[ old_company_83 @ 02.06.2012. 13:49 ] @
Imam kuci daske od mahagonija pa bih hteo od toga da napravim jedan lep les paul, mislio sam lepo preko CNC glodalice itd. Nego problem je sledeci - to su bukvalno daske colarice, a najsira je oko 15cm pa me interesuje jel bih mogao da ih slepim u jedan blok koji bih dalje obradjivao. Znaci da li bi to uticalo na zvuk i sustain gitare. Sto se vrata tice mislim da imam jednu mahagoni staflu koja ce biti odlicna.

Znaci sta ce biti ako ja te daske sklopim u blok???
[ Kovacevic Vladimir @ 02.06.2012. 15:27 ] @

Citat:
old_company_83: Imam kuci daske od mahagonija pa bih hteo od toga da napravim jedan lep les paul, mislio sam lepo preko CNC glodalice itd. Nego problem je sledeci - to su bukvalno daske colarice, a najsira je oko 15cm pa me interesuje jel bih mogao da ih slepim u jedan blok koji bih dalje obradjivao...

Znaci sta ce biti ako ja te daske sklopim u blok???


Mislim da bi na postavljeno pitanje kvalifikovan odgovor dobio na forumu: http://www.elitemadzone.org/f138

Pozdrav

[ Sava @ 02.06.2012. 18:01 ] @
Gibson Les Paul je izvorno gitara čije je telo od jednog komada kvalitetnog mahagonija i odozgo je javor top iz dva komada. Vrat je takođe iz jednog komada mahagonija. Međutim, postoje verzije drugih proizvođača od različitih vrsta drveta od samo mahagonija do samo javora recimo kao ikombinacije. Čak je i Gibson imao neke izlete stavljajući recimo vrat od javora. Prema tome kod izbora drveta nisi pogrešio.

Što se tiče broja komada od kojih se pravi gitara čistunci kažu da je najbolje je napraviti od jednog komada najviše dva. Jedan komad može imati problema sa krivljenjem pa je najčešća varijanta sa dva komada. Ja kažem da nije bitno iz koliko je komada gitara ako se sve nekako potrefilo. U tom slučaju sviraće odlično, može biti iz jednog komada pa da ne svira najbolje. Ono što je suština kod pravljenja gitare je uložena velika ljubav i strpljenje. Samo vrhunski rad velike preciznosti i mnogo ljubavi i znanja dovode i do vrhunskih rezultata. Kvalitetan majstor zna i šta lepi kojim lepkom, zašto negde ide tutkalo, a negde onaj titebond itd...

Ja nisam pravio gitaru, ali meni je upravo u izradi jedan Les Paul kod jednog od najpoznatijih majstora Mirka Tasića pa sam pokupio dosta znanja od njega prateći proces rada. Izrada je pipav posao sa mnogo operacija i zahteva jako mnogo vremena i strpljenja. Kada sve završiš i dođeš do samog kraja znaj da samo ispravno farbanje traje jedno 15 dana. Recimo da je samo sečenje onog znaka Gibson od sedefa i njegovo umetanje u glavu gitare prava pipava umetnost. Uostalom ako stigneš dotle pričaćeš nam ovde.

Srećan rad!
[ old_company_83 @ 03.06.2012. 06:45 ] @
Postavio sam i tamu temu, hvala.

Imam vremena i alata i ja bih to onako lagano kako Bosanci kazu ćejfio :D
A sem toga ovo je prva gitara koju pravim tako da smatram da ce i ove daske da odrade posao. Za sad je sve to u mislima ali kad se naostrim da nesto pocnem raditi otvoricu temu gde cemo ispratiti radove . . .
[ Sava @ 03.06.2012. 08:02 ] @
Za prvu gitaru si odabrao jako težak zadatak, jedan od najtežiš. Možda je pametnije da si krenuo recimo sa Telecasterom pa kada stekneš iskustvo ideš na komplikovanije stvari. Telecaster može biti i od mahagonija, takvog je recimo imao Georg Harrison, a ima ih i u master built seriji Fendera.
[ old_company_83 @ 03.06.2012. 19:51 ] @
Savo da znas da si u pravu s tim da taj telac ne bi bio klasika, nikako
verovatno bih stavio humbackere i tjunomatik most kao kod les paula mozda cak i bigsby, mada sam cuo da on dosta menja sam ton gitare. . .
Valda cu se odluciti do sezone godisnjih odmora. . .
[ -toza vampir- @ 27.11.2012. 13:00 ] @
Pozdrav ljudi.Ja bih poceo da sviram gitaru,i zelim da si kupim neku klasicnu ili akusticnu polovnu za pocetnike...evo obiljezio sam na Piku sve na ovom linku,pa bih vam bio zahvalan ako biste mi rekli kod koje je od ovih gitara najbolji odnos kvalitet/cijena??? Kod nekih se nudi i torba itd.
http://www.pik.ba/?trazilica=&...amp;stanje=&kategorija=419
[ Sceka @ 27.11.2012. 18:54 ] @
Umesto sto trazis ovde savet ali i sto kupujes tako "grlom u jagode" bolje bi bilo da nadjes nekog poznanika koji vec svira gitaru, sto duze to bolje za tebe!, pa se izrazgovaras sa njim i uz njegovu pomoc kupis gitaru. Na taj nacin je sigurnije da ces kupiti odgovarajuci instrument. Ako kupis pogresan instrument to moze biti razlog da uskoro prestanes sa pokusajem ucenja gitare! Dovoljno je da bude "tvrda" za sviranje i da ubrzo odustanes. Takvih slucajeva je mali milion!

I samo da znas - koliko para, toliko muzike. Vrlo adekvatna "narodna umotvorina".


Pozdrav!