lemis, za smd moras da koristis externi flux
[ grabik @ 10.04.2012. 20:55 ] @
Citat: nenad_ppx: moze li mi ko objasniti sta je ustvari kolofonijum...i ja imam nekakav kalaj (SOLDER CF-10 ; MODEL B-3 ; FLUX 2.0% ) jeli ovo malo flux-a ili normalno?? LP Kalafonij ti je preradjevina od od crnogoricnog drveta, ona smola sto drvo ako je osteceno ispusta, ova sa drveta nije najpogodnija ima jos stosta unutra , negdje sam video na kile da prodaju ali nemam pojma gdje, drugo u trgovinama muzickih instrumenata , mazu zice gudackih instrumenata njome. [ bogdan.kecman @ 10.04.2012. 21:11 ] @
ne mazu se zice nego strune na gudalu :D
[ ZAS011 @ 10.04.2012. 22:00 ] @
Gudala, grabik, Gudala
![]() Za Violine, Viole, Violončela i Kontrabasove. A mi mažemo pločkice ![]() [ zmajtv @ 11.04.2012. 08:56 ] @
Koristi se ga i mlinari za kajiševe
![]() [ nenad_ppx @ 11.04.2012. 17:20 ] @
hvala svima na pomoći...!!!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|