[ ravenns @ 14.05.2012. 00:08 ] @
Pozdrav svima, Pronasao sam na tavanu nekoliko starih strujnih adaptera sa preklopnikom za menjanje voltaze (3V, 4.5V, 6V, 7.5V, 9V i 12V / 300mA) kod kojih se javlja cudan problem (sva 4 komada imaju isti simptom). Problem je u tome sto kada izmerim napon na izlazu pokazuje oko 18-19V DC i to na svakom polozaju preklopnika (bilo da je 3V ili 4.5V, ... 12V) stalno isti napon. Sve sam razlemio i proveravao. Transformator je ispravan - na krajevima sekundara daje ispravne AC napone i to za svaki polozaj preklopnika tacan napon (3, 4.5, 6, 7.5, 9 i 12V). Grecov spoj je takodje u redu i na krajevima na kojima treba da dobijam DC napon dobijam ok vrednosti za svaki podeok preklopnika. Ono sto sam ustanovio je, da kada prikljucim elektrolitski kondenzator (470uF/16V) izmedju + i - (ispravno polarisem kondenzator) stanje se menja... Napon automatski skoci na 18-19V. Da li iko zna u cemu je problem? Ne bih da ugradjujem stabilizator, jer mi je adapter potreban samo za neke uredjaje koji ne traze stabilan napon. Imam nekog iskustva u elektronici, ali ovo mi je opasna misterija. Hvala unapred. |