[ Sonec @ 02.06.2012. 15:38 ] @
[ Sonec @ 02.06.2012. 15:38 ] @
[ darkosos @ 04.06.2012. 08:59 ] @
Jedna ideja za ovaj drugi:
prvo pokazati da je f(x) neprekidna; dalje, primetimo da je f(c)=1 za cele brojeve c, i to je ujedno i max ove funkcije, kao i to da su nule funkcije svi x za koje je {x}=0.5; ideja je dakle da se nadje kada x(f(x) ima takve vrednosti, odnosno kada je xf(x) ceo broj, a kada je {xf(x)}=0.5, jer onda bismo imali da izmedju svaka dva cela broja postoji nekoliko max i min ove funkcije; posto je neprekidna, onda uzima sve vrednosti izmedju 0 i 1, pa dakle sigurno sece x/n za neko n. Onda jos sve to lepo sabrati i videti kada se prelazi 2012 :) Ako nadjem vremena, probacu da dovrsim, ako ne moze neko da nastavi... EDIT: malo sam se nalupao, obrisao sam to, ideja ostaje... [Ovu poruku je menjao darkosos dana 04.06.2012. u 23:04 GMT+1] [ darkosos @ 04.06.2012. 23:34 ] @
Mozda cu da lupam, ali sta cu, ne da mi mira :)
Elem, nastavljajuci ideju, prvo sam pokusao da razmotrim kada je xf(x) ceo broj. Posto je inace f(x)>=0 za sve x, razmatracu samo pozitivne brojeve. Neka je c prirodan broj; pitanje je koliko ima brojeva oblika x=c+r, gde je r iz intervala (0,1), za koje je xf(x) ceo broj; ![]() ![]() ![]() Ne znajuci sta drugo, probao sam ovako: neka je d ceo broj, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako nisam nesto pogresio, ovo je zapravo broj nula funkcije f(xf(x)) u intervalu (c,c+1), tj. ima ih 2c+1. [ Nedeljko @ 05.06.2012. 07:26 ] @
[ darkosos @ 05.06.2012. 08:28 ] @
Da, setio sam se da sam zas*ao na kraju, ali je komp vec bio ugasen :) Elem, hvala na ispravci, probacu da dovrsim (idejni okvir je postavljen, treba jos malo tehnikalije)...
[ darkosos @ 05.06.2012. 12:12 ] @
Drugi korak: odrediti broj resenja jednacine
![]() ![]() Uz zadrzavanje prethodnih oznaka, iz ![]() ![]() ![]() Neka je prvo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je sada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gle cuda, ispada da i nula funkcije ima ![]() ![]() (sada sam video da ovo da je -d+1/2<0 nije tacno za d=0, ali izgleda da za d=0 opet postoji jedno resenje u (1/2,1)) [ darkosos @ 05.06.2012. 22:29 ] @
Nisam bas sve detalje razradio kako bih zeleo, ali evo:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pa, ako su prethodna razmatranja tacna, na intervalima ![]() Posto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako sam i negde oman'o, vec ce neko ispraviti, ali mislim da sam na pravom putu. [ darkosos @ 07.06.2012. 08:48 ] @
Hmmm, da jeste, evo gledam grafik... Izgleda da sam dobro izracunao broj jedinica i nula, ali preseka sa tip cik-cakom ima 2(2c+1) bez onog -1, koje sam dodao kao zao sto gadja vrh, ali to je naravno samo na kraju, gde se prakticno opet dodaje bas zog tog vrha :) Imajuci to na umu, onda bi bilo 4c-2 preseka po intervalu, tj. ukupan broj preseka bi bio
![]() ![]() [ Sonec @ 07.06.2012. 11:49 ] @
[ darkosos @ 07.06.2012. 12:27 ] @
Pa, da, kada sam video grafik, shvatio sam da, kada zakljucis da ide cik-cak izmedju 0 i 1, treba prebrojati samo npr. 0 i onda zakljuciti da je broj preseka duplo veci od broja nula. U ovom slucaju to je 2(2c+1), s tim sto je lakse da se ide na c-1, tj 2(2(c-1)+1) = 4c-2. I naravno, onda samo sabrati od 1 do n. Jel' ovo zadatak sa nekog takmicenja? Oni vole da koriste tekuce godine u zadacima... Prob'o bih ja i prvi, ali i za ovaj sam se iscimao, s' obzirom na moje obaveze :)
[ Nedeljko @ 07.06.2012. 16:05 ] @
Pridružujem se čestitkama i molim Bojana Bašića da ne kvari drugima zabavu oko prvog zadatka. Zaista je lakši. Neka neko proba da sortira prvih nekoliko članova niza. To je dobar osnov za početak.
