[ jevta88 @ 06.06.2012. 11:57 ] @
Pozdrav svima. Zeleo bih da napravim jedan mali uredjaj ali mi je potrebna vasa pomoc. Ne mogu sam da napravim jednu plocicu (semu) koja bi radila na 9V. Od nje mi je potrebno da kada se na mikroprekidacu da kontakt ona na pali zujalicu. Znaci kada se na tacki A da kontakt (pozeljno mikroprekidac) da se na tacki B (zujalica ili piskavac) dovodi konstantan ili oscilatorni napon u trajanju od 2 minuta. Hvala u napred
[ shpiki @ 06.06.2012. 12:46 ] @
Ne znam koliko si trazio i koliko se razumes u elektroniku, ali mislim da detaljnije od ovog ne moze...

Naravno, tu je uvek tvoj najbolji drug da ti pomogne...
[ jevta88 @ 06.06.2012. 12:55 ] @
Hvala ti na ovome. Ali problem je u tome sto ova zujalica radi dok je menjac ubacen u rikverc kada se vozilo izbaci iz rikverca ona prestaje da radi. Meni bi trebala plocica koja bi kada se da kontakt na prekidacu (na primer da prekidac bude ukljucen 1s) ona pali zujalicu koja bi radila 2minuta. Nadam se da me razumes.
[ ZAS011 @ 06.06.2012. 13:00 ] @
Koliko poznajes elektroniku? Da prvo to razjasnimo kako bismo znali na koji nacin da ti pomognemo.
[ jevta88 @ 06.06.2012. 13:06 ] @
Zavrsio sam srednju elektrotehnicku i radio sam sam sa plocamo ono osnovno. Raspoznavanje znakova pravljenje nekih prostih plocica... Ali sam nekih 5 godina izasao iz toga i bavio se necim drugim pa sam pozaboravljao dosta stvari ali bih mogao uz pomoc seme sam napraviti plocicu.
[ shpiki @ 06.06.2012. 13:21 ] @
Dakle, umesto rucice za rikverc ubacis prekidac i sklop za zadrsku i stvar fercera... ako ti treba nesto tipa "vremenski relej" (a cini mi se da je to tvoje "drzi 2 minuta" upravo to) onda nakon prekidaca dodas sklop koji radi kao "vremenenski relej" (za koji se sema moze naci i ovde na forumu) a izlaz iz vrem. releja ide na mesto rucice za menjac na ovoj semi..

Pozdrav.
[ ZAS011 @ 06.06.2012. 13:44 ] @
Proguglaj malko "NE555 monostabil", posto si vec, donekle, iz struke.
Zvakanje materije nam nije jaca strana
[ jevta88 @ 06.06.2012. 14:54 ] @
Hvala vam puno ste mi pomogli!