[ shadow-bg @ 17.06.2012. 08:50 ] @
Dakle da objasnim setup i moje dosadasnje akcije

Wireless link izmedju Ceraka - Blok63. Na obe strane Atheros AR5413, Voltplus antene P5532, 3m CFD400 kabal sve do kartice (bez pigtail), mikrotik racunar. Link namontiran pre 5 godina, radio bez problema sve ovo vreme. Pre mesec dana crkne compact flash kartica sa koje se bootuje mikrotik. Zamenimo flash, vratimo rezevnu kopiju mikrotika od pre 2 meseca (nista nije menjano u medjuvremenu ni softverski ni hardverski). Na racunaru postoje 3 doticne atheros kartice. Link ka meni (zarkovo) proradio odmah. Link ka bloku63 ne radi. Treci link ka komsiji, nije u upotrebi godinama. Primetimo da se antena ka bloku 63 okrenula za 45stepeni. Vratimo antenu u stari polozaj.

Bacimo je u scan na 2.4Ghz b/g, hvata neku mrezu iz komsiluka i link na anteni ispod, obe na -99 signal. A kad se baci na sken, uvatila bi barem stotinu mreza. Zamenimo karticu, opet isto. Nakacimo umesto grid antene, neku panelku bez veze. Hvata stotinu mreza okolo. Pomislimo crko feed na grid-u. Kupim nov feed, i namontiramo. Opet samo one dve mreze, na -99 signal. Nakacimo opet panelku, cimamo kabal na sve strane, sve vreme hvata. Vratimo na grid, cimamo kabal, i dalje ne hvata skoro nista osim te 2 mreze od -99. Iznerviramo se, ostavimo tako i odemo kucama.

Posle sat vremena dok smo bili kucama, link proradi sam od sebe. -65 signal. Radio skoro ceo jedan dan, do jutros, sad opet ne radi, opet hvata samo te dve mreze na -99. Link ka meni, na istom stubu, samo ispod, kartica u istom tom mikrotiku radi stabilno sve vreme.

Nemam ideja sta moze da bude?
[ gilopile @ 17.06.2012. 10:56 ] @
Izvinjavam se za off...Da li mi mozes reci gde ima da se uzme novi feed za gridovku? pozz!
[ shadow-bg @ 18.06.2012. 00:02 ] @
Grid je iz Voltplus-a. Porucio sam od njih feed.
[ sad_ste_face_jel @ 19.06.2012. 00:11 ] @
Citat:
gilopile: Izvinjavam se za off...Da li mi mozes reci gde ima da se uzme novi feed za gridovku? pozz!

Ja bi reko da je NETIKS najbolji jer svi oni od njih nabavljaju.
[ sad_ste_face_jel @ 19.06.2012. 00:17 ] @
Pa kolika je razdaljina izmedju te 2 antene to lici kao da imas neku prepreku ili pak da vas zeza kanal na koji radi mreza.
[ gilopile @ 19.06.2012. 15:54 ] @
Hvala ljudi za info. Nego, jesi li menjao kabal koji ide od grida ka router-u? Evo, bas sam i ja mislio da mi je feed lipsao i otvorio sam ga i unutra sve ok, te sam promenio kabal i signal mi je -50db, a pre toga je padao i do -80...valjda kako mu malo vetar dune i otkaci masu i to mu je signal bez mase.. Kablu je bila u prekidu masa, i kad ga ispitujem i malo drmam vidi se da je u prekidu. Oce to ako je bas dosta star, nekvalitetan, sunce ga przi, vetar...Mozda se istegao, tj. neko dobro povukao i masa pukne k`o lajsna ili sletela neka 20+kg roda:) Mozda bas temperatura utjece da se izolacija malo skupi/rasiri i dobije kontakt...Naravno, ovo sve vazi ako si kabal produzivao od grida ka ruteru, jer tesko da ce onaj sto ide iz grida da se shebe.