[ Andrej013 @ 24.06.2012. 15:10 ] @
Ucim neku teoriju iz signal processinga, pa mi se cini da sam nesto lose skontao. Ovako ja razumem ono sto sam procitao: furijeov red-koristi se za periodicne signale, resenje koje dobijemo su harmonici, tj moduo i frekvenciju kosinusa(sinusa) cijom sumom pocetni signal mozemo da predstavimo. ako je u pitanju obican sinus, resavanjem furijeovog reda cemo dobiti samo jednu vrednost, ako je nesto malo komplikovanije, nekoliko frekvencija, a ako je na primer pravougaoni impuls, onda cemo dobiti beskonacno mnogo harmonika. furijeova transformacija-koristi se za neperiodicne signale, tako sto pretpostavimo da je perioda beskonacna, pa od neperiodicnog dobijamo periodican, sa beskonacnom periodom. za razliku od furijeovog reda, resenje furijeove transformacije je kontinualna funkcija u frekventnom domenu. znaci, ne dobijamo posebne diskretne harmonike u frekventnom domenu, vec kontinualnu funkciju koja govori koliko je jak signal na 0Hz, 0.1Hz, 5Hz, 5.0001Hz, 5.1Hz, 21.6204Hz i sl. furijeova transformacija diskretnog signala je furijeova transformacija signala ciju smo vrednost uzeli u diskretnim vremenskim trenucima, ali je u frekventnom domenu i dalje kontinualna funkcija. DFT je furijeova transformacija diskretizovanog signala, ali je ona i u frekventnom domenu diskretizovana tako da dobijamo diskretne harmonike kao resenje. DFT posmatra signal kao periodican i daje kao resenje diskretne harmonike u frekventnom domenu. kako se diskretizuje npr sinc funkcija? ona ide do beskonacnosti. da li moramo da je isecemo posle odredjene frekvencije(pustimo kros low pass filter)? ako je sve ovo tacno, meni DFT dosta lici na pocetni furijeov red, ali definitivno nisu isti, zato sto onda ne bi imali drugacije ime :) dakle, pomozite mi da shvatim sta sam pogresno razumeo(ocigledno pravim neku kardinalnu gresku ili previd) i koja je razlika izmedju DFT-a i furijeovog reda. do skoro sam samo radio zadatke iz furijeove analize, ali nisam dublje zalazio u znacenje. hvala [Ovu poruku je menjao Andrej013 dana 24.06.2012. u 16:21 GMT+1] |