kreni od 70-642, ovo sam ja napisao drugu sazeto, pa sad sam na brzaqka prepravio
Za bilo kakav početak vezano za računare potrebno ti je da znaš neke osnove i prvo odakle se kreće je mreža. Sve odatle krece. Ja ti preporucujem knjigu
70-642 - Windows Server 2008 - Network Infractructure Configuration (broj 70-642 je broj kursa i govori ti tacno o da se govori o navedenoj knjizi) Po tom broju prijaljujes i ispit (ako ti treba). Knjiga ima oko 750 strana sa dosta slika i zanimljiva je. Knjiga sadrži sledeće:
Chapter 1 Understanding and Configuring TCP/IP -Veoma važno, adresiranje svih uređaja da bi se videli u mreži (bukvalno najosnovnije stvari). Čime god da se baviš ovo je obavezno. Svi uče IPv4, a zanemare IPv6 ( i ovo obavezno savladati)
Chapter 2 Configuring Name Resolution - ili ti DNS što znači Domain Name System (pored DNS-a ima još nekih koje moraš da znaš). DNS je jako jako bitna stvar, jako prost servis, ali treba vremena da se savlda. U prevodu DNS ti je kad ukucaš google.com, šta se onda događa i kako tvoj računar dolazi do gugla i razrešava to ime (pošto računari znaju za IP adrese, a ne imena poput google.com) JAKO BITNO
Chapter 3 Configuring a DNS Zone Infrastructure - DNS ZONE e tu je komplikvano za shvatanje, ali je opet jako lako kad shvatiš. Kad hoćeš u nekoj većoj firmi nešto da napraviš (na pr internet sajt) ovo ćeš morati da primeniš. Ovo ću ti u kratko objasniti objasniti. Ja znam teoretski, ali praktično bi se mučio. A opet jako jako prosto.
Chapter 4 Creating a DHCP Infrastructure - Automatsko dodeljivanje IP adresa, lako za shvatiti i kroz vežbe se lako savlada.
Chapter 5 Configuring IP Routing -
Chapter 6 Protecting Network Traffic with IPsec - VEOMA VEOMA VEOMA zajebana oblast, nije teška, ali je zajebana. U knjizi imaju osnove o tome. O čemu se ovde radi? O bezbednosti na mreži, kad hoceš na pr. da se nakačiš na neku banku, ovo moraš da koristiš da bi proverio racun. Zašto ti kažem da je potrebno, a osonove iz knjige su ti neophodne.
Chapter 7 Connecting to Networks - Potrebno ti je da znaš. Dosta stvari na malo strana.
Chapter 8 Configuring Windows Firewall and Network Access Protection - Obavezno ti treba, kada se radi neki veći ili manji sajt za neku firmu. NIje teško. Od ovog dela ima i jedna prednost. Sve lekcije su ti lakše i lakše za ceo kurs koji se odnosi na MCITP. Ako shvatiš sve do IPsec, posle je sve boza vezano za administriranje mreže i servera. I sve ostale knjige su sve lakše i lakše.

Chapter 9 Managing Software Updates - Windows update, za velike firme ovo ti ne treba. Jako prosto.
Chapter 10 Monitoring Computers - Kad se desi neki defekt na računaru, ovde tražiš šta raditi i šta se desilo i kada. Prosta lekcija, a kad u stvarnosti kad tražiš nešto jako puno ima zapisa, ali opet kad znaš šta ražiš, lako možeš i da nađeš
Chapter 11 Managing Files - Šerovanje ili deljenje foldera i fajlova. Ovo ti trteba osnovno. Nije teško ništa odavde. Ima i backup podataka.
Chapter 12 Managing Printers - Upravljanje štampačima. Ovo je jako lako.
Pozdrav.