[ pisac @ 20.05.2012. 10:25 ] @
Imam jedan problem sa Ubuntu 10.04 (opet).

Koristim SSH tunel (ssh -L ....) kroz koji puštam neki drugi saobraćaj. Kada na udaljenoj mašini startujem Ubuntu 10.04, taj tunel se vrlo često blokira (tunel uspostavljen a u stvari ne radi) i mora da se ručno ubija i ponovo startuje. Toliko se često blokira da je nekad nemoguće koristiti ga. Na Debianu 4.0 ta ista konfiguracija (/etc/ssh/sshd_config) na istom kompjuteru sa istom IP adresom radi skoro savršeno (možda se zaglavi jednom u nedelju-dve).

Gde, kako, zašto?
[ Časlav Ilić @ 21.05.2012. 09:46 ] @
Meni tako kad radi, dodam opciju -o ServerAliveInterval=N da šalje svakih N sekundi (recimo 60) poruku za održavanje veze, i do sada mi je to rešavalo problem.
[ pisac @ 21.05.2012. 10:43 ] @
Možda bi to nešto i pomoglo, probaću. Mada deluje da je problem na nekom drugom nivou, jer se nekada desi da se tunel blokira već u prvih tridesetak sekundi. Nekada to blokiranje u prvih par desetina sekundi bude uporno i po desetak minuta ubijanja i otvaranja tunela, dok čovek (ja) ne popizdi i startuje opet Debian na kome to radi daleko bolje.

To mi je u stvari jedini preostali razlog zašto na tom serveru i dalje držim Deban 4.0 umesto Ubuntu 10.04.
[ niceness @ 21.05.2012. 13:18 ] @
Jos jedan stvar koju mozes uraditi je pokrenuti klijent sa 'ssh -v ...' (mozda ce trebati dodati jos koje 'v' za vise informacija) pa videti da li ispisuje nesto kad se desi problem.
Mozda cak i na serveru rucno pokrenuti sshd u debug mode (sshd -d ...) pa i tamo videti.

Jel se ovo desava samo sa ssh tunelom ili i sa obicnim loginom preko ssh?
[ pisac @ 21.05.2012. 14:15 ] @
Samo sa tunelom.

Stekao sam utisak da ima veze i sa količinom saobraćaja koja ide kroz tunel, i to na dva načina: Kada nema nikakvog saobraćaja vrlo dugo vreme (tu bi možda pomoglo ono što je Časlav dao), i kada ima previše saobraćaja. Naime, kada se skupi mnogo neprenetih podataka iz više različitih procesa, pa svi ti podaci čekaju tunel da se (ponovo) otvori (pošto je blokiran već neko vreme)... i kada ja otvorim tunel a podaci grunu, on se ponovo blokira u par desetina sekundi. Ako poubijam sve te procese i podatke koji čekaju, onda se uglavnom ne blokira - sve dok ga ne iziritiram opet sa mnogo podataka.