[ fprlja @ 20.06.2012. 22:33 ] @
Pomaže Bog, Upravo sam čitajući knjigu "The Annotated Turing" od Charles Petzold-a došao na ideju da isprobam sledeću kombinaciju sa prostim brojevima. Znamo šta je binarna reperezentacija brojeva. U ovom primeru ćemo uzeti brojeve sa binarnim zarezom i formirati jedan takav broj na sledeći način. Krećemo od nule i stavljamo zarez, zatim idemo sukcesivno i vršimo ispitivanje nad prirodnim brojevima da li je prost ili nije. Ako jeste prost upisujemo jedinicu, ako nije upisujemo nulu. Na ovaj način se formira jedinstven (mislim da je transcedentan) broj beskonačne dužine. Takođe milsim i da konvergira. Količinski ekvivalent u decimalnom zapisu (kada se provere prvih 100 prostih brojeva) je 0.4146825.... Pretraga ovog broja putem google-a daje malo rezultata. Između ostalog tu je i brazilski doktor nauka i neka imejl korespodencija gde se ovo spominje uzgredno. Zbog toga i izbacujem ovaj post u nadi da će neko ko se bavi ozbiljno matematikom da eventualno doda nešto na ovu temu. Šta predstavlja ovaj broj, ima li neku grafičku reprezentaciju. Količinski se nalazi između 1/2 i 2/5 dok je 1/0.4146825... otprilike 2,41148... Ne znam rimanovu zeta funkciju, zato laički i pitam da li možda postoji neka mogućnost za formalno određivanje prostih brojeva? |