[ MILANAN @ 08.06.2012. 21:14 ] @
Pozdrav svima.Kupio bih frekvencmetar sa slike pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim frek. da li je pouzdan i tacan. |
[ MILANAN @ 08.06.2012. 21:14 ] @
[ Darko_zed @ 08.06.2012. 21:44 ] @
Za ovo para imas , a za kamiondzije nemas , strasno
![]() [ bogdan.kecman @ 09.06.2012. 00:26 ] @
ovo ima antenu? kakav je to frekvencmetar, sta taj meri?
[ MILANAN @ 09.06.2012. 11:05 ] @
Meri do 2.6ghz. Ima ga na dealextreme za 42 dolara,nesecam se tacno.
[ guja011 @ 09.06.2012. 11:43 ] @
prilično beskorisna sprava za te novce.
osim ako ne koristiš za jedinu primenu čemu služi. [ MILANAN @ 09.06.2012. 11:56 ] @
Neznam da li bi mogla da se stavi umesto antene sonda da moze da meri na dodir mada me najvise zanima da li je tacan,da nije nesto sto nema veze sa zivotom
[ mikikg @ 09.06.2012. 12:31 ] @
Ovde je vrlo bitno pitanje sta ti je primarna svrha, tj sta zelis da meris sa tim, u kom frekvetnom opsegu i sa kojom preciznoscu.
Ovaj model koji si naveo je predvidjen za RF merenja kod predajnika i slicnih sprava koje "zrace" u etar neku vecu snagu i onda on to "hvata" i meri. Takodje ovakvi uredjaji su frekventno ograniceni po pitanju minimalne frekvencije i naravno maksimalne koje mogu da mere + osetljivost je razlicita za razlicite merne opsege. [ MILANAN @ 09.06.2012. 15:56 ] @
Konkretno mi je bitan za radiostanice vhf i uhf opseg,znaci bas za to za sta je namenjen samo je pitanje da li je tacan.Za ostala merenja mozda i probam da napravim neku sondu ako se resim da ga kupim jer vidim niko se nejavalja da ima ovakav frekvencmetar pa mozda se i nije nesto pokazao da vredi.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2012. 16:02 ] @
u prevodu - ako moras da pitas - ne treba ti ta sprava / nece ti raditi posao
[ MILANAN @ 09.06.2012. 20:23 ] @
Pa skoro da moram da pitam,sumnjivo je i meni da ce to da radi ali ipak sam hteo da cujem i druga misljenja.U svakom slucaju hvala vam na savetima,ipak mi za sada moj frekvencmetar rucni rad ispade najbolji.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2012. 20:28 ] @
to je varijanta ako imas radio stanicu pa oces da vidis na koliko predaje, stavis ovo pored antene, na stanici stisnes predaju i on ti napise frekvenciju ... da zabodes umesto antene izlaz iz neke sprave gde hoces da meris freq - 99% spalis taj merac posto on nema uopste tu vrsti signal conditionera .. a ako ti treba za stanice kapiram da bi se vec do sada sretao sa takvom spravom
[ mikikg @ 09.06.2012. 21:49 ] @
Evo specifikacija za taj counter:
Features: * Multi-Function LCD Display * 9-Dight Display * Analog bar and Digit Signal Strength Indicator * Display Holding * 50 Display Readings Saving * Power Indicator * Interactive User Menu * Equipped with UV antenna and USB Power adapter Specifications: Model: IBQ101 Range: 50MHz-2.6GHz Amplifier: 50 ohm Impedance:50 ohm; VSWR<2:1 RF signal strength Sensitivity: <5mV@100MHz, <5mV@400MHzï¼<15mV@1GHz Gate: 0.1ms, 0.1s, 1s Time Base: <+/-30ppm LSD: 100Hz/ls Battery: 3xAAA Ni-MH Power: 5VDC 1A Cabinet: ABS Size: 85mm(H)55mm(D)24mm(W) ANT: (UHF) Iz ove specifikacije se sve vidi. Znaci ovo mozes preko njegove antene da koristis kod predajnika za merenje ucestanosti. NIKAKO ne smes da ovo