[ bogdan.kecman @ 01.05.2012. 22:15 ] @
uzeh danas da uporedim izlaz iz ovog rubidijuma sa kristalom u pecnici koji se nalazi u ovom agilent counteru i reko, pustim agilent da mi meri freq izlaza iz rubidijuma i tu cu dobijem sve sto me zanima ... i rezultati su prilicno interesantni pa reko da podelim.... Tokom testa, temperatura oko mog stola je isla od 18C do 31C (palio gasio klimu, otvarao vrata..) da bi dobio sto bolji odgovor. Rubidijum je bio na cca 50C sve vreme (pasivno hladjenje) Da bi video stabilnost HS-a, pustio sam ga da na 100k samplova racuna STANDARD DEVIATION (standardna devijacija), i standard deviation je 0.0072 sto je po meni bas dobar rezultat i pokazuje da je HS oscilator prilicno stabilan. To nista ne govori o njegovoj tacnosti, samo o stabilnosti ... MEAN (srednja vrednost) vrednost ima veze sa tacnosti sprave, 9,999,999.710,1 Hz MAX vrednost: 9,999,999.72 MIN vrednost: 9,999,999.69 Dakle, ovaj interni HS oscilator u pecnici je stabilan, ali nije 100% tacan, posle kalibracije bi trebalo da bude i tacan i stabilan tako da za standardna merenja sa ovih 10 cifara koliko ima potreba za externom referencom i nije tako znacajna ... no, naravno, kada je vec tu :D |