[ Open93 @ 19.04.2012. 14:38 ] @
| Treba mi pomoc dobre i lose stvari jednih i drugih. Tj. odnos izmedju njih. jedino sto sam nasao je da je manjih dimenzija samo napajanje prekidacko od linearnog, sto znaci da je verovatno i hladjenje bolje... Ali sad mi treba konkretno oko same stabilizacije izlaznog napona odnosi.... Hvala
|
[ guja011 @ 19.04.2012. 16:22 ] @
[ Open93 @ 19.04.2012. 17:49 ] @
Hvala puno majstore
[ mikikg @ 20.04.2012. 11:01 ] @
Gore spomenuti linkovi imaju fin pregled obe vrste napajanja.
Generalno gledano, linearna napajanja se koriste kod nesto "finijih" sprava kao sto su audio predpojacivaci / pojacivaci, radio/komunikacioni uredjaji ili merna tehnika (tj delovi merne tehnike zaduzeni za obradu ulaznih signala) dok su prekidacka napajanja dovoljno korektna za napajanje digitalne elektronike ili nesto zahtevnije potrosace zbog vece efikasnosti tj manjih gabarita. Naravno u narednim godinama ovaj odnos ce cigurno da se poveca u korist prekidackih napajanja ali za neke namene ce i dalje tesko to biti ostvarljivo - recimo za radio tehniku, nemoguce je koristiti prekidacki ispravljac koji ima radnu ucestanost od npr 3MHz a napajas deo uredjaja koji radi/prima signale na istoj toj ucestanosti = uredjaj ce da "hvata" te signale od samog ispravljaca sto sigurno nije cilj :) Ovde isto dolazi u obzir i svi parni/neparni harmonici ... Prakticno i moze da se koristi ali uz obavezno koriscenje i dodatnih linearnih regulatora a same switchere gurnu tamo negde u cosak plocice i pregrade sa dosta limova + sve mere za filtriranje i smanjivanje smetnji ...
[ macolakg @ 20.04.2012. 19:46 ] @
Evo takodje izvrsnog stiva, skini ga sa neta: Marty Brown - Power Supply Cookbook
Ovo sledece bi vec morao da kupis, ali mislim da je manje od 1000 dindzi: Mr Radojle Radetic - Tranzistorski pretvaraci
Pozdrav
[ Open93 @ 02.05.2012. 21:53 ] @
Hvala momci znacilo mi je puno :)
[ Slobodan čovek @ 03.05.2012. 08:28 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.