[ sikeey @ 09.05.2012. 10:07 ] @
| Imam problem sa jednim motorom.U pitanju je motor za koji mi majstor iz servisa kaže da je dvobrzinski a meni po šemi deluje kao da je klasičan zvezda /trougao. Desilo se da nije hteo da radi ,izbacivala je zaštitna sklopka. Proverio sam kad ono kontaktor zalepio.Promenim kontaktor i sve je radilo OK nekih 5-6 sati kad opet zalepili kontaktori .Ovog puta 2 komada.
Koji je razlog što se kontaktori zalepe?Imate li neki savet?
Sve je povezano po šemi po kojoj je i ranije bilo i sve je radilo kako treba.

|
[ guja011 @ 09.05.2012. 10:12 ] @
koliko si siguran u kvalitet tih kontaktora?
[ sikeey @ 09.05.2012. 10:18 ] @
To su telemahanikovi kontaktori koji su radili nekoliko godina.
Juče je bio zalepljen 100K4 i promenio sam ga istim i sve je radilo kako treba da bi danas zalepili i 100K4 i 100K6. Promenim oba kad ono opet zalepi sad 100K4.
Da li bi trebalo da je 100K7 motorna sklopka a 100K6 zvezda?
[ sikeey @ 09.05.2012. 10:18 ] @
To su telemahanikovi kontaktori koji su radili nekoliko godina.
Juče je bio zalepljen 100K4 i promenio sam ga istim i sve je radilo kako treba da bi danas zalepili i 100K4 i 100K6. Promenim oba kad ono opet zalepi sad 100K4.
Da li bi trebalo da je 100K7 motorna sklopka a 100K6 zvezda?
[ tdjokic @ 09.05.2012. 11:11 ] @
Ako je nesto radilo dugo a sada ne radi onda se neka komponenta pokvarila. Ja kao laik tipujem na namotaje motora. Kazes da je radilo nekoliko sati, dok se motor dobro zagrejao, pa je opet negde probilo u nekom od namotaja i izazvalo vecu struju, koju kontaktor nije mogao da izdrzi. Verujem da je i prvo lepljenje izazvano na isti nacin, zato su dva ista kontaktora stradala na isti nacin.
Izvinite ako lupam, vec sam naglasio da sam laik, nemam zvanicno elektro obrazovanje ali volim struju i do sada je [hvala bogu] i ona volela mene, sve uglavnom na nivou kucne instalacije i minimalnih preradi kucnih aparata, i naravno sklapanje i rasklapanje racunara, sto nema neke velike veze sa temom.
[ sikeey @ 09.05.2012. 11:38 ] @
Izgleda da ono nije klasična veza zvezda trougao.Problem je što nije u pitanju klasični asinhroni motor nego je u pitanju dvobrzinski motor YY/Y a ne znam kako da ga ispitam.Ako neko zna kako se ispituje neka kaže. Google je bio baš škrt za informocije tog tipa.

Merio sam otpor namotaja i sve kombinacije sam zapisao pošto ne znam kako se ispituje ovaj tip motora.
[Ovu poruku je menjao sikeey dana 09.05.2012. u 12:48 GMT+1]
Podaci motora:
ELECTRAMO
TYPE DA 112M4/8PCV
CONN. YY/Y
400V 8,6A 4KW 1430 RPM
400V 2,75A 10 KW 710 RPM
[Ovu poruku je menjao sikeey dana 09.05.2012. u 14:47 GMT+1]
[ aleksabu @ 09.05.2012. 17:35 ] @
[ bojanst @ 10.05.2012. 23:11 ] @
[ glackop @ 11.05.2012. 00:47 ] @
Taj motor sa dve brzine/takozvana dupla zvezda/ kada radi u manjoj brzini treba da ukljuci samo K4 a u vecoj brzini K6 i K7,tebi se verovatno desava da se ponekad istovremeno ukljuce K4 i K6 sto nikako nebi smelo pa su zato zalepili.
[ tdjokic @ 11.05.2012. 02:35 ] @
Citat: glackop: Taj motor sa dve brzine/takozvana dupla zvezda/ kada radi u manjoj brzini treba da ukljuci samo K4 a u vecoj brzini K6 i K7,tebi se verovatno desava da se ponekad istovremeno ukljuce K4 i K6 sto nikako nebi smelo pa su zato zalepili.
Opet "glas iz mase" mene kao laika. Zasto se to dogadja? Jer: Citat: Sve je povezano po šemi po kojoj je i ranije bilo i sve je radilo kako treba. Stavljeni novi kontaktori i opet se zalepilo.
Off topic: "dupla zvezda" - zanimljiva stvar, prakticno dva motora u jednom, da bi korisnik imao dve brzine za neku stvar?
