[ MarkoBalkan @ 14.07.2012. 15:03 ] @
vidio sam negdje da se spominje da je sql server cca. 15-20 % brži od oracle baze sa istim uvjetima(jedna i druga baza optimizirane, isti hw, isti broj usera).

da li je ovo moguće?

vidio sam da dosta banaka koristi sql server u zadnje vrijeme, vjerojatno zbog cijene???

jedino što znam da su cursori kod sql servera očajni po pitanju brzine.


[ nkrgovic @ 14.07.2012. 15:23 ] @
Siguran sam da ima Oracle DBA-ova koji mogu da ti naprave testove na kojima ce Oracle biti 200% brzi, na istom hardveru :).

Banke koriste SQL server uglavnom zato sto Windows programera ima mnogo vise nego Oracle programera. Jeste cena u pitanju, ali TCO ne TCA. :) Ja uglavnom koristim MySQL, ali mogu da smislim nekoliko prednosti za Oracle pa bi ga ja pre izabrao - ali sam i te kako svestan da npr. gore navedeno predstavlja dobar argument i za MS SQL.
[ djoka_l @ 14.07.2012. 17:02 ] @
Svojevremeno sam gledao razna poređenja brzina i odustao od toga. Svi testovi koje sam video, pažljivo su napravljeni tako da nikada nisu bile testirane iste konfiguracije i u istim uslovima. Uglavnom, sve što je testirano, testirano je da dokaže prednost jednog ili drugog sistema u vrlo specijalnim uslovima, nikako realnu sliku.

Imam dugo iskustvo u Oracle, pa znam da je od skora MS SQL uporediv sa Oracle bazom. Pre 10 godina Oracle se nije ni trudio da dokaže da je bolji od MS SQL-a, glavni protivnik bu je bio IBM sa DB2.

Ono što je sigurno, to je da aplikacija koja je pisana na MS SQL-u nikako neće raditi dobro kada se portuje na Oracle i obrnuto. Aplikacija koja je pisana da bude nezavisna od baze podataka, neće dobro raditi ni na jednom sistemu.

Glavna stvar kod performansi aplikacije postiže se kroz dizajn, a ne nekim tjuniranjem i optimizacijom same baze. Recimo, u MS SQL-u je uobičajeno da se koristi veliki broj kratkih sesija, dok je za Oracle to pogubno što se tiče performansi. Na Oracle bazi otvaranje sesije je skupa operacija i treba je izbegavati. Drugo, kako piše Tom Kyte, ovo je način kako se pišu Oracle aplikacije:

- ako je moguće koristiti isključivo SQL upite
- ako nešto ne može da se reši SQL upitom koristiti PL/SQL
- ako ni PL/SQL nije rešenje, problem rešiti kroz JAVA kod u bazi,
- ako JAVA nije dovoljno dobra, koristiti externe C rutine
- ako ništa od ovoga ne upali, zapitajte se šta to uopšte pokušavate da napravite.
[ balavi @ 14.07.2012. 17:11 ] @
@đoka_i

gde je sada DB2, da li je u potpunosti izgubio trku sa ovo dvoje?
[ djoka_l @ 14.07.2012. 17:25 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_DB2#Competition

Citat:
IDC's Worldwide Database Management Systems 2009–2013 Forecast and 2008 Vendor Shares[2] ranks Oracle database as the leader in DBMS marketing share, followed by IBM DB2 and then Microsoft SQL Server. Other competitors include open source products such as Firebird, PostgreSQL, MySQL and Ingres, and niche players such as Sybase and MaxDB.


Dakle, DB2 je i dalje na drugom mestu. On je popularan na IBM mainfame mašinama. Ko god je radio sa firmama koje imaju mainframe, znaju kako je njima teško da se odvoje od svog "čeda". Mi smo jednom uspeli da prodamo Oracle licence za Z-series mainframe (pod Red Hat linuxom). Međutim, to je bilo jako teško i nikada nismo uspeli da ponovimo (mada imamo još jednu potencijalnu mušteriju). Uglavnom, to je jedan potpuno poseban segment tržišta.

Kao što vidiš, MS SQL je po prognozama treća najpopularnija baza (sećam se kada je to mesto držao Sybase, ali to je sada davno prošlo vreme).
[ nkrgovic @ 14.07.2012. 19:22 ] @
Sybase je sad SAP, pa se cini da ce sve manje ici u pricu klasicne baze, a ici ce u sve nove SAP deployemnts.... Ko zna zasto je to dobro, ali nece ici kao do sada. Ocigledno im ne ide.