prikljucis na predajnik bez adekvatnih atenuatora jer ces ga spaliti a ni samoj stanici nece biti sve jedno ako nema opterecenje. Za ostala merenja (neki oscilatori, PLL i sl) mozes odkaciti antenu i postaviti neku sondu ali i tu da vodis racuna da to sto meris ne bude isuvise "jako", koliko to "jako" ne sme da bude to vec ne vidim iz ove specifikacije. Tacnost vremenska baza je onako, prosecna i imas 9 sifara u 3 merna podrucja. Za VHF/UHF merenja za te pare je OK sprava po mom misljenu. Za bolje frekvencmetre bi morao izdvojiti od 150E pa navise. Poenta je u tome da ovaj uredjaj stavis na radni sto ili iz ruke pridjes dalje/blize recimo UHF tokcu sa ukljucenim TX i on pokaze predajnu frekvenciju. Ako ti to treba ta sprava to radi super. Za sve ostale varijante da prikljucis sondu i da meris po PCB neophodno je da pravis dodatne "prilagodjivace" koji nisu bas jednostavni :) [Ovu poruku je menjao mikikg dana 09.06.2012. u 23:14 GMT+1] [ MILANAN @ 09.06.2012. 23:18 ] @
Znam sve to,mene je znimala tacnost jer ako ima mnogo odstupanja sobzirom da je tezak kinez onda nesluzi nicemu a za prilagodjenje nije problem da se napravi jer imam negde proverene seme atenuatora pa sad videcu,i nisu i jesu neke pare pa i ako crkne idemo dalje.
[ ZAS011 @ 10.06.2012. 09:19 ] @
Citat: MILANAN: Znam sve to,mene je znimala tacnost jer ako ima mnogo odstupanja sobzirom da je tezak kinez onda nesluzi nicemu a za prilagodjenje nije problem da se napravi jer imam negde proverene seme atenuatora pa sad videcu,i nisu i jesu neke pare pa i ako crkne idemo dalje. Opaaaa, a za PIC-onju se nije imalo, a i ako se imalo tresla se ruka :D Kada je tacnost u pitanju, vecinom je kol'ko para tol'ko muzike. Naime, kod frekvencmetara ti je sve u vremenskoj bazi tj. u oscilatoru. Sto precizniji oscilator, to je skuplji. I tvoj f-metar sa PIC-onjom moze da bude veoma precizan, samo ti treba jako precizan oscilator. Pominjali se ovdde neki "standardi" od 10 MHz. [ mikikg @ 10.06.2012. 11:34 ] @
Ako nekoga interesuje, evo ovde nekoliko "ozbiljnijih" frekvencmetra:
http://www.tagor.rs/online-katalog/Brojaci-191-cat.htm Prvi sa liste model Victor VC3165 sam video u nekoj drugoj prodavnici kod nas (zaboravio sam gde tacno) i cena mu je bila ~150E. Ovi ostali su vec mnoooogooo skupi :) [ MILANAN @ 10.06.2012. 16:58 ] @
Nema se ni sad ali gledam onaj frek pa mislim da za te pare nije skup sobzirom kolike su cene frekvencmetra a ovaj mozda moze da se doradi kad se postavi atenuator i da bude nesto za siru primenu a jeftino koliko toliko.Ovaj frekvencmetar sto imam sa 16f84 radi super,ima svoj meny gde se bira sta se meri i moze tasterima da se bazdari i tacan je,bar tako izgleda jer proban je na nekoliko skupljih r stanica i pokazuje to sto pise na njima na displeju.Mana mu je jer na promeni temperature oko 7-8 stepeni gore dole hoce da gresi za nekih 300mhz. To kad bi znao kako da sredim oscilator taj frekvencmetar bio bi idealan.
[ MasterRW @ 10.06.2012. 17:28 ] @
Citat: Mana mu je jer na promeni temperature oko 7-8 stepeni gore dole hoce da gresi za nekih 300mhz. Da nije 300mHz/Hz? 300MHz mi deluje malo previše ![]() [ MILANAN @ 10.06.2012. 17:45 ] @
Greska,u pitanju su 300hz , nekad 100 ili 200 zavisi od promene temperature.
