[ joca_012 @ 08.07.2012. 21:16 ] @
Razmisljam o prelasku sa klasicnih racunara na tanke klijente. Radi se o maloj racunarskoj mrezi (desetak racunara). Citao sam nesto o toome, ali sam prebukiran razlicitim informacijama, pa mi je potrebno misljenje nekog ko je kompetentan da mi suzi izbor resenja. Potrebe klijentskih racunara na mrezi su:

1. MS Office,
2. Internet,
3. mogucnost koriscenja multimedijalnih sadrzaja.

Zanima me, postoje li besplatna resenja, ako ne koja su to najjeftinija komercijalna, a najlaksa za podesavanje i administraciju? S obzirom da se radi o multimedijalnim aplikacijama, koja je brzina mreze potrebna, i da li to zahteva "jace" tanke klijente? I konacno, koja je hardverska konfiguracija servera potrebna?

Nadam se zanimljivoj temi, tj. da ce biti razgovora i rasprave, a ne samo "pogledaj ovu temu" s vase strane i "dobro, hvala" sa moje.[ tpetrovic411 @ 09.07.2012. 08:37 ] @
Što se tiče virtualizacije, moj predlog je VMware ESXi. Besplatan je, ali ti isto tako ostavlja mogućnost da danas, sutra kupovimom licence lako nadogradiš sistem dodatnim funkcijama.

Ukoliko se odlučiš za ovo rešenje, obavezno proveri da li je mašina koju imaš/planiraš da kupiš podržana od VMware-a. U besplatnoj verziji maksimalno možeš da koristiš 32GB memorije (što je za tvoje potrebe i više nego dovoljno) i jedan fizički procesor (bez ograničenja na broju jezgara).
Mašina na kojoj će ti se "vrteti" VM trebala bi da ima što više diskova od kojih ćeš kreirati RAID niz. Nemoj se odlučiti za jedan ili dva diska velikog kapaciteta, jer moraš uzeti u obzir da će te diskove koristiti više računara, što može dovesti do usporenja.
[ YUTRO.com @ 09.07.2012. 18:34 ] @
Zahtevi koje imaš su "trivijalni" ali ne i prosti za izvođenje. Govorim o rešenjima koja RADE, pouzdano i efikasno.
Najbolja rešenja za desktop virtualizaciju su Citrix-ova i za tako malu mrežu preporučujem VDI-in-a-box.
To je rešenje koje je namenjeno mrežama do maksimum 250 klijenata (preporuka 75 do 100), jednostavno za instalaciju i kasnije za održavanje.
Ukoliko želiš da "viriš ispod haube" to zadovoljstvo sa ovim rešenjem nećeš imati :-(
Iz iskustva mogu da kažem da besplatna rešenja ne preporučujem jer ćeš kasnije imati problema u radu (server, mreža, aplikacije, održavanje...)
Sa druge strane, komercijalna rešenja koja mogu da preporučim za desktop virtualizaciju su Citrix (desktop virtualizacija) + Microsoft (server virtualizacija). Microsoft preporučujem u slučajevima kada firma već koristi Microsoft server/e. Ukoliko se koriste neki drugi serveri onda je stvar izbora VMWare, XenServer...
Sa komercijalne strane, projekat desktop virtualizacije nije jeftin. Treba uzeti u obzir da ti treba dobar server, u tvom slučaju dvoprocesorski Xeon sa 32 do 64Gb RAM-a i kvalitetni tanki klijenti koji podržavaju HDX (multimedijalne mogućnosti).
O licenciranju takođe treba voditi računa ali je tu varijanta Microsoft-a i Citrix-a dobro osmišljena pa izlazi otprilike isto kao da kupuješ za desktop računare.

