[ MajorFatal @ 24.05.2012. 12:24 ] @
20 elemenata nekog skupa treba podeliti na grupe. Elementi su medjusobno identicni. Na koliko razlicitih nacina to moze da se uradi?

Kad pitam na koliko razlicitih nacina mislim na:

1.) nacin: svih 20. u 1. grupi,
2.) nacin: 19. u 1. grupi i 1. u 2. grupi, ..
..
x.) 20. elemenata u 20. grupa.

Ovo mu dodje valjda neka kombinatorika ali ja ne mogu da prepoznam ni permutacije, ni varijacije, ni kombinacije, ti zadaci su, bar ono sto sam ja ucio uvek sa razlicitim elementima a ako ima istih elemenata deli se sa faktorijelom broja elemenata koji se ponavlja, a ovde se svi elementi ponavljaju? Ako raspisem kombinacije za neki manji broj elemenata ne mogu da uocim bilo kakvo pravilo a za veci broj elemenata ne mogu da ispisem sve kombinacije. Da li moze neko
da pomogne?
[ darkosos @ 24.05.2012. 18:28 ] @
Mozda model za ovaj zadatak moze ovako da se postavi:
grupe u koje stavljas elemente su kucice u koje moze da se upise neki broj 1 do 20, ali tako da je zbir tih brojeva jednak 20.

Ako ne gresim, kada to malo protreses, moze da se kaze da treba da dobijes zbir 20 od najvise 20 sabiraka, a to onda moze da se resi kao sto je resen jedan od zadataka u temi http://www.elitesecurity.org/t...a-pitanja-jedno-bez-ideje-SUMA
[ Nedeljko @ 24.05.2012. 20:09 ] @
To je broj predstavljanja prirodnog broja 20 kao zbira prirodnih brojeva. Više o tome ovde

http://en.wikipedia.org/wiki/P...r_theory%29#Partition_function

Konkretno, odgovor je 627.

[Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 24.05.2012. u 21:53 GMT+1]
[ zzzz @ 24.05.2012. 22:47 ] @
Ako problem postavimo ovako,na koliko se različitih načina N elemenata može rasporediti u G grupa?A zatim to računamo za G=1,2,3,...,N
Saberemo sve i imamo ukupan broj različitih kombinacija za dato N.

Izvjesna pravilnost se može uočiti što je prikazano u priloženoj tablici.
Treba računati samo za žuto označena polja dok se ostalo dobije rekurzivno ili nekom jasnom metodom kao naprimjer ako je G=1 imamo jednu kombinaciju,a za G=2 ide Int(N/2).Za G=N i G=N-1 imamo samo po jednu mogućnost.

[ dobo dobo @ 25.05.2012. 02:48 ] @
Imam i ja jedno pitanje u vezi sa kombinatorikom, nadam se da je ok ovde da postavim... :)

U ormaru 12 mesta, na koliko nacina je moguce okaciti 5 kosulja, ali tako da se ne nadju jedna do druge?

Unapred hvala!
[ Nedeljko @ 25.05.2012. 08:01 ] @
Do prve košulje ima m0 praznih mesta, između prve i druge m1 praznih mesta,..., posle pete m5 praznih mesta, pri čemu je m1+...+m5=7 i m1,...,m4>=1. Dakle, za n0=m0, n5=m5 i nk=(mk)-1 za 0<k<5 je n0,...,n5>=0 i n0+...+n5=3. Dalje je ideja slična kao pri određivanju particione funkcije. Dakle, 56.
[ Sonec @ 25.05.2012. 10:00 ] @
Problem mozes posmatrati i ovako. Neka sa 1 obelezis ako je mesto u ormaru zauzeto sa kosuljom, a sa 0 ako nije. Neka imamo nula i jedinica. Dakle, pitamo se na koliko se nacina mogu nula i jedinica poredjati u niz, tako da nikoje dve jedinice nisu susedne. To se moze uraditi na nacina. Zasto? Pa, sustina je da ti prvo poredjes nula u niz, i tih nula odredjuju slobodno mesto (ispred prve nule, izmedju prve i druge, ..., iza -te nule), a jedinice mogu stajati na proizvoljnih od tih mesta, dakle na nacina.

Konkretno ovde, imamo da je i , pa je konacno resenje (kao sto je i Nedeljko rekao)
[ Nedeljko @ 25.05.2012. 11:13 ] @
Sjajno! Ovo je kudikamo bolje rešenje od mog.
[ igorpet @ 25.05.2012. 12:43 ] @
Citat:
MajorFatal: 20 elemenata nekog skupa treba podeliti na grupe. Elementi su medjusobno identicni. Na koliko razlicitih nacina to moze da se uradi?
...
Ako raspisem kombinacije za neki manji broj elemenata ne mogu da uocim bilo kakvo pravilo a za veci broj elemenata ne mogu da ispisem sve kombinacije. Da li moze neko da pomogne?

Neku pomoc si vec dobio, a evo kako mozes da "lako generises" kombinacije:
(primeri generisanja zbira prirodnih brojeva za 6,7,8,9)

Za generisanje broja kombinacija pogledaj na http://www.had2know.com/academ...eger-partition-calculator.html
[ MajorFatal @ 25.05.2012. 12:46 ] @
Auh, hvala na brzim odgovorima, to je to.
[ dobo dobo @ 26.05.2012. 16:55 ] @
Hvala, hvala :)