[ mikikg @ 10.06.2012. 21:35 ] @
@MILANAN taj PIC frekvencmetar ti u sustini radi kako treba, samo sto je cela caka u oscilatoru, kada bi on bio stabilniji to bi merenje bilo tacnije. Cak PIC konstukcija ima prednost da uvek ako nadjes bolji oscilator mozes da prilkljucic dok kod onog gotovog uredjaja ja mislim da to nije moguce. Uz par prepravki na toj konstrukciji mozes da dobijes nesto bolje rezultate, recimo oscilator da se napravi u malom skolpu/kutiji kome ce se regulisati temperatura tako da uticaj spoljanje temperature ima drasticno manji efekat, zatim da "proberes" neke bolje kristalale ili gotove oscilatore. Bukvalno sve zavisi od tog jednog oscilatora i samo ta problematika se rasteze od kristala, preko rubidijuma, GPS, dcf77 i slicno :)
Kako recimo izgleda jedan vrhinski oscilator-standard pogledaj ovde u izvedbi @bogdan.kecman (10MHz rubidiumski modul u kutiji) http://www.elitesecurity.org/p3115252 [ MILANAN @ 11.06.2012. 20:21 ] @
Probao sam nekoliko verzija oscilatora,naravno ima razlike ali nikako da nadjem gotov kristal na 4mhz,kako da objasnim,sa cetiri pina + - out nc metalno kuciste imao ga je nekad na starijim plicama i i karticama.Mislim da bi sa njim bilo super.Nekoliko puta sam testirao takav kristal tj merio mu frekvenciju,stavljao ga i u frizider ( znam smesno ) i uvek daje isto samo sto je bio na 25 i nesto mhz a na 4 nikako da nadjem
[ mikikg @ 11.06.2012. 20:41 ] @
Probaj da nadjes onda 8, 16 ili 32MHz kockice sa 4 pina (to su gotovi oscilatori) i sa deliteljem to moze da se "spusti" na 4MHz. I za ovu varijantu isto vazi da se postavi u termo-regulisanu kutiju zbog bolje stabilnosti.
[ MILANAN @ 11.06.2012. 20:59 ] @
Mozete li ukratko kako da se spusti na 4mhz,izmenom izvornog koda-asm ili izmenom vezivanja preskalera BS813 na petom pinu
[ mikikg @ 11.06.2012. 21:11 ] @
Tehnicki mozes koji hoces kristal/oscilator da stavis ali moras da znas onda tacno vremenske odnose i to u programu da preracunavas sto nije bas jednostavno i zato se radi sa okruglim vrednostima glavnog oscilatora. Za cackanje po ASM trebas bas da poznajes materiju u prste i da source code bude odlicno komentarisan da bi mogao to da menjas ili ako je autor tog programa negde vec predvideo podesavanje. Na hardwerskom nivou se obicno radi sa D-Flip-Flop kolima koja dele sa 2 ulaznu ucestanost i tako na red spojis onoliko kola koliki ti je odnos deljenja potreban.
Ovde ima jedna zanimljiva stvar, ako recimo nadjes dovoljno brz oscilator koji na radnoj ucestanosti ima da kazem prosecne karakteristike, sa svakim deljenjem u sustini dobijas sve stabilniji izvor signala, recimo ako podelis sa 16, 16 puta ce i da bude manja promena ucestanosti zavisno od temperature koju ima sam glavni oscilator ;) [ MILANAN @ 11.06.2012. 21:28 ] @
To je vec nesto.Znaci ako sam dobro razumeo umesto 4mhz ja stavim kristal od 8 mhz i ako onda ulazni signal podelim sa 2 dobijam istu vrednost kao sa kristalom od 4 mhz bez deljenja ???
[ mikikg @ 11.06.2012. 21:44 ] @
Permutovao si, ako imas brzi clock i ulazni signal bi mora da bude toliko puta brzi da bi se to poklopilo.
