Citat:
Euronymous: Imam "takav fazon" u kuci,naime radi se o logitech Z3 gde je driver mislim 3-4 inca samo,sa dosta velikim hodom membrane,a spolja je membrana mislim 8 ili 10 inca. Zadovoljan sam dubinom i jacinom tog prkna

U planu je bilo da pravim,isto to,samo da ganja 12ica neku momacki veliku membranu,ali sam zbog gabarita odustao

(sto same kutije, sto i membrane )
Sto se tice fq , komotno do 150-200hz. Ovaj moj mislim da je odsecen na 150.
Vidiš, Z3 sam više puta vidio kod frendova, ali nikad mi nije ni na kraj pameti palo da je riječ o passive radijatoru. Mislio sam da je ono driver
No pada u vodu isplativost PR sistema. Mislim da je staviti velik zvučnik umjesto radijatora još uvijek bolje riješenje, a mislio sam da je radijator bolji jedino ekonomski, odnosno mislio sam da ta čuda ne koštaju ništa a na eBayu su dosta skupi. Definitivno ih neću kupovati jer bi za te pare vjerojatno mogao i driver rabljeno da nađem. Ostaje mi naći nekog tko nezna cijeniti kakve dobre zvučnike koje je spalio pa da mi pokloni srpežene drivere koje je mislio baciti, i ručno skinut magnet i kalem
Sad mi razne ideje s time padaju napamet. Pošto imam 2 ista para Pioneer zvučnika 13cm i jedan par horni, uvijek sam si mislio napraviti neke kutije ovako za žurke i slično, i uvijek su mi lijepše i močnije izgledale duboke kutije (u dubini da su duge) pa bi mi taman lijepo u takvu kutiju sa strane stao neki radijator do 20 cm
Koliko veliku ulogu igra sam položaj PR jedinice? Vidim da ih svugdje stavljaju: ispred, iza kutije, bočno itd.
Čuo sam i da su dobri subwooferi čiji driver gleda prema podu. Pa subwoofer koji sam spominjao bi mogao tako napraviti: driver okrenut prema podu (uz uvjet da se stave visoke noge) i ispred PR od barem 20 cm (pošto je driver 16). Mislim da bi se puno bolje čuo nego sad u relativno maloj kutiji i sa bass reflexom od materijala od kojeg se pravi wc papir