[ yakuz @ 30.05.2012. 15:57 ] @
Ako je neko video slucajno moju proslu temu, spominjao sam neke magnete koje sam narucio za neki projekat, ispostavlja se da ipak nisu dovoljno jaki, pritom se strasno greju, sve i da su zasrafljeni na neki pasivni hladnjak sumnjam da ce moci da prodje tek tako bez nekog kulera (koji ne zelim) jer ce ih biti 30-ak na instalaciji, prilicno zgusnuti. Znam da mogu da podnesu prilicnu temperaturu ali me smara ideja da se toliko greju.

Trenutna dilema je ovo, s obzirom da je broj namotaja bitan za jacinu magneta, da li mogu da predpostavim da ce se vishi i uzhi magnet sa istim brojem namotaja ponasati kao nizi a shiri magnet?

skica:
http://d.pr/i/pB1O

Gledao sam formule za izracunavanje jacine elektromagneta, ali nisam nigde video da je bitna duzina jezgra? I kako generalno uticu duzina i debljina jezgra na magnet?

Na kraju ce ti maneti stajati u liniji jedan pored drugog, i dosta mi je bitno da im jezgra medjusobno budu blizu, otud i potreba za uzim a visim.

hvala
[ bogdan.kecman @ 30.05.2012. 16:38 ] @

mnogo ti je bitna struja koja prolazi kroz elektromagnet, a tu ti je bitna debljina zice
[ yakuz @ 30.05.2012. 16:44 ] @
JAsno, ajde da uzmemo za primer da ista struja prolazi i kroz A i kroz B magnet, i imaju isti broj namotaja iste debljine zice. U tom slucaju da li mogu da ocekujem da ce biti iste jacine?
[ bogdan.kecman @ 30.05.2012. 17:49 ] @
materijal i oblik jezgra takodje ucestvuju u jacini, ali ne toliko koliko struja
[ HeYoo @ 30.05.2012. 22:13 ] @
Dominantno utice broj namotaja i struja.
Ako hoces magnet koji se manje greje uzeces onaj sa vecim brojem namotaja i manjom strujom.
[ guja011 @ 30.05.2012. 22:35 ] @
utiče i primena.
ovakav na štap-jezgru je slabiji od onog koji je kao zvono.
[ mikikg @ 31.05.2012. 07:34 ] @
Sve zavisi od primene ... Recimo svojevremeno kada smo pravili neku masinu iskoristili smo elektromagnetnu spojnicu od bendixa (za auto alternator) i tamo smo imali slicne probleme sa grejanjem ... ne secam se tacno ali mislim da su ti elektromagneti imali poseban mehanicki kontakt koji se prespoji kada elektro magent uhvati i onda prelazi u rezim manje struje/napona. Isto ovo mozes nekako napraviti i kod tebe, to sam ti u predhodnoj temei i spomenuo kao opciju, dakle dok magnet ne "zalepi" mozes ici i sa nesto vecim naponom (pa i strujom) i onda taj napon moze da se spusti 1/2 ili 1/3 nominalnog napona i tako ces smanjiti grejanje za 50% odnostno 66%. Sve to moras malo i experimentalno da utvrdis tj kolika jacina magnetnog polja ti je potrebna dok ne zalepi (privuce zeljeni metalni predmet) a koliko ti treba da ga drzi. Ako si mislio napraviti nekakvo linearno kretanje to zaboravi sa elektromagnetima :) ... il' tamo il' ovamo, nema izmedju (prakticno moze i to, po slicnom principu kao sto radi zvucnik ali je tu jako bitno izbalansirati sile koje vuku predmet na suprotnu stranu ...)