[ veselinovic @ 11.05.2012. 05:25 ] @
Sa slike koja je postavljena se jasno vidi da je motor otisao u vjecna lovista.
Iduce pitanje je zasto zastite nisu odradile, a morale su, i zasto one nisu zastitile kontaktere, a morale su.
[ sikeey @ 11.05.2012. 09:54 ] @
Pa zaštitna motorna sklopka je iskočila i isključila ceo pogon, ali je kontaktor ostao zalepljlen iz meni nejasnog razloga.Posle promene K4 proverio sam omski izlaze ka potrošaču i ustanovio da je sve u redu. Čak sam i isključio potrošača (pre motora postoji dupli grebenasti prekidač) i sve je radilo na prazno neko vreme i tada su zalepile K4 i K6 što je nelogično jer K6 ne može da radi dok je aktivan K4 zbog prekinutog pomoćnog kontakta na K4 21,22.
Da su recimo nekim putem mogle i K4 i K6 da dobiju komandu istovremeno opet bi taj pomoćni kontakt trebao da štiti da se ne uključe zajedno .Jer dok K4 ne otpusti i ne dođe u krajnji položaj i tek tada aktivira pomoćni NC kontakt 21,22 , K6 ne može da privuče i spoji kontakte.Zar ne?
Jedino logično mi je da je pregoreo neki namotaj na maloj brzini i kada se kontaktor aktivira K4 povuče veliku struju i taj kontakt zalepi.Ali mi je veoma zbunjujuće zašto se to desi kada otpojim motor ,znači samo kablovi su priključeni i pri tom omski ispitani da ne provode međusobom.
[ test1234 @ 11.05.2012. 10:25 ] @
Treba ti vikler koji zna da rukuje sa vinstonovim mostom, pa da premeri namotaje. Jedino tako mozes biti siguran u ovu vrstu motora. Ne bi bilo lose da imas i amper klesta sa stotim delovima ampera pa da meris u toku rada. Recimo direktno ga pustis u Y bez automatike i premeris sa amper klestima struju, mora biti ista na sve tri faze u razliku od nekoliko stotih ampera. Zatim ga direktno pustis u YY isto direktno bez automatike i opet premeris. Jedino tako ces sigurno i tacno lokalizovati gresku/kvar.
[Ovu poruku je menjao test1234 dana 11.05.2012. u 11:37 GMT+1]
[ sikeey @ 11.05.2012. 12:33 ] @
Upravo sam mu izmerio struje L1,L2,L3 i sve su oko 6,2 A.
Inače ispitao sam jutros motor omski prema šemi koja je stigla u elektro dokumentaciji i deluje ispravno.Merio sam mu namotaje u Y i imam identične otpore(oko 14,5oma), i u YY takodje sam dobio identične otpore(oko 3,8oma).

[ tdjokic @ 11.05.2012. 14:07 ] @
Koliko vremena je radio pre merenja? Spominjao si vec da radi nekoliko sati pa crkne. Mozda neki namotaj ne pokazuje gresku dok je hladan?
[ sikeey @ 11.05.2012. 14:59 ] @
Evo radio je danas oko 8 sati ,upravo je ugašen.
[ test1234 @ 11.05.2012. 16:37 ] @
Mora da se mere sva tri namotaja iskljucivo vinstonovim mostom pa ako pokazu poklapanje sva tri/sest namotaja, onda si siguran u motor i ides dalje, ne mozes drugacije biti siguran 100%.
[ glackop @ 11.05.2012. 22:37 ] @
Ja cu ocigledno na dalje ostati po strani kao posmatrac,ali me samo jos zanima kako ide prebacivanje medju brzinama,da li ima vremenska pauza ili momentalno iz jedne prelazi u drugu?
[ gobs @ 12.05.2012. 08:41 ] @
Citat: Ali mi je veoma zbunjujuće zašto se to desi kada otpojim motor ,znači samo kablovi su priključeni i pri tom omski ispitani da ne provode međusobom.
Na osnovu ovog ja bih isključio motor.
Provjeri ti ovu automatiku , posebno provjeri 100K9.