Cisto da znas, postoje dekadni delitelji (10,100,1000), binarni (2,4,8,16....) i programibilni. Na tebi je da nadjes sto bolji oscilator i da ga nekom od ovih metoda spustis na tebi potrebnih 4MHz a pri tom da ne moras da menjas program u PIC-u. Ovo sve pricam za glavni oscilator. [Ovu poruku je menjao mikikg dana 11.06.2012. u 23:00 GMT+1] [ MILANAN @ 11.06.2012. 21:58 ] @
Samo jos nesto,nadam se da nisam dosadan.Mozete li samo jos da mi kazete iz iskustva koji delitelj sa 2 tj koje ic kolo da stavim a da je stabilno i da radi lepo i ako znate neki preskaler koji ide preko 2ghz i da deli sa 256.Nesto sam nalazio na google ali nema kod nas da se kupi
[ mikikg @ 11.06.2012. 22:10 ] @
7474 je klasican primer za to i to je dupli D-flip-flop sto znaci da moze da deli sa max 4 (jedan FF deli sa 2). E sad zavisno od ulazne ucestanosti biras pod-tip tog integralca tj razlicite tehnologije tog IC imaju razlicite maksimalne brzine.
http://en.wikipedia.org/wiki/Logic_family 74LS74 max 33MHz 74S74 max 110MHz 74AC74 i 74ACT74 max 125MHz Ovi IC su ti sasvim OK jer preko 100-nak MHz ces i tesko naci (nije nemoguce) gotove oscilatore. [ MILANAN @ 11.06.2012. 22:33 ] @
Sasvim dovoljno,AKO NE GRESIM delitelj bi isao izmedju preskalera i pica sto znaci ako preskaler deli sa 256 u delitelju nece da udje neka visoka frekvencija sto znaci ovi koje ste naveli bi trbalo da budu i vise nego dovoljni.
[ mikikg @ 11.06.2012. 22:57 ] @
Ne ne, ulazni signal ne diraj, ja pricam o glavnom oscilatoru i za varijantu recimo da imas neki 8MHz gotov oscilator i onda da to podelis sa 2 i to da dovedes u PIC a postojeci 4MHz skines. Anologno ovome i za brze oscilatore uz adekvatno deljenje.
[ bogdan.kecman @ 12.06.2012. 03:51 ] @
imas da kupis takav oscilator i na 4 i na 8 i na brdo razlicitih frekvencija u vecini domacih prodavnica (ja kupovao i 5V i 3V i 4M i 8M i 20M i 80M i 100M i 150MHz u comet-u pre par godina) ..
To da je taj 4pinski "gotov oscilator" nesto znacajno stabilniji na temperaturi od ovog malog nema veze sa vezom!!!! Ti 4pinski oscilatori dolaze u nekih 7-8 kategorija tacnosti/stabilnosti isto kao sto i obicni rezonatori dolaze u 7-8 kategorija tacnosti/stabilnosti i u zavisnosti od toga koju kategoriju kupis - toliko ce da bude stabilan. Ako hoces stabilan klok za frekvencmetar - kupi ili napravi neki vco u pecnici, kalibrisi prema nekom standardu (rubidijum na primer) i vozi misko .. (terati rubidijum kao osnovni klok je neisplativo posto za razliku od ovih vco u pecnici on ima "broj sati koliko moze da radi" tako da je bolje njega koristiti ili samo kada je bitna jako velika preciznist i za kalibraciju vco-a u pecnici). http://www.isotemp.com/wp-cont...nding_Ovenized_Oscillators.pdf ili odradis nesto sa GPS-om http://www.romanblack.com/onesec/High_Acc_Timing.htm http://www.g7ltt.com/10mhz/ proguglaj malo ... frequency counter je generalno prilicno jednostavna stvar za narpaviti ako te zanima da meris osnovnu frekvenciju nekog sinusa ili cetvrtke .. ono sto ovi profi frekvencmetri rade je mnogo ozbiljnija stvar, ozbiljnost je u akviziciji signala, dakle promenjljiva ulazna impedanca (50R, 1M, 10M ..) auto trigering, demodulacija etc etc .. ako te zanima cetvrtka, dovedi ulaz na brojac, dovedi stabilnu frekvenciju na reset brojaca i na buffer, spoj 7seg na buffer i eto, imas frekvencmentar koji je tacan koliko ti je tacna ulazna frekvencija ... nekoliko 74AC* ili CD40* elemenata i gotovo .. ozbiljan posao je tu akvizicija signala a to nije nesto sto se lako radi "sa seme" ... imas na bami brdo sema raznih frequency countera pa pogledaj na sta lice EDIT: uploadovana sema za agilent 53181a ( ovde su slike kako to izgleda unutra ako koga zanima ) [ MILANAN @ 12.06.2012. 