|
[ Jericho @ 08.05.2012. 02:17 ] @
| Pozdrav,
Unapred se izvinjavam ako vec postoji slicna tema, ali ja u temama slicnih naziva nisam uspeo naci ono sto meni treba.
Naime, mislio sam da cu u 3 klika uspeti da zamenim sadrzaj jedne kolone sadrzajem iz druge, ali se ne snalazim.
Imam prevedenu veliku bazu, a fajl za koji mi treba funkcija sadrzi manji broj podataka koji se nalaze u velikoj bazi (takodje *xls)
Da ne bih prevodio iste stvari jos jednom, mislio sam da uz pomoc funkcije VLOOKUP (ili mozda IF) pronadjem identicne sifre (kolona B) u velikoj bazi i automatski zamenim vrednosti u koloni E vrednostima iz velike baze.
Drugim recima, uporedio bih kolone B, i tamo gde je vrednost celija identicna, zamenio bih vrednosti kolone E u manjem fajlu vrednostima iz kolone E iz vec prevedene baze.

Nadam se da nisam previse zakomplikovao pitanje, pokusavao sam vise varijanti, ali bez imalo uspeha. |
[ FOX028 @ 08.05.2012. 10:34 ] @
To bi postigao sa VLOOKUP funkcijom, ovde imas opis kako ona radi
http://www.ic.ims.hr/office/excel2003/funkcije/pretrazivanje/vlookup.html
ako negde zaglavis okaci tu tvoju bazu pa da resimo problem
[ 3okc @ 08.05.2012. 10:43 ] @
VLOOKUP može da radi sa tabelama iz drugih fajlova, ne vidim u čemu je problem.
Dakle, samo sa VLOOKUP možeš sve rešiti, jedino će postupak biti nešto kompleksniji:
1) u pomoćnoj koloni, upotrebi VLOOKUP i kao poslednji argument navedi FALSE -da bi se pretražilvanje vršilo po egzaktnim vrednostima.
2) Da bi išta mogao da menjaš, potrebne su ti vrednosti umesto formule pa izvrši konverziju u toj koloni sa Copy > PasteValues.
3) Sad, pošto je pretraga vršena po egaktnim vrednostima, gde god nisu nalažene, stajaće ti N/A greška - sve te ćelije isprazni sa ReplaceAll.
4) Obuhvati pom. kolonu i Copy (obrati pažnju da ćelije sa greškama moraju biti prazne).
5) PasteSpecial preko starog opsega i potvrdi opciju SkipBlanks.
-Gde god su bile prazne ćelije u pomoćnoj koloni, zadržaće se postojeći podaci.
[ djoka_l @ 08.05.2012. 10:58 ] @
Evo ti primer, kombinacija formule IFERROR i VLOOKUP
[ Jericho @ 08.05.2012. 12:18 ] @
Previse sam glup za ovo. Probao sam sa prvim uputstvom, ali ocito ga nisam bas shvatio.
Citat: 3okc:
2) Da bi išta mogao da menjaš, potrebne su ti vrednosti umesto formule pa izvrši konverziju u toj koloni sa Copy > PasteValues.
3) Sad, pošto je pretraga vršena po egaktnim vrednostima, gde god nisu nalažene, stajaće ti N/A greška - sve te ćelije isprazni sa ReplaceAll.
4) Obuhvati pom. kolonu i Copy (obrati pažnju da ćelije sa greškama moraju biti prazne).
5) PasteSpecial preko starog opsega i potvrdi opciju SkipBlanks.
-Gde god su bile prazne ćelije u pomoćnoj koloni, zadržaće se postojeći podaci.
Ovo mi nije bas najjasnije, tacnije receno uopste mi nije jasno kako da nalepim vrednosti, a da to ne pregazi stare vrednosti bez ikakvog pravila. I da li to radim pre funkcije, posle funkcije, ili u okviru funkcije?
Citat: djoka_l: Evo ti primer, kombinacija formule IFERROR i VLOOKUP
Do ovog dela nisam uopste ni stigao.
Evo u prilogu mali fajl kao primer, tu je moja netacna funkcija, pa ako moze neko da pogleda i ispravi, bio bih mu zahvalan. Sve je na istom fajlu, i mini baza i mini ciljni fajl. Polje E3 ciljnog fajla treba zameniti odgovarajucim iz baze, na osnovu poklapanja vrednosti iz B kolone.
[ djoka_l @ 08.05.2012. 12:23 ] @
Ne možeš da "zameniš" polje. Možeš da dodaš novu kolonu, možeš da kolonu e iskopiraš na drugo mesto, a da u kolonu E staviš formule, ali NE MOŽEŠ da zameniš kolonu formulom, a da ti ostane stara vrednost ako VLOOKUP ne nađe vrednost.
Evo ti nazad tvoj primer. Na prvom listu su vrednosti iz kolone E prekopirane u kolonu K, pa je onda u kolonu E stavljena VLOOKUP formula.
[ 3okc @ 08.05.2012. 12:41 ] @
Ispravna formula je E3=VLOOKUP(A3;Baza!A3:I11;5;FALSE)
A kako se formula koristi pokriveno je u HELP-u i u barem stotinak primera samo na ovom forumu, da ne idemo dalje.. stvarno ne vidim šta bi iko imao na sve to da doda a da već nije objašnjeno.
Za neke stvari moraš sam da se potrudiš i da - naučiš. ;)
Dao sam ti postupak u koracima pa ih još i numerisao tako da mi nije jasno šta te buni oko redosleda? Prvo radiš one sa nižim rednim brojem i to onim redom kako je navedeno. Ako te plaši kako će PasteSpecial da radi isprobaj ga na nebitnim podacima.
[ Jericho @ 08.05.2012. 13:22 ] @
Citat: 3okc: Ispravna formula je E3=VLOOKUP(A3;Baza!A3:I11;5;FALSE)
A kako se formula koristi pokriveno je u HELP-u i u barem stotinak primera samo na ovom forumu, da ne idemo dalje.. stvarno ne vidim šta bi iko imao na sve to da doda a da već nije objašnjeno.
Za neke stvari moraš sam da se potrudiš i da - naučiš.
Dao sam ti postupak u koracima pa ih još i numerisao tako da mi nije jasno šta te buni oko redosleda? Prvo radiš one sa nižim rednim brojem i to onim redom kako je navedeno. Ako te plaši kako će PasteSpecial da radi isprobaj ga na nebitnim podacima.
Pa citao sam razna uputstva i opet nisam shvatio da u "table array" mora da se uzme opseg cele "source" tabele, a ne samo kolona koju zelim da uporedim. A sto se tice pogresne kolone u VLOOKUP, tu sam shvatio da se broji od kolone koja se poredi, a ne apsolutni broj kolone (tu bi se dalo ocekivati da se kolona oznaci sopstvenom adresom, npr. Baza!E).
Ne opravdavam svoje neznanje, ali trudio sam se da resim problem sam, i citao sam mnoge relevantne teme (doduse ne i help file)
Paste special nisam ni koristio, prosto sam odradio Autofill, i posto sam podatke u obe tabele stavio u rastuci niz, uvek ce trazeni rezultat biti u opsegu sire baze (za obrnuti slucaj bilo bi komplikovanije).
Ono sto je najvaznije, funkcija radi, i zahvaljujem se svima na pomoci i savetima
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|