[ Hum@X @ 01.03.2004. 18:51 ] @
Mene bi interesiralo kako taj sistem sa paketima funkcionira , koliko sam ja to svatio da mogu samo koristiti se paketima koji se nudu i za moju (buducu distribuciju) suse linux .
Ali sta ako se meni prohtje zelja za drugim programima koje nema za suse ?
Dosad sam mislio da je Linux=Linux i da svaki RPM se more staviti na bilo koji Unix bazirajuci sistem ali ocigledno da se varam !?

pozdrav.
[ Dejan Lozanovic @ 01.03.2004. 19:33 ] @
pa linux=linux i tu si u pravu medjutim problem je sto ljudi kada kazu linux misle na samo jezgro i na sve ostale pakete koji dolaze. Gledano po pitanju jezgra linux je linux. Ali ono sto obicno nije kompatibilno tj ako taj program zahteva i neku pratecu biblioteku da bi radio. Onda ako imas distribuciju koja ima stariju verziju te biblioteke onda nastaju problemi jer treba updateovati i tu biblioteku. Pa obicno program koristi vise razlicitih bilioteka, pa i neke od tih biblioteka koriste druge biblioteke i tako se siri krug. Mada sa druge strane RPM nije jedini sistem paketa mada je najrasprostranjeniji, pored njega imas i tgz koji je na slackveru i deb koji je na debianu. S obzirom na veliki broj razlicitih verzija biblioteka kada se sve to kombinuje suma sa RPM-ovima i nije bash najbolja stvar tako da je najcesce i najbolje skinuti source i iskompajlirati ga. Em ces dobiti najbolje rezultate, em si siguran da ce ti raditi dobro tj neces imati problema sa medjuzavisnostima.
[ Hum@X @ 01.03.2004. 20:53 ] @
Samo sta je veliki problem za pocetnika koji prelazi na Linux kompilirati source code .
Sta se tice toga source code#a i tuj su potrebne biblioteke !?
Htjeo bi znati sta se razumje pod bibliotekama i kako znati koje mi trebaju da mogu kompilirati ?
[ tdjokic @ 01.03.2004. 20:59 ] @
Lepo je sto te zanima, ali je najbolje da se u pocetku drzis onoga sto dobijes uz SUSE a tu ima bas dosta. Posle ces polako nauciti.
[ VRider @ 01.03.2004. 22:44 ] @
Kompajliranje nije ni najmanji problem. Uz source uvek imas README i INSTALL. Sve sto treba je da pratis instrukcije. Najcesce se svodi na "./configure && make && make install".
Potrbne biblioteke su takodje navedene u README, a na kraju krajeva, ./configure proverava da li je sve stu, pa ce da izbaci gresku ako ti jos nesto treba.