[ taki123 @ 06.06.2012. 08:10 ] @
Nadam se da pitanje postavljam na pravom mestu...
Cerka je kucala seminarski za faks na lap topu kod kuce u notepad-u jer nemamo word (to nam je pozajmljen lt), da bih ja to prenela na fles i kod drugarice prenela u word i stampala (sto nam ne bi bio prvi put)... Problem je zato sto je ona ovaj put kucala cirilicom, i kad je zapamtila dokument dobila je sve same znakove pitanja. Donela sam na posao taj doc. da pokusam da otvorim u wordu, ali sve je isto.

Ne bi bio problem da se ponovo iskuca, naravno... Ali, ona je dobar deo teksta kucala iz glave, davala neka svoja zapazanja, primere... bas se potrudila, i na kraju sve uprskala.

Mislite li da moze nesto da se uradi?
[ 3okc @ 06.06.2012. 08:35 ] @
Nažalost, ništa.

Na teži način će naučiti da ne preskače upozorenja, jer je prilikom (prvog) snimanja morala videti prozor u kome joj se skreće pažnja da format u kome se namerava snimanje (verovatno ANSI) ne odgovara proširenom skupu karaktera (ćirilični i latinični tekstovi snimaju se kao UNICODE) te da može doći do gubitka prilikom prevođenja.

Ovo nema veze sa Wordom, do problema je došlo jer je tekst kucala u najosnovnijem tekst-editoru - da je rad kucala već u Wordpadu sve bi bilo ok; isto tako i u Wordu.
[ EmmaR @ 08.06.2012. 19:39 ] @
Wordpad (pisanka) je sastavni deo svakog Win, nalazi se pod Programs->Accessories (Pribor). Sačuva se kao doc.

Postoji rešenje i za Notepad: pri čuvanju unese se željena extenzija (npr. doc ... pun naziv fajla/datoteke sa pridodatom extenzijom... MOJTEXT.DOC) a dole kao Kodni raspored naznači se Unicod(e).