[ BasharTeg @ 02.05.2012. 07:48 ] @
Moj brat ima diplomu više škole (tadašnje zvanje "mašinski inženjer") po starom programu sa Politehničke akademije na Novom Beogradu, završenu pre uvođenja bachelor i master studija.

Može li on na nekoj od "novih" škola (to se zove sad visoke škole strukovnih studija, ako se ne varam) da položi diferencijalne ispite i da dobije Bachelor diplomu (ili bilo koju novu diplomu koja bi bila klasifikovana kao H+/A3 na www.anabin.de, što će reći sa licencirane visoke škole/faksa u Srbiji)? Ja mislim da je od bivše Politehničke akademije (imala je višu tehničku i višu turističku) sada nastala "Visoka tehnićka škola strukovnih studija Novi Beograd").

Zna li neko, ili ima li iskustva, koliko ispita je tu potrebno (po pravilu)? Da li mu priznaju tu diplomu više škole kao 2 godine visoke škole strukovnih studija ili to ide drugačije? Ne mora da bude na ovoj istoj školi, može i negde drugde - što manje diferencijalnih ispita i cimanja, to bolje, nravno. Kakva su vaša iskustva?[Ovu poruku je menjao BasharTeg dana 02.05.2012. u 08:59 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao BasharTeg dana 02.05.2012. u 15:59 GMT+1]
[ the_tosic @ 02.05.2012. 07:57 ] @
Mozda ti ovo ne znaci al ajd.

Cuo sam za decka koji je zavrsio visu Elektrotehnicu energetiku, presao je na FTN u Novom Sadu i priznali su mu dosta (koliko tacno, ne znam) ispita, morao je da polaze neku razliku, uglavnom iz prve i druge godine.
E ovo rekoh jer mislim da mu na ETF u BG ne bi prihvatili verovatno nista od ispita. Tako da mozda mu se isplati da predje i negde u unutrasnjosti na fax jer pretpostavljnam da mu bachelor treba za blue card (video sam da si aktivan na toj tebi).

Da sam na njegovom mestu, napravio bih spisak fakulteta od interesa, i poslao mailove prodekanima za nastavu, pa posle par dana i nazvao one koji nisu odgovorili.
[ BasharTeg @ 02.05.2012. 08:13 ] @
Da, on ima A2 diplomu sa H- škole, a njemu treba bachelor ili bilo koja slićna diploma klasifikovana kao H+/A3 na anabin.de za Blue Card :)

Dakle, bilo šta što je licencirano od strane Srbije kao "visoka škola" i da na anabin.de odgovara bachelor-u odnosno starom nemačkom dipl.ing. (FH), što će reći visokoškolskom obrazovanju.

Gde je to najlakše/najbrže dobiti (i.e. najmanje diferencijalnih ispita / najlakši diferencijalni ispiti / najkraći put sve u svemu)? Novac za dif. ispite, upis, prepis i slično nije bitan, dakle može i privatna škola, i ne mora da bude u BG - ali samo ako je škola akreditovana i ako je diploma akreditovana. Čak nije ni bitno da diploma bude baš mašinstvo, može praktično bilo šta u vezi nekakve tehnike :)