06:32 ] @
Hvala mikikg ja sam pograsno skontao koji signal da delim,napravicu taj oscilator sa deljenjem samo zbog t stabilnosti jer mi je to za sada najpristupacnije.Sto se tice ovih cetvoropinskih kristala,probao sam da ga hladim i grejem izdaleka duvaljkom dok je bio prikacen na frekvencmetar i vrlo malo ,znaci vrlo malo je napravio odstupanje a meren je frekvencmetrom koji je originalni uredjaj,moze se reci i vrlo profesionalan samo sto je dosta star i meri do 100mhz ali garant tacan.Da ne lupam ali ktistali koje sam merio su skinuti kojiko se secam sa nekog atarija tako da je MOGUCE da su dosta stabilniji od kupljenjih sada.U svakom slucaju hvala vam na savetima,ovo sto ste mi napisali vrediprobati
[ bogdan.kecman @ 12.06.2012. 08:04 ] @
Citat: MILANAN: MOGUCE da su dosta stabilniji od kupljenjih sada HC-49U (klasicni visoki kristalni rezonatori) uglavnom imaju 10-50ppm stabilnost na temp range-u. Klasicno (bez posebnih oznaka) su 30ppm COF i COH kristalni oscilator (kockice koje si spominjao, uze i sire) imaju stabilnost 10-100ppm i ako nisu posebno oznaceni oni su 100ppm (dakle duplo losiji od obicnih rezonatora) E sada postoje specijalni oscilatori, na primer OCXO D14 koji su +/-0.01ppm sa 0.1ppm aging. OCXO je "oven controlled crystal oscilator". Postoje OCXO uredjaji u malim metalnim kockicama http://eshop.aeccrystal.com/la...item&act=view&id=13513 http://eshop.aeccrystal.com/la...item&act=view&id=13512 i slicno ... ali tesko da si to vadio iz atarija :) [ MILANAN @ 12.06.2012. 11:47 ] @
Mozda i nije iz atarija,odavno je to skidano ali probao sam ih oko nove godine i lepo su se pokazali medjutim te frekvencije mi nisu bile bitne pa sad i ne znam gde su ali potrazicu ih da vidim oznake,verujem to sto je izmerio taj frekvencmetar,jedina mana mu je sto meri samo da 100mhz i sto je taj trazio za njega 20 000 din. Ja nikad nisam imao skup i kako da kazem profi frekvencmetar pa bih da pitam,sta on sve moze da meri sto ovaj sa picem ne moze tj kod kojih uredjaja mora on a ne moze ovaj sa picem ? Ovaj sto sam pravio ima opseg do 1.3ghz,opseg do 30mhz,meri periode,log nule i jedinice,ima prosti brojac i kalibraciju.Za sve se ulazi u meny i odatle bira.
[ bogdan.kecman @ 12.06.2012. 14:02 ] @
najlakse ti je nadjes na netu neki koji ti se svidja i onda odes na bamu i skines user manual .. vecina agilent uredjaja ima manual i na samom sajtu .. prodjes kroz manual i vidis sta sve moze - to ti je najbolji rad ...
isto tako skines seme pa pogledas sta ima unutra .. ova sema za ovaj moj agilent se extra lako cita, odlican kvalitet, sve je jasno .. skines pogledas, moze svasta zgodno da se nauci iz toga :) bar je meni bilo vrlo zanimljivo dok sam je citao Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|