[ sloba_kg @ 08.06.2012. 11:14 ] @
Molio bih vas sa misljenje o testu za predmet informatika, za 1. godinu srednje skole, smer automehanicar, 3. stepen. Po meni, bolesno.

Test informatika
[ maksvel @ 08.06.2012. 12:29 ] @
Cekaj, hoces da kazes da je sve ovo JEDAN test?? Koliko se dugo radi - 2 casa?
[ sloba_kg @ 08.06.2012. 20:28 ] @
Jedan test, radi se online vremenski neograniceno. Stavio bih akcenat na pitanja, kao i ponudjene odgovore. Mislim da je ovo slucaj za neku inspekciju. Ipak su oni klinci na prvoj godini 3-spenaskog obrazovnog profila. Njihove ocene to potvrdjuju.
[ Devanagari @ 09.06.2012. 09:03 ] @
Cak je i nebitno to kome je namenjen test, sam test izgleda kao da je neko uzeo kontrolni iz Marksizma iz druge polovine osamdesetih i rekao: e, sad mi od istog ovog testa napravi test za informatiku.

I posle decenija i decenija tokom kojih se ljudi skoluju na ovaj nacin neko poteze pitanje odakle zemlja tu gde jeste…
[ sloba_kg @ 09.06.2012. 09:47 ] @
U potpunosti se slazem. Ovo je jedan test koji je slucajno dosao do mene, a siguran sam da u zemlji Srbiji postoji obilje primera maltretiranja dece. Sta bi moglo da se uradi povodom toga, kome se obratiti kako bi se ovakvima stalo na put?
[ SlobaBgd @ 09.06.2012. 10:34 ] @
Sad sam pregledao test, ovo je strašno!

Pravio ga je neki nadobudni kvazi informatičar koji je verovatno završio neku prekvalifikaciju i razmišlja "ko iebe učenike, neka se pate, i ja sam se patio dok sam peške išao u školu u mom selu, uzbrdo u oba pravca".

Na pola pitanja nije ponuđen precizan i tačan odgovor, plus što sastavljač testa ne vlada gramatikom, stručnom terminologijom i didaktikom.
[ maksvel @ 09.06.2012. 19:01 ] @
qq, pa dotični je od jednog nezgrapnog zadatka povezivanja napravio desetak zadataka višestrukog izbora i tako nekoliko puta.

Pravi primer kako moderne tehnologije (on-lajn test) ne mogu da poprave lošu pedagogiju.

Konkretno, što se tiče testova/zadataka, jako mali procenat nastavnika ume da napravi kvalitetan test. Ako biste im pomenuli reč "dokimologija" ili Blumova taksonomija, mnogi ne bi znali o čemu je reč.

Kome se žaliti.. eh, teško je nešto uraditi po tom pitanju, duboki su problemi obrazovanja, upleteni u druge naše boljke. :(
Formalno, postoji prosvetna inspekcija. Ne znam koliko i gde nešto može i hoće da preduzme.