[ abc.. @ 13.05.2012. 17:10 ] @
Zavrsio sam Uciteljski fakultet u Beogradu pre tri meseca i sada cujem pricu kako po zakonu strudenti koji su zavrsili osnovne ekademske studije u trajanju od 4 godine (240 bodova) ne mogu u ucionice! Zato se ja sad pitam sta da radim sa svojom diplomom??? - cemu ta diploma o zavrsenom uciteljakom fakultetu sluzi ako ne mogu da radim kao ucitelj!?

Ako neko ima neku informaciju vise o ovom problemu neka pise. Ali ono sto me najvise zanima je: Da li moram master da radim na svom faxu ili mogu da recimo odradim master na FONu, a da mi se to prizna kada budem konkurisao za posao u nekoj skoli?
[ abitbp6_ @ 13.05.2012. 17:42 ] @
Priča nije istinita. Pogledaj Pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi:
http://www.mpn.gov.rs/propisi/propis.php?id=142

Da li sa nekom stručnom spremom ili zvanjem, bez obzira na fakultet na kome je stečeno, možeš raditi u školi, zavisi ISKLjUČIVO od ovih pravilnika. A oni postoje za sve vrste škola kod nas. Ako svoju stručnu spremu/zvanje nađeš u pravilniku, onda možeš raditi u školi. Ako ne nađeš, u 99% slučeva ne možeš, ali postoje i izuzeci (npr kada je u pitanju deficitaran kadar, pa na osnovu nekog mišljenja ministarstvo može da odobri da radiš u školi sa stručnom spremom koja nije u pravilniku).
[ abc.. @ 14.05.2012. 11:48 ] @
Video:

http://www.rts.rs/page/stories...Nedovršeni%22+nastavnici.html


Manje vise ista vest:

http://www.novosti.rs/vesti/na...ma-nije-dovoljna-za-nastavnike

http://poslovi.infostud.com/ve...voljna-za-nastavnike/52/41210/

http://www.vaseljenska.com/dru...a-nije-dovoljna-za-nastavnike/

Stvarno, i ja sam pregledao zakon i stoji da u O.S. mogu da rade profesori razredne nastave, a u izmenama i dopunama nisam nasao da se nesto oko toga menjalo. Ali onda cijem izjavu dekana Uciteljskog fakulteta (video sa prvog linka) i ne znam sta da mislim.

Upravo sam razgovarao sa sekretarom naseg fakulteta i zena mi kaze da, kako trenutno stoje stvari, svi moramo na master i to iskljucivo na Uciteljskom faxu ako se nesto ne promeni u zakonu. Jer, kako kaze, nisu uskljadjeni zakon o radu i zakon o obrazovanju. Takodje kaze da nismo jedini fakultet sa ovim problemom (Filoloski..).

Ja sam planirao da upisem master studije ali na FONu, a ne kod nas... jer mi je vise muka od ovih lopina! U slucaju da je ova prica tacna bicu ucenjen da ih gledam jos dva semestra i da im za to dam velike pare, iako sam sve vreme studija bio na budzetu!
[ abitbp6_ @ 16.05.2012. 22:02 ] @
Evo člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se bavi stručnom spremom nastavnika. Vidi mastan tekst. Dakle, po meni, u zakonu piše da neko može biti nastavnik ako je:

1. završio master po novom zakonu (Bolonja)

ILI

2. završio studije po starom zakonu (diplomirani, 4 godine)

ILI

3. (izuzetno) završio studije prvog stepena (osnovne akademske (ne piše po kom zakonu, ne piše trajanje), odnostno strukovne (strukovne su Bolonja))

ILI

4. završio studije u trajanju od tri godine

ILI

5. završio neku višu školu.


To što jedne novine pišu, a druge prepisuju, ne znači ništa. Kada je stručna sprema nastavnika u pitanju, važno je samo ono što piše u pravilnicima na koje sam ti ukazao. Ovo "izuzetno" u zakonu je jednako "stručna sprema se nalazi u pravilniku". Šta misliš kako u školama rade silni profesori sa Višom pedagoškom?


Obavljanje obrazovno-vaspitnog rada
Član 8.
U ustanovi obrazovno-vaspitni rad obavljaju: nastavnik, vaspitač i stručni saradnik.
Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:
1) na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS”, br. 76/05, 100/07-autentično tumačenje i 97/08), počev od 10. septembra 2005. godine;
2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.
Izuzetno, nastavnik i vaspitač jeste i lice sa stečenim odgovarajućim visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena (osnovne akademske, odnosno strukovne studije), studijama u trajanju od tri godine ili višim obrazovanjem.
Lice iz st. 2. i 3. ovog člana mora da ima obrazovanje iz psiholoških, pedagoških i metodičkih disciplina stečeno na visokoškolskoj ustanovi u toku studija ili nakon diplomiranja, od najmanje 30 bodova i šest bodova prakse u ustanovi, u skladu sa Evropskim sistemom prenosa bodova.
U obavljanju obrazovno-vaspitnog rada nastavniku, vaspitaču i stručnom saradniku mogu da pomažu i druga lica, u skladu sa ovim zakonom.
Lice iz st. 1. i 5. ovog člana, kao i drugi zaposleni u ustanovi dužni su da svojim radom i ukupnim ponašanjem poštuju opšte principe obrazovanja i vaspitanja i doprinose ostvarivanju ciljeva obrazovanja i vaspitanja, opštih i posebnih standarda postignuća i razvijanju pozitivne atmosfere u ustanovi.
[ abc.. @ 17.05.2012. 13:47 ] @
Potpuno si u pravu! Kontaktirao sam Ministarstvo prosvete na mail i moram da priznam da su me vec sutradan zvali na telefon i usmerili na Ministarstvo prosvete i nauke - Sektor za razvoj obrazovanja i medjunarodnu prosvetu i saradnju, kako bih se tamo vise informisao (moram da priznam da sam se zacudio brzom odgovoru jer sam mislio da taj mail niko nece ni procitati..).

Znam da u skolama rade mnogi sa visim skolama (cak i raznim kursevima..) i to je verovatno zato sto je vaznija veza nego obrazovanje u Srbiji :(

Znaci ostaje mi da zavrsim master samo kao jednu prednost pri zaposljavanju, ali ne kao uslov za to..