Desktop virtualizacija je odlična stvar ako firma razmišlja dugoročno, ima više lokacija, mobilne radnike...
Inicijalno će se svako uplašiti i firme se teško odlučuju da pređu na desktop virtualizaciju zbog finansijskih razloga. Ukoliko se ipak odlučite za desktop virtualizaciju, računajte da ćete vrlo brzo vratiti investiciju a aministratoru sistema više neće pasti na pamet da se vraća na klasičnu priču.
[ joca_012 @ 11.07.2012. 06:23 ] @
Sretao sam se sa svim ovim imenima u istrazivanju virtualnog racunarskog okruzenja. Ipak, rekli ste mi dosta toga novog. Jedino nista novo nisam saznao o potrebnoj brzini mreze za ove potrebe? Da li se tanki klijenti kupuju sa softverom, ili se instalira naknadno?
[ Ned123 @ 11.07.2012. 06:47 ] @
Ne bih da ti razbijam snove, ali VDI se jednostavno ne isplati praviti za 10 radnih stanica!
Samo cijena shared storage sistema koji ti je potreban da cijela firma ne bi ovisila o jednom serveru prelazi cijenu 10 radnih stanica, a nismo ni pomenuli same servere (bar dva), softver, konfiguraciju i thin client-e.
Naći ćeš dosta različitih preporuka, case-study-ja, ali IMHO o VDI-ju nemoj razmišljati bez cca 100 thin klijenata u mreži, tada si negdje "egal" u pogledu na klasičnu desktop infrastrukturu. Tek iznad toga VDI počinje uzimati primat u pogledu manjeg TCO-a.
[ joca_012 @ 11.07.2012. 07:59 ] @
Sad sam se bas demoralisao... Pa hajde da napravimo procenu koliko bi kostala infastruktura u mom slucaju. Dakle, imam mrezu i racunar koji planiram za VDI server (Pentium dual core 2.8, 4GB RAM, 2x200GB HDD). Takodje imam i jedan tanki klijent (neki polovni transtec Mylo500x) za test, a mozda cu moci da nabavim jos takvih povoljno, ako zadovoljavaju potrebe. Dakle teba mi softver za VDI server i tanke klijente. Da li je moguce da njihova cena prevazilazi cenu 10 desktop racunara nize klase??
[ YUTRO.com @ 11.07.2012. 09:11 ] @
Bolje je da se demorališeš u startu nego da se mučiš par meseci da bi se na kraju demoralisao :-)
Znaš kako kaže narodna: "Pametan uči na tuđim greškama, budala na svojim".

Ovo što je Ned123 rekao je tačno, deset radnih mesta je malo za ovu priču.
"VDI-in-a-box" je dobra priča za 30, 50 radnih mesta i ona se razlikuje od "velikih" rešenja upravo što ima manje hardwarske zahteve po pitanju storage-a i servera.
A ovo što ti imaš na raspolaganju nije za ovu priču. Potreban ti je server sa dual Xeon procesorima i puno memorije. Na "serveru" koji ti imaš jedva da bi mogao pokrenuti jednu virtualnu mašinu dok je veliko pitanje da li bi se druga mašina uopšte podigla.
Ukoliko je svih deset računara na jednoj lokaciji i nemaš radnike koji rade na terenu, od kuće... onda je bolje da zaboraviš na desktop virtualizaciju :-(

I DA, ovo rešenje prevazilazi cenu 10 novih računara i to ne niže klase već više klase :-(
[ Ned123 @ 11.07.2012. 11:26 ] @
Da budem malo precizniji:

Ako će sve da drži na jednoj mašini i koristi lokalni (DAS) storage, ovdje čak možemo govoriti na isplativosti, koja će se pokazati čim dođe prvi interval za zamjenu desktop mašina (zbog sporosti). Tada se te mašine jednostavno zadrže a kupi se samo jedan server sa cca 3-4 TB RAID1 prostora i cca 24GB RAM-a što neće izaći puno više od 2-3000€, što je opet manja cifra od one koju bi platio za 10 iole pristojnih desktop mašina.