Pozdrav ,
Goran
[ stole m @ 12.05.2012. 13:31 ] @
Pozdrav svima spored mene proveri k5,k8,k9 spored semu to su vremenki releji, i zanima me kako su podeseni ovi releji vremenski, kako ti kazes sikeey da pri isklucen motor opet probijaju kontaktori znaci problem nije u motoru, sta i da bude pisi sta je bilo problem pozdrav
[ sikeey @ 13.05.2012. 12:01 ] @
Pošto je vikend a moj problem se nalazi na poslu do sutra neću moći ništa da probam ili proveravam.Inače proverio sam i postavio novi Siemens vremenski relej (ne mogu da se setim oznake ,postaviću je sutra) 100K9 jer mislim da je on ključ u ovoj celoj priči.To je vremenski relej koji ima priključene A1 i A2 izvode za napajanje ,i izvod B1 koji služi za dovod impulsa koji rastavi kontakte (100K9 16 i 15 ) i onemogući ukopčavanje 100K5 koji uključuje 100k4.100K9 je podešen na opciju B što znači OFF DELAY ,odlaganje isključenja koje je podešeno na 3s.100K 5 je podešen na 3s ali na opciju A (inače isti SIEMENSOV tajmer) ON DELAY i koliko shvatam on bi trebao da posle te tri s i usporavanja motora da uključi malu brzinu i 100K4 .Jedino što mene buni je to da je vreme na tajmeru 3s a u uputstvima i elektrodokumentaciji koji su od postrojenja proizvodjač preporučuje 15 s izmedju promena brzine. Ja otkada radim na održavanju (5god) nisam ništa dirao vremena tih releja niti je bilo potrebe a stoje kao što rekoh sva tri na 3 s !?
Motor sam ispitao kao što sam rekao samo omski .Jedino tako sam mogao a i da budem iskren prvi put se srećem sa Dalanderom.Omski sam izmerio otpore izmedju 1W-1U;1V-1W,1U-1V i dobio identične vrednosti a zatim sam postavio most na 1U,1W,1V i merio 2U-2W,2U-2V,2V-2W i takodje dobio identične vrednosti (negde u nekom prethodnom postu sam ih i naveo).
Da li je teško rukovanje Vinstonovim mostom da li mogu sam da ispitam motor sa njim?
[ Horvat I @ 13.05.2012. 12:51 ] @
Jednostavno je merenje, ali ti neće dat vrednije informacije od ommetra, bitno je samo da su otpori kakemova isti
[ bojanst @ 13.05.2012. 14:36 ] @
Na prethodnoj strani sam postavio pogresan link za tvoj motor, ali vjerovatno se tu moze naci i tvoj motor.
Problem je najvjerovatnije u vremenskim relejima, imao sam takvih dosta slucajeva (da se oni zalijepe tj. ne odrade svoj "ciklus" ).
Na oko izgledaju ok, ali vrlo brzo postanu neupotrebljivi, iako im je cijena oko 20-30 eura pa i vise. Znaci igracke...
Nema vise onih Iskrinih |TR koji su teski oko 2 kg  pa traju po 30 godina..
[ stole m @ 16.05.2012. 10:50 ] @
Sikeey sta si uradio,dali si resio problem pozdrav.
[ sikeey @ 17.05.2012. 09:45 ] @
Nisam hteo ništa da pišem dok ne prodje neko vreme da mogu da budem siguran da sve radi kako treba. Evo motor radi bez problema (da kucnem u drvo da ne čuje zlo) a kada se vratim u nazad i pogledam šta sam sve morao da radim zapitam se da li sam u nekoj zoni Sumraka.
Prvo sam otklonio problem sa špulnom jednog elektromagnetnog ventila koja je tako nagorela da je izbacivao osigurač i ostavljao ceo pogon bez komande ,kada sam to otkopčao radi probe, ustanovim da je elektromotor ventilatora na vratima ormara toliko blokirao da se greje i da posle nekog vremena iskoči osigurač od komandnog napona. Kada sam to sredio onda sam promenio zalepljen kontaktor kome je pregorela špulna. E posle toga sve ono što sam ranije (u prvom postu )pisao se dešavalo ..Lepili kontaktori, sumnjao sam na motor ,otkačio motor ali opet zalepio kontaktor .Zabavi nikad kraja sve dok nisam došao do vremenskih releja. Ispostavilo se da vremenski 100K9 nije radio kako treba jer nije imao impuls na B1. A impuls nije imao zbog lošeg kontakta jr je na hilzni parče plastike prelazilo preko metala i najverovatnije tu nije imalo kontakt.To je pretpostavka ali ništa drugo nisam našao. Ne vidim razlog zašto jedno parče obične žice ne bi provodilo .
Sad motor radi ,do duše samo u velikoj brzini .U maloj brzini sam ga probao ali moram da ga ručno na termostatu prebacim .
Jedino mi nije jasno ako vremenski relej nije radio, a nije sigurno jer u trenutku zalepljivanja kontakata video sam da ne svetli znači nije dobijao napon, zašto je kontaktor zalepio a nije imao nikakvog potrošača(motor otpojen)? I zar ne bi trebalo da dok se ne zatvori pomoćni kontakt na 100K6 da tek onda može da se aktivira 100K4 ?
Dešavale su se takve stvari da bi mi jedino grupa forenzičara mogla posle iscrpne analize da odgonetne šta se tačno desilo.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|