[ Sonec @ 07.06.2012. 19:33 ] @
Citat: darkosos: Jel' ovo zadatak sa nekog takmicenja? Oni vole da koriste tekuce godine u zadacima... Izvor zadataka cu reci posto se resi i prvi zadatak. Al da, moze se reci da je zadatak sa takmicenja (ili pak predlog za takmicenje, nisam siguran). [ darkosos @ 08.06.2012. 07:51 ] @
Ne interesuje me bas izvor, samo to da li je sa takmicenja, na sta sam dobio odgovor :). I to zato sto nikad nisam isao na ta takmicenja, pa mi je jos veci izazov da resim takav zadatak... A tvrdoglav jesam :) I izgleda kao da svi sem mene znaju kako se resavaju ovi zadaci, pa vam je ovo dosao kao prenos nekog meca :) Anyway, ne znam ko bi se jos latio tog prvog zadatka, meni treba kriticna masa vremena da bih dosao na ideju, a ostali znaju kako se radi ili ih ne zanima ič.
[ Nedeljko @ 08.06.2012. 10:18 ] @
Nemoj misliti da svi ostali znaju, ali dao sam ti osnovu za početak da vidiš kako izgleda sortiran niz od prvih nekoliko članova u odnosu na nesortiran.
[ darkosos @ 09.06.2012. 23:00 ] @
Ako tema ode sa prve strane, onda cao :) U svakom slucaju, posto vec niko nece, a nekako se osecam prozvanim :) onda 'vako:
Trebalo bi prvo uspostaviti odnose izmedju tih osnova, neka je to npr. niz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Primetimo i da je svaki clan niza sa neparnim indeksom manji od narednog - koji naravno ima paran indeks, jer se prakticno takav sledeci dobija samo dodavanjem jedinice na kraj niza decimala. Ova cinjenica sa prethodnim daje da je svaki clan niza sa neparnim indeksom manji od svakog clana niza sa parnim indeksom. Ne znam da li to treba da se dokazuje posebno, radi se o tome da je za svaki clan na parnom mestu ![]() Uh, eto to je to o osnovama. Posto mi polako mozak istice, ostavicu nesto i za sutra :). Trebalo bi da moze da se dokusuri cinjenicom da je ![]() ![]() ![]() ![]() [ darkosos @ 10.06.2012. 20:53 ] @
Primetimo jos i da je
![]() ![]() ![]() ![]() U daljim procenama cu koristiti osobine dve familije funkcija koje sam naveo u prosloj poruci, tj. da je: ![]() ![]() Pogledacemo prvo, sto bi rek'o Nedeljko, nekoliko prvih clanova niza, tacnije utvrdicemo odnos izmedju prvih cetiri: Koristeci nejednakost iz prethodne poruke, imamo: ![]() ![]() ![]() Dalje imamo: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U ovom poslednjem sam koristio vec utvrdjenu nejednakost ![]() U stvari, mislim da bih samo dzabe trosio "papir" oko toga, prilicno je ocigledno da se prethodno rezonovanje moze primeniti na bilo koju cetvorku uzastopnih elemenata posmatranog niza, koji pocinje sa neparnim indeksom. Ako je to zaista tako, onda bi redosled bio ![]() ![]() ![]() ![]() Postavka zadatka sugerise da ih ima vise, pa je moguce da sam negde oman'o. Ako nisam, odgovor je 1341. [ Sonec @ 10.06.2012. 21:15 ] @
Dobro je.
1. 2. [ darkosos @ 10.06.2012. 21:37 ] @
I ja da ubodem iz prve :) A ovaj lik prica kao za nekog ko ne poznaje eksponencijalne funkcije, zanimljivo, kako misli da resi ovakav zadatak?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|