Ali uz sve ovo treba uzeti jednu malu sitnicu:
Kada imaš 10 dekstopa i jedan ode izgubio si jedan desktop
Kada imaš VDI na jednoj mašini i ta mašina ode izgubio si sve desktope

Ukoliko hoćeš da imaš dva ili više servera (redundansu ili klaster) moraš imati dijeljeni storage (SAN) a on se sam uz sve akrobacije ne može uzeti bez cca 8-10k€.
[ joca_012 @ 11.07.2012. 12:56 ] @
Ok. Mislim da sam shvatio. Samo jos niko ne spominje brzinu mreze za ovakve "egzibicije". Ukoliko postoji neka udaljena - wireless lokacija, hoce li moci realnih 5-10 Mb/s moci da zadovolji potrebe te radne stanice (narocito zato sto je potreban veliki frame-rate zbog multimedijalnih sadrzaja)?
[ Ned123 @ 11.07.2012. 13:35 ] @
2/2Mbps bi trebalo biti načelno dovoljno za neki video slabije rezolucije (recimo 640x480)
Ako nađeš thin client-e sa PCoIP podrškom trebaće ti i manje.
Dosta zavisi i od optimizacije mreže i sistema (virtuelnih desktopa) za ovakav network load.
[ markovm @ 11.07.2012. 13:36 ] @
Zavisi od grafickih i audio sadrzaja koje prenosis, kao i od protokola... mi smo testirali PCoIP za standardne office zahteve i sa 50Kbps je funkcionisalo podnosljivo.

Ako bi ocekivao da imas video sadrzaj i HD zvuk treba ti daleko vise...

Poz,
Milenko.
[ borkowski @ 14.07.2012. 19:06 ] @
ali za pcoip konekciju mu treba view i vcentar i licencirani esxi, što je ipak overkill za 10 virtuelnih desktopova..

da ne postoji ovaj zahtev za prenosom multimedijalnih sadržaja (i to još preko wireless konekcije), najjeftinije bi bilo da uzmeš jedan 4c ili 6c xeon server sa 32gb memorije, na njemu podigneš free esxi i na njemu kreiraš 10 virtuelnih desktopova (i pritom se malo pomučiš oko kloniranja :) i onda te desktopove gađaš preko rdp-a koristeći neki tanki klijent koji na sebi ima linuxoliku platformu i podršku za rdp (npr wyse thinos). rdp 7.x može da bude ok i za prenos multimedijalnih sadržaja, ali problem je što je dosta zahtevniji po pitanju mreže i nešto zahtevniji po pitanju opterećenja procesora virtuelnog desktopa (samim tim i fizičkog servera) od npr. novijih verzija pcoip-a.

i da, pritom ne zaboravi da ako hoćeš da budeš 100% legalan prema microsoftu, a ne koristiš tanki klijent sa win operativnim sistemom, za svaki od tankih klijenata treba da platiš i harač poznat pod nazivom VDA...
[ joca_012 @ 15.07.2012. 06:44 ] @
Šta se može uraditi sa mašinom: DELL POWEREDGE 2850? Mislim da ima dva XEON procesora sa po jednim jezgrom (3.6GHz, 2MB cache), podržava do 16GB RAM-a (to bih mu nadogradio, trenitno ima manje), i ima 4 SCSI diska u RAID-u od po 35 GB i jedan od 150... Moze li opsluziti desetak win XP? Da li VMware ESXi, s obzirom da podrzava arhitekture samo sa jednom CPU, znaci da nece koristi drugi procesor, ili neće uopšte raditi na ovakvoj arhitekturi?
[ borkowski @ 15.07.2012. 08:43 ] @
slabi su to procesori, na toj mašini bi eventualno mogao da instaliraš xp i da imaš jedan desktop manje za virtuelizaciju :) a i pitanje je koliko je pametno podizati infrastrukturu na serveru koji je star reda 7-8 godina, odavno izašao iz garancije i ne podržava esxi verzije 5. inače ne postoji ograničenje na jedan fizički procesor u besplatnoj varijanti esxi-a 4.1.x i 5.x
[ joca_012 @ 16.07.2012. 19:04 ] @
A koji se softver moze koristiti za tanki klijent, odnostno radnu stanicu?
[ sstratus @ 19.07.2012. 09:46 ] @
Moja (isprobana) iskustva sa VDI-jem...

Imam jedan fizički server, dva virtualna servera i 4 klijent mašine...koristio Citrix VDI-in-a-Box koji je za ovakve namjene najpraktičniji. Kod tradicionalne VDI infrastrukture trebaš imati hrpu toga - minimalno dva servera, a da bi iskoristio prednosti clusteringa i high-availabilityja, računaj 4-8 servera. No to ti treba samo ako zaista imaš različiti profil korisnika pa da se smanji overhead virtualizacije koriste se dodatni serveri i komponente, koji ipak nisu potrebni za virtualizaciju manjih uredskih okruženja.

Ukoliko želiš imati multimedijalne mogućnosti - Citrixova rješenja su ti zasad jedina koja će ti ponuditi neku normalnu brzinu reprodukcije multimedijalnih sadržaja - znači neka standardna PC primjena...prednost Citrixa je što možeš osim njihovog Hypervisora koristiti i standardni Microsoft Hyper-V koji dolazi zajedno sa Windows Serverom, pa ako imaš već u firmi Windows Servere i nekakav Volume Agreement sa Microsoftom ili radiš leasing njihovog softvera na godišnjoj bazi, to ti je možda jeftinija solucija nego kupovati njihov XenServer.

Osim Citrix VDI-in-a-boxa, imaš i soluciju korištenja tzv. RemoteFX-a, koji besplatno dolazi sa Windows Server 2008R2 Remote Desktop Services rolom (moraš instalirati SP1 prije toga), no ima više limitacija:
1.) Trebaš imati QuadroFX ili FirePRO V7000 ili jaču grafičku.
2.) Trebaš imati Core i3, i5 ili i7 sa podrškom za SLAT virtualizaciju ili prikladni AMD-ov Phenom procesor
3.) Zaboravi mobilno korištenje (osim na laptopu, a i tada su performanse poprilično bijedne).

No ukratko, na koje god rješenje da se odlučiš, trebat ćeš jedan server - koji će vrtiti Hypervisor (Windows Server 2008R2 Hyper-V ili Citrix XenServer) i Citrix VDI-in-a-box virtualnu mašinu...

Računaj da kod Citrix-VDI-in-a-box možeš ulančavati servere bez ikakvih poteškoća pa dobiti provizorni High-Availability - ako jedan server crkne, sve se prebacuje na drugi server automatski, bez potrebe za Shared Storageom...naravno da si tad limitiran hardverom drugog ispravnog servera, ali barem neće sve prestati raditi dok se prvi server popravlja.

Pentium Dual-Core računaj da ti neće biti dovoljan - dvije virtualne mašine su njegov maximum...

Ja imam Core i7 2600K OC-an na 4 GHz, 12 GB RAM-a, FirePRO V7900 sa 2 GB DDR5, 6 diskova od 640 GB u RAID-u 5...i bez problema vrtim 4 desktopa (3 x Win7 i 1 x CentOS) i dva virtualna servera (Active Directory + FS i Exchange). Naravno, igranje zadnjih naslova nije baš ono (zbog overheada virtualizacije)...ali sve ostalo radi bez ikakvih problema.

Sve u svemu, da vrtiš 10-ak VM-ova sa Win7 će ti biti i više nego dovoljna čisto iz razloga što dijeliš resurse i ne koriste svi korisnici u isto vrijeme 2 GB RAM-a i dvije jezgre na procesoru...

Što se tiče klijenata - to ti mogu biti standardne PC kante (ili tableti ili smartphonovi) jer performanse ne ovise o njima. A ako hoćeš neke fensi-šmensi karakteristike, kao što je ušteda energije, tanko računalo i sl. računaj da ćeš za to više platiti.

Sry na podužem postu ;)

EDIT: Brzina mreže ti je nebitna - gigabitna mreža će ti biti i više nego dovoljna...Wireless zaboravi (pogotovo 802.11g)...ako baš moraš, uzmi 2-3 Linksysa E4200 (ovisno kakva ti je infrastuktura zgrade) i koliko već trebaš Dual-band USB adaptera, ali sam wireless ti je prenestabilan da bi ti o njemu ovisilo streamanje virtualnih mašina na klijentske strojeve...žičana mreža je tu glavna ;)