[ DusanSukovic @ 10.06.2012. 09:10 ] @
Radi se o pacijentu kome je konstatovan tumor na levom bubregu, jedan urolog mi rekao da je beznadezan slucaj, usprkos sto nije metastazirao, mada je velik. (105 mm u duzini). Po mojoj laickoj proceni radi se o T2B klasi tumora, (veci od 10 cm, ali nije se prosirio, ogranicen na bubreg). Trazeno misljenje (second opinion) na poliklinicko dijagnostickom centru VMA, gde je receno da postoji mogucnost operacije, samo treba da se dostavi RTG srca i pluca, i misljenje Interniste u vezi operacije, i prikaz na konzilijumu urologa, nefrologa, radiologa na VMA. Problem nastaje kod transporta za VMA : pacijent je
fizicki slab, i potreban je sanitetski prevoz. Od lekara specijalista niko nece da napise uput za konzilijum na VMA, jer se navodno preskace Nis koji je sledeca instanca za lokalni Dom Zdravlja. A vreme prolazi. Ima li neko ideju sta uciniti u ovom slucaju da bi se izvrsio konzilijarni pregleda na VMA i eventualna operacija odstranjivanja tumora bubrega?

Hvala!
[ ventura @ 10.06.2012. 09:40 ] @
Niste u zavidnoj situaciji, ali ukoliko želite besplatan prevoz i tretman od strane zdravstvenog fonda, onda morate da poštujete njihove procedure. Ja verujem da i u kliničkom centru u Nišu postoje dovoljno dobri lekari da obave taj tip operacije.

Sa druge strane uvek možete da sami platite sanitetski prevoz, i da ga organizujete kad god to vama odgovara.
[ DusanSukovic @ 10.06.2012. 18:01 ] @
A sta se podrazumeva pod 'slobodnim izborom zdravstvene ustanove' od strane pacijenta ili je i to mrtvo slovo na papiru kao i mnoge stvari u ovoj zemlji?
[ ventura @ 10.06.2012. 18:10 ] @
Ne znam stvarno šta je taj slobodan izbor, ali moje mišljenje je da je logično da se poštuje neki red, jer ako bi svi kucali odmah na vrata specijaliste koji im se ćefne, nastao bi haos...
[ DusanSukovic @ 10.06.2012. 19:57 ] @
Citat:
ventura: Ne znam stvarno šta je taj slobodan izbor, ali moje mišljenje je da je logično da se poštuje neki red, jer ako bi svi kucali odmah na vrata specijaliste koji im se ćefne, nastao bi haos...


Prakticno to se i radi IMHO, jer su lekari opste prakse pretvoreni maltene u pisare i ekspediraju slucaj dalje specijalisti u Srpskom zdravstenom sistemu, dok u nekim zemljama i do 70 % slucajeva resava lekar opste prakse. Voleo bih da gresim!
[ superbaka @ 10.06.2012. 22:46 ] @
kojim zemljama? africkim?
[ DusanSukovic @ 11.06.2012. 06:13 ] @
U Danskoj.
[ dragancesu @ 11.06.2012. 09:06 ] @
Zdravstveni sistem je takav kakav je i bolje da ga sto pre upoznas i prilagodis se. Opsta praksa ce ti napisati uput i uputiti u sledecu nadleznu ustanovu, to je vama nis. Ako oni procene da treba poslace dalje. Moras malo i njima da verujes, ima ih mnogo koji znaju, nije vma jedino resenje. Ovo je teska bolest i operacija je samo jedan deo lecenja, pa ce na dalje lecenje biti upucen gde treba, verovatno opet nis.

Prevoz je posebna prica, imao sam prilike da se vozim sanitetskim vozilom u pratnji pacijenta, na relaciji subotica-beograd i to autoputem. Narodski receno bubrezi su mi otpali koliko to nazad trese.

Danska i ostale razvijene zemlje imaju bolju preventivu sto je mnogo bolje. Ovih dana citam da SZO predlaze neke reforme u smislu da se pojaca primarni deo tj opsta praksa i preventiva, u buducnosti je jeftinije. Kazu da smo mi to imali davno...

Imate veliki problem pa je bolje da pogledate neki drugi specijalizovan forum, recimo http://www.doktor